محاکمه BHP به‌ خاطر فروپاشی سد سامارکو در لندن آغاز شد.

 

شرکت BHP (در بورس‌های ASX و NYSE) ممکن است با پرداخت ۴۷ میلیارد دلار غرامت بابت فاجعه سد مارینا در سال ۲۰۱۵ در برزیل مواجه شود، که به عنوان فاجعه‌بارترین حادثه زیست‌محیطی این کشور شناخته می‌شود. این دعوی حقوقی روز دوشنبه در دادگاه عالی لندن آغاز شد.

 

این محاکمه که انتظار می‌رود تا ۱۲ هفته به طول انجامد، تعیین خواهد کرد که آیا BHP از نظر قانونی مسئول فروپاشی سد باطله "فوندائو" در ایالت میناس گرایس برزیل است یا خیر. فروپاشی این سد باعث سیلی عظیم شد که ۱۹ نفر را به کام مرگ کشاند، روستاها را نابود کرد و منابع آب محلی را به شدت آلوده ساخت. این سد متعلق به شرکت سامارکو بود، یک شرکت مشترک بین BHP و شرکت معدنی بزرگ برزیلی واله (در بورس نیویورک: VALE).

 

این پرونده حقوقی طی شش سال در سیستم قضایی انگلیس پیچ و خم‌های مختلفی را طی کرده است، به طوری که نظرات متضادی از سوی قضات درباره امکان پیشرفت پرونده مطرح شد. در سال ۲۰۲۲، قضات تجدیدنظر مسیر را برای برگزاری یک محاکمه کامل هموار کردند.

 

شاکیان این پرونده شامل بیش از ۶۰۰ هزار شهروند برزیلی، ۴۶ شهرداری و ۲ هزار کسب و کار هستند که همگی نقش BHP در این فاجعه را به چالش کشیده‌اند. وکلای قربانیان روز دوشنبه استدلال کردند که BHP در تلاش است تا از مسئولیت خود فرار کند.

 

بزرگترین شرکت معدنی جهان، مسئولیت خود را در این زمینه رد کرده و استدلال می‌کند که این دعوی در لندن با رویه‌های قانونی و برنامه‌های جبران خسارت در برزیل همپوشانی دارد و باید رد شود.

 

این شرکت همچنین مدعی است که تا کنون حدود ۸ میلیارد دلار از طریق بنیاد "رنوا" به افرادی که تحت تاثیر این فاجعه قرار گرفته‌اند پرداخت شده است، که حدود ۱.۷ میلیارد دلار آن به شاکیان پرونده انگلیس تعلق دارد.

 

وکلای BHP در دادگاه بیان کردند که هیچ قانون یا قراردادی وظیفه ایمنی را بر عهده شرکت مادر سهامدار غیرکنترلی یا سایر شرکت‌های مادر در همان گروه قرار نمی‌دهد. آن‌ها همچنین استدلال کردند که این شرکت هیچ تعهد ایمنی را نقض نکرده و اقداماتش منجر به فروپاشی سد نشده است.

 

BHP بخش‌هایی از این دعوی را «غیرواقعی یا اغراق‌آمیز» توصیف کرد.

 

توافق در برزیل

 

این محاکمه اندکی پس از آن برگزار می‌شود که BHP و واله اعلام کردند در حال مذاکره با مقامات برزیلی برای رسیدن به یک توافق احتمالی به ارزش ۳۱.۷ میلیارد دلار هستند تا خسارات وارده به مردم، جوامع و محیط زیست را جبران کنند.

 

شرکت حقوقی "Pogust Goodhead"، که نمایندگی شاکیان در لندن را برعهده دارد، گفت که این مذاکرات در برزیل بر پرونده بریتانیا تأثیری نخواهد داشت.

 

این شرکت حقوقی در بیانیه‌ای گفت: «زمان‌بندی این مذاکرات فقط نشان می‌دهد که شرکت‌هایی که مسئول بزرگ‌ترین فاجعه زیست‌محیطی برزیل هستند، در تلاشند تا مانع از دست‌یابی قربانیان به عدالت شوند. این رفتار شرم‌آور مشابهی است که آن‌ها در ۹ سال گذشته از خود نشان داده‌اند.»

 

این دادگاه چند هفته‌ای، بزرگ‌ترین دعوی گروهی در تاریخ حقوقی انگلیس، همچنین بررسی خواهد کرد که آیا شهرداری‌های برزیل می‌توانند اقدام قانونی انجام دهند، تأثیر هر گونه توافقاتی که شاکیان انگلیسی با BHP داشته‌اند و اینکه آیا شکایات خیلی دیر ثبت شده‌اند یا خیر.

 

BHP و واله در ماه ژوئیه توافق کردند که هزینه هرگونه خسارتی که به دادرسی‌های بریتانیا مرتبط باشد را به طور مساوی تقسیم کنند. 

 

نظر:

پاسخ: