وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه اعلام کرد هیچ کشوری نباید قوانین بینالمللی را دور بزند تا به طور یکجانبه مجوز استخراج منابع از بستر دریا را صادر کند. این واکنش پس از گزارشی مطرح شد که از برنامه دولت آمریکا برای ذخیرهسازی فلزات اعماق دریا جهت مقابله با سلطه چین در این حوزه خبر میداد.
طبق گزارشی که فایننشال تایمز روز شنبه منتشر کرد، دولت ترامپ در حال تدوین یک دستور اجرایی است که اجازه ذخیرهسازی فلزات کمیاب استخراجشده از بستر اقیانوس آرام را بدهد؛ هدف این برنامه، کاهش وابستگی آمریکا به زنجیره تأمین مواد معدنی باتریها و عناصر کمیاب تحت کنترل چین است.
بر اساس این گزارش، این ذخایر قرار است در حجم بالا و در خاک آمریکا نگهداری شود تا در صورت بروز درگیری یا محدود شدن واردات فلزات و عناصر کمیاب از چین، به عنوان پشتوانه مورد استفاده قرار گیرد.
چین اخیراً در پاسخ به تعرفههای سنگینی که رئیسجمهور ترامپ بر کالاهای چینی وضع کرده، برخی عناصر کمیاب را مشمول محدودیتهای صادراتی قرار داده است؛ اقدامی که میتواند دسترسی آمریکا به این مواد حیاتی را — که در ساخت همه چیز از گوشیهای هوشمند گرفته تا باتری خودروهای برقی نقش دارند — با مشکل روبرو کند.
وزارت امور خارجه چین در واکنش به این گزارش تأکید کرد که طبق قوانین بینالمللی، بستر دریا و منابع آن «میراث مشترک بشریت» است.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «اکتشاف و بهرهبرداری از منابع معدنی در مناطق بینالمللی بستر دریا باید بر اساس کنوانسیون حقوق دریاهای سازمان ملل و تحت نظارت نهاد بینالمللی موسوم به مرجع بستر دریا انجام شود.»
چین حدود ۹۰ درصد عناصر کمیاب فرآوری جهان را تولید میکند — این گروه شامل ۱۷ عنصر است که در صنایع دفاعی، خودروهای برقی، انرژی پاک و الکترونیک کاربرد دارند. آمریکا بخش زیادی از نیاز خود به این مواد را از چین وارد میکند.
نظر: