ریاض: عربستان سعودی یک بسته تشویقی جدید برای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) در بخش معدن این کشور معرفی کرده است. این اقدام در راستای تلاشهای مداوم عربستان برای تنوعبخشی به اقتصاد صورت میگیرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (SPA)، وزارت سرمایهگذاری با همکاری وزارت صنعت و منابع معدنی یک برنامه توانمندسازی اکتشاف را راهاندازی کردهاند که با سادهسازی فرآیندهای سرمایهگذاری در بخش اکتشاف مواد معدنی، سرمایهگذاران خارجی را جذب کند.
افزایش فرصتهای اکتشاف در ۵۰۰۰ کیلومتر مربع در سال ۲۰۲۵
در ژانویه ۲۰۲۵ و در همایش آینده معادن (Future Minerals Forum) در ریاض، بندر الخریف، وزیر صنعت و منابع معدنی عربستان، اعلام کرد که این کشور قصد دارد فرصتهای اکتشاف را در محدودهای به وسعت ۵۰۰۰ کیلومتر مربع گسترش دهد. این اقدام بخشی از برنامه کلان عربستان برای تبدیل معدن به سومین رکن اصلی اقتصاد صنعتی این کشور است.
در همین همایش، عبدالرحمن البلویشی، معاون وزیر در توسعه معادن، اعلام کرد که دولت عربستان ۱۲۰ میلیون ریال سعودی (۳۲ میلیون دلار) بهعنوان مشوقهای معدنی در سال ۲۰۲۵ سرمایهگذاری خواهد کرد. این مشوقها به شرکتهایی که دارای تخصص فنی مناسب هستند، اختصاص خواهد یافت.
هدفگذاری ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی در معدن تا پایان دهه
این مشوقها با هدف جذب سرمایهگذاریهای بینالمللی در بخش معدن طراحی شدهاند و در راستای هدف بلندپروازانه عربستان برای جذب ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی سالانه تا پایان این دهه هستند.
صدور مجوزهای اکتشاف برای مناطق چندمعدنی
در ادامه همکاری میان وزارتخانههای سرمایهگذاری و صنعت و منابع معدنی، عربستان اخیراً مجوزهای اکتشاف برای مناطق چندمعدنی در جَبَل سَیِّد و الحَجله را صادر کرده است.
این مجوزها ۴۷۸۸ کیلومتر مربع را پوشش میدهند و انتظار میرود که شرکتهای دارنده این مجوزها در سه سال آینده حدود ۳۶۶ میلیون ریال سعودی (۹۷.۶ میلیون دلار) برای اکتشاف سرمایهگذاری کنند.
افزایش برآورد ذخایر معدنی عربستان به ۲.۵ تریلیون دلار
در سال ۲۰۲۴، عربستان برآوردهای خود از ارزش منابع معدنی کشفنشده این کشور را به ۲.۵ تریلیون دلار افزایش داد. این رقم در مقایسه با پیشبینی ۱.۳ تریلیون دلاری در سال ۲۰۱۶ افزایش چشمگیری نشان میدهد.
همکاری با مجمع جهانی اقتصاد برای تأمین مواد معدنی استراتژیک
در ژانویه ۲۰۲۵، هیئت وزیران عربستان سعودی وزارت صنعت و منابع معدنی را مجاز کرد تا یک توافقنامه همکاری با مجمع جهانی اقتصاد (WEF) امضا کند. این توافقنامه بر توسعه پروژههایی برای تأمین مواد معدنی حیاتی تمرکز دارد.
اختصاص پنج منطقه برای احداث مجتمعهای معدنی
در همان ماه، عربستان پنج منطقه را در استانهای مکه و عسیر برای احداث مجتمعهای معدنی اختصاص داد. این اقدام در راستای استراتژی کلان کشور برای جذب سرمایهگذاریهای کیفی، افزایش شفافیت و حمایت از جوامع محلی صورت گرفته است.
نظر: