نقش « ESG » در پایداری کسب و کارهای معدنی

ESC که مخفف Envirnomental  Social Governance  اهمیت نقش محیط زیست، زندگی اجتماعی و تصمیمات دولتی را در صنایع به ویژه بخش معدن و صنایع معدنی مورد توجه قرار می دهد، موضوعی که هم اکنون به عاملی مهم در  پایداری محیط کسب‌وکار و همچنین  ماندگاری در چرخه رقابت شرکت های بزرگ صنعتی و معدنی مبدل شده است.

به گزارش پایگاه خبری معدن‌نامه، پایداری در محیط کسب‌وکار و ماندگاری در چرخة رقابت، از دلایل اصلی ظهور معیارهای ESG برای سهام‌داران و شرکت­های صنعتی در دو دهه اخیر است. این معیارها رفتار آگاهانه شرکت­های ذی­ربط صنایع را پررنگ‌تر کرده است؛ بدین‌گونه که تمایل سهام‌داران به شرکت­هایی که معیارهای بالاتری را در ESG دارند بیشتر کرد.

یک تعریف جامع برای ESC

برای پایداری و وجود یا وجودنداشتن ملزومات زندگی اجتماعی مانند یک زمین کشاورزی یا بهره‌برداری از یک معدن، این سه مورد بااهمیت هستند، عوامل زیست‌محیطی، اجتماعی و حکومتی؛ آسیب‌های زیست‌محیطی مانند استفاده از کودهای شیمیایی یا پسماندهای معدنی و عوامل اجتماعی مانند ایجاد اشتغال‌زایی و عوامل حکومتی مانند کنترل مناطق مسکونی یا زمین‌های کشاورزی. در زبان انگلیسی این سه مورد را ESC می‌نامند که مخفف عبارت Envirnomental  Social Governance است و برای برقراری و پایداری یک معدن نیز این روزها بسیار پر کاربرد است و مقاله و گزارش‌های فراوانی در این زمینه منتشر می‌شود.

تأثیر ESG در محیط‌زیست و آلودگی‌ها

 وقتی یک منطقه از لحاظ زمین‌شناسی دارای ذخایر ارزشمند معدنی است، پتانسیل استخراج و احداث یک معدن و کارآفرینی فراوانی را دارد؛ اما در کنار این مزایا معایبی هم وجود دارد به طور مثال، پسماندهای حاصل از یک عملیات معدنی اگر به خوبی مدیریت نشوند برای محیط زیست مخرب خواهند بود.

تأثیر ESG در زندگی اجتماعی

در زندگی اجتماعی همیشه تعاملی در مسائل اجتماعی، سیاسی و محیط زیستی وجود دارد. مثلاً اگر قرار باشد منطقهٔ مسکونی در یک‌منطقه‌ای ایجاد شود باید متناظر با آن نیازهای غذایی آن جامعه هم در نظر گرفته شود؛ تا علاوه بر فراهم‌کردن یک محیط مناسب برای زندگی انسان‌ها، شرایط و محیط لازم جهت تأمین مواد غذایی، زمین‌های کشاورزی و ایجاد اشتغال هم وجود داشته باشد.

تأثیر ESG در تصمیم­گیری­های حکومتی

از شرکت‌ها انتظار می‌رود که به تأثیرشان در جنبه‌های زیست‌محیطی و اجتماعی کسب‌وکارشان بپردازند و ESG بررسی می­کند که چگونه حکومت در این تلاش­ها نقش دارد؛ به طور مثال تصمیم‌گیری‌های لازم در جهت کنترل مناطق مسکونی، زمین‌های کشاورزی، مجوز راه‌اندازی یک معدن و در کنار آنها درنظرگرفتن عواملی مانند فضاهای لازم برای جاده‌های بین‌شهری و بزرگراه‌ها یا درنظرگرفتن کارخانه‌ها و ساختمان‌های صنعتی و…  همگی این­ها برای برقراری تعادل و کنترل، نیاز به تصمیم‌گیری نهایی از سوی دولت دارد.

ESG در معدن

ESC در معادن به سه مورد عوامل زیست‌محیطی، اجتماعی و حکومتی مربوط می‌شود. از اثرات زیست‌محیطی آن می‌توان پسماندها و ضایعات باقی‌مانده از عملیات معدنی را مثال زد. پسماندهای باقی‌مانده از استخراج یک معدن از جمله معضلات امروزهٔ جامعهٔ معدنی است که به اثرات مخرب زیست‌محیطی مربوط می‌شود.

اثر انفجارهای معدنی، بر آب‌های زیرزمینی، تنوع زیستی و تخریب مناطق مسکونی و… از دیگر اثرات مخرب زیست‌محیطی معادن در طبیت است.همچنین عوامل اجتماعی و حکومتی ESC در معادن بر روند زندگی اجتماعی آن منطقه، اشتغال‌زایی، کاربری ارضی، مردمان بومی، زیباسازی، آسیب‌پذیری اجتماعی، شکنندگی سیاسی را می­توان نام برد.

چگونه می‌توانیم با کمک فناوری‌های جدید، ESC را در معادن کنترل کنیم؟

از بحث‌های مطرح شده در مورد ESC، صحبت‌های جان مک گاگ، دررابطه‌با کنترل عوامل ESC در معادن باتوجه‌به به‌کارگیری مراکز عملیات از راه دور در معادن است. جان مک گاگ رئیس سابق نوآوری در ریو تینتو به مدت یک دهه رهبری طراحی و توسعه فناوری‌های نوآورانه را در یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های معدنی در جهان را بر عهده داشته است.وی ذهنیت‌ها را به سمت کارایی و تکنولوژی‌های نوین مانند مراکز بهره‌برداری و عملیات از راه دور (ROCs)، در کنار پایداری و کارایی در ESG می‌کشاند.

منظور از مراکز بهره‌برداری و عملیات از راه دور (ROCs) چیست؟

یک مرکز عملیات از راه دور با ادغام داده‌های متفاوت جمع‌آوری‌شده از نقاط مختلف جغرافیایی، آنها را دسته‌بندی کرده و توسط سایت‌های طراحی شده به‌صورت سه‌بعدی به نمایش گذارد و آنها را پردازش و کنترل می‌کند.اگرچه مفهوم ساده است؛ اما پیاده‌سازی آن کمی دشوار است. زیرا چالش اصلی اجراکردن این فرایند ادغام‌کردن اجزای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در یک سایت کنترل از راه دور است.

 نبض کنترل سیستم‌های عملیاتی از راه دور، با توانایی هرچه بیشتر ادغام‌کردن داده‌های عملیاتی است. این سیستم‌ها می‌توانند اطلاعات و داده‌های مهندسی، مالی، نگهداری و… را جمع کنند و آنها را توسط یک رابط کاربری واحد به پردازش و کنترل بپردازند. اطلاعات باارزش متنی و جغرافیایی به داخل یک برنامهٔ کاری و قابل تجسم (سه‌بعدی) وارد می‌شوند. این فرایند منجر به کاهش چشمگیری در زمانی که کاربر و شخص به دنبال پیداکردن اطلاعات است می‌شود و امکان تصمیم‌گیری لازم و به‌موقع در اجرای عملیات را آسان‌تر می‌کند.

چگونه مراکز بهره‌برداری و عملیات از راه دور در حال برآورده‌کردن خواسته‌های ESG در معادن جهان هستند؟

 رشد شرکت‌های معدنی تا حد زیادی با چگونگی انطباق آنها از سوی ESG و اثرات زیست‌محیطی خواهد بود. به طور مثال نرم‌افزار Normet طراحی شده از سوی Mining Technology  company یک مرکز بهره‌برداری و عملیات از راه دور (ROC) است که بتن و بتن‌پاشی را کنترل می‌کند. این سیستم محیطی را طراحی می‌کند، مناسب با خواص واقعی و قابل‌تنظیم بتن و بتن‌پاشی. در واقع مسئلهٔ مهم در بتن‌پاشی، کاهش ضایعات حاصل از این عمل است که علاوه بر کاهش گردوغبار ایجاد شده، خسارات وارده به محیط‌زیست را کمتر می‌کند و با صرفه‌جویی 30% مواد اولیه، در بهبود روند فرایند و بهره‌بری صددرصدی مؤثر واقع می‌شود. کنترل ضایعات بتن‌پاشی علاوه بر کاهش هزینه در استفاده از مواد اولیه باعث می‌شود که همان مواد ضایع شده به نحو احسنت استفاده شوند و منطقهٔ بزرگ‌تری را پوشش دهند. بدین روش متولیان امر در معدن با اجرای یک مرکز بهره‌برداری و عملیات از راه دور (ROC) و توجه به عوامل زیست‌محیطی، اجتماعی و حکومتی (ESG) می‌توانند دستاوردهایی مالی بیشتری نیز داشته باشند.

نظر:

پاسخ: