دولت بریتانیا اعلام کرده است که در راستای تلاشهای خود برای گذار به انرژی پاک، قصد دارد هرچه زودتر قانونی را بهمنظور توقف صدور مجوزهای جدید استخراج زغالسنگ معرفی کند.
زغالسنگ، بهعنوان اصلیترین عامل انتشار CO₂ ناشی از انرژی در جهان، بهتدریج کنار گذاشته میشود تا افزایش دمای جهانی به ۱.۵ درجه سانتیگراد محدود شود و کیفیت هوا بهبود یابد.
آخرین نیروگاه زغالسنگی بریتانیا در راتکلیف-آن-سوئر در اکتبر بسته شد و بدین ترتیب مشارکت زغالسنگ در تأمین برق بریتانیا که در سال ۲۰۱۲ حدود ۴۰ درصد بود، به پایان رسید.
گذار از زغالسنگ به انرژی پاک با سرمایهگذاری دولت در منابع داخلی انرژی پاک، از جمله فناوری جذب کربن و هیدروژن، سرعت گرفته است.
این تغییر پیشبینی میشود صدها هزار شغل جدید ایجاد کند و مناطق صنعتی بریتانیا را دوباره احیا کند.
در نشست COP29 در باکو، آذربایجان، استارمر، نخستوزیر بریتانیا، "طرح پاداش صنعت پاک" را معرفی کرد که بر اساس آن، به توسعهدهندگان بادهای دریایی که در مناطق صنعتی تاریخی و ساحلی بریتانیا، و همچنین جوامع نفت و گاز سرمایهگذاری کنند، ۲۷ میلیون پوند (۳۴ میلیون دلار) بهازای هر گیگاوات اختصاص داده میشود.
در این اجلاس، نخست وزیر گفت که کشور قصد دارد تا سال 2035 انتشار گازهای گلخانه ای را به میزان 81 درصد نسبت به سال 1990 کاهش دهد، زیرا بخشی از برنامه های دولت برای دستیابی به صفر خالص تا سال 2050 است.
مایکل شانکس، وزیر انرژی بریتانیا، اظهار داشت:
«استخراج زغالسنگ بیش از ۱۴۰ سال این کشور را نیرو بخشید و ما به کارگرانی که برق خانهها و کسبوکارها را در سراسر کشور روشن نگه داشتند، مدیونیم.
«اکنون بریتانیا در موقعیتی عالی قرار دارد تا راه را برای کنار گذاشتن زغالسنگ در سراسر جهان باز کند، که همچنان بزرگترین عامل انتشار جهانی است.
«با سپردن انرژی زغالسنگ به تاریخ، میتوانیم راه را برای یک سیستم انرژی پاک و امن هموار کنیم که از مصرفکنندگان محافظت کرده و نسل جدیدی از کارگران ماهر را ایجاد کند.»
آژانس بینالمللی انرژی گزارش میدهد که زغالسنگ همچنان بزرگترین منبع انتشار CO₂ مرتبط با انرژی است و مسئول ۴۵ درصد از انتشار ناشی از سوخت در سال ۲۰۲۲ بود، در حالی که نفت با ۳۳ درصد در رتبه دوم قرار دارد.
نظر: