شرکت معدنی عربستان «معادن» با برنامه رشد خود، همه را شگفت‌زده خواهد کرد

شرکت معدنی معادن عربستان (Maaden) اعلام کرد برنامه رشد جدیدی را دنبال خواهد کرد که به گفته مدیرعامل آن «همه را شگفت‌زده خواهد کرد»، زیرا این شرکت در حال توسعه منابع دست‌نخورده کشور است.

مدیرعامل باب ویلت گفت این شرکت که در بورس ریاض فهرست شده، اهداف تازه‌ای را به عنوان بخشی از یک «بازنگری در استراتژی» تعیین کرده است؛ اهدافی که شامل دو برابر کردن تولید طلا تا سال ۲۰۳۰ و توسعه زنجیره تأمین عناصر نادر خاکی است.

طرح‌های این شرکت معدنی بزرگ خاورمیانه در حالی مطرح می‌شود که عربستان سعودی در چارچوب چشم‌انداز ۲۰۳۰ به رهبری ولیعهد محمد بن سلمان به دنبال کاهش وابستگی اقتصاد خود به نفت و گاز و رشد بخش معدن است.

ویلت در گفت‌وگو با فایننشال تایمز گفت:

داستان ما رشد ارگانیک است. ما همه را با مقیاس ذخایر و سرعتی که به تولید خواهیم رسید، شگفت‌زده خواهیم کرد.

معادن که عمدتاً در مالکیت صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان است، در نیمه نخست سال سود خالصی معادل ۳.۴۷ میلیارد ریال سعودی (۹۲۰ میلیون دلار) گزارش کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۳ درصد رشد داشته و عمدتاً از بخش فسفات به دست آمده است.

این شرکت قصد دارد طی پنج سال آینده سالانه حدود ۲.۵ میلیارد دلار برای توسعه منابع داخلی همچون مس، طلا و عناصر نادر خاکی هزینه کند؛ تلاشی که همسو با رقابت جهانی برای دستیابی به مواد معدنی حیاتی صنایع مختلف از خودروهای برقی گرفته تا دفاعی است.

ویلت که از فوریه ۲۰۲۲ مدیریت شرکت را بر عهده دارد، افزود:

ما به دنبال سرعت و مقیاس هستیم. تلاش گسترده‌ای می‌کنیم که واقعاً اثرگذار خواهد بود.

اگرچه زمین‌شناسی عربستان به دلیل ذخایر نفت و گاز شهرت دارد، اما بخش معدنی آن کمتر مورد اکتشاف قرار گرفته و پیشرفت در جذب سرمایه‌گذاری خارجی کند بوده است.

شرکت معادن اکنون از داده‌های زمین‌شناسی آرامکو برای شناسایی اهداف اکتشافی به‌ویژه در حوزه مس استفاده می‌کند و با شرکت‌هایی مانند Barrick Mining و Ivanhoe Electric همکاری دارد. همچنین قصد دارد از طریق بازوی بین‌المللی خود، Manara، سرمایه‌گذاری‌های خارجی را افزایش دهد.

ویلت با اشاره به رویکرد برخی صندوق‌های ثروت ملی که به سرعت وارد بخش معدن می‌شوند گفت:
وسوسه‌انگیز است که صرفاً برای پاسخ به نگرانی‌های سیاسی درباره زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی پول خرج شود. اما ما بسیار منضبط‌تر عمل می‌کنیم.

با این حال، جاه‌طلبی‌های معادن با موانعی هم روبه‌رو شده است. از جمله لغو قرارداد با غول آلومینیوم بحرین (Alba) در ژانویه، قراردادی که سال گذشته اعلام شده بود. فعالان صنعت نیز می‌گویند معادن و بازوی بین‌المللی‌اش نتوانسته‌اند به سرعتی که مدنظر داشته‌اند حرکت کنند.

از زمان تأسیس Manara در سال ۲۰۲۳، تنها معامله این شرکت خرید ۱۰ درصد سهام Vale Base Metals بوده است.

همچنین این شرکت از سرمایه‌گذاری در Ivanhoe Mines  معدن مس Kamoa-Kakula در جمهوری دموکراتیک کنگو به دلیل ریسک‌های حقوقی صرف‌نظر کرد؛ در حالی که صندوق سرمایه‌گذاری قطر هفته گذشته ۵۰۰ میلیون دلار در این شرکت کانادایی سرمایه‌گذاری کرد.

علاوه بر این، معادن تصمیم گرفت از خرید سهم در پروژه Reko Diq پاکستان ـ که قرار است به یکی از بزرگ‌ترین معادن مس جهان تبدیل شود ـ صرف‌نظر کند.

نظر:

پاسخ: