

صنایع بستهبندی، غذایی، ساختمان، لوازم خانگی و بسیاری از صنایع دیگر حیاتشان وابسته به این فلز است. در ایران نیز دو کارخانه المهدی و ایرالکو شمش آلومینیوم تولید میکنند اما حیات این دو کارخانه نیز وابسته به ماده اولیهای به نام آلومیناست که از ماده معدنی بوکسیت و نفلینسینیت بهدست میآید. در ایران تنها یک کارخانه به تولید آلومینا میپردازد و زیر نظر سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کار میکند. این کارخانه به تازگی در صدد است کارخانه شمش آلومینیوم را راهاندازی کند و آلومینای تولیدی را در همین کارخانه تبدیل به شمش کرده و نیاز منطقه شمال شرق کشور را تامین کند.معادن بوکسیت جاجرم در ۱۰ کیلومتری شمال شرق جاجرم در استان خراسان شمالی، تامینکننده خوراک آلومینای جاجرم است. گفتنی است ۱۰ آبان امسال نخستین پارت محموله باسبارهای سالن احیای پروژه شمش آلومینیوم جاجرم وارد شهر شد.نخستین پارت محموله باسبارهای سالن احیای پروژه شمش آلومینیوم جاجرم که از چین تهیه شده، به محل پروژه وارد شد.
صادرات ۲۰ هزار تن آلومینا به همسایه شمالی کشور
مدیرعامل شرکت آلومینای ایران از توسعه صادرات، رشد تولید و افزایش ذخایر کشف شده برای این شرکت خبر داد. به گزارش میاننیوز، تورج زارع مدیرعامل شرکت آلومینای ایران(جاجرم) تصریح کرد: پیشتر تنها تاجیکستان مشتری آلومینای ایران بود اما خوشبختانه از اوایل امسال، کشور آذربایجان نیز از ما خرید کرده است. به گفته وی، تاکنون ۲۰ هزار تن صادرات به این ۲ کشور انجام شده است.
وی درباره تولید این شرکت اظهار کرد: گزارشی که تا ۱۹ آبان تهیه شده، حاکی از آن است که ۱۵۴ هزار تن آلومینا تولید شده است و نسبت به سال گذشته ۳/۳ درصد افزایش تولید را شاهد بودهایم. برنامه امسال، تولید ۲۴۵ هزار تن آلومیناست که با توجه به برنامهریزیها محقق خواهد شد.به گفته زارع، شرکت آلومینا در این زمینه ۳رویکرد اصلی شامل تقویت حوزه اکتشاف، استفاده از توان بخش خصوصی و استفاده از خدمات مهندسی فنی در قالب مشاوره برای عملیات اکتشاف و طراحی معادن را در دستور کار قرار داده است. زارع درباره برنامه اکتشافی شرکت آلومینای جاجرم گفت: از سال گذشته، اکتشافاتی در شرکت آلومینای ایران و براساس آن حدود ۱۶ هزار متر حفاری اکتشافی انجام شد. حاصل این برنامه ۱۶ میلیون تن ذخیره قطعی بوکسیت بود.وی افزود: این امر باعث شد ذخایر قطعی کشور از ۲۰ میلیون تن به ۳۴ میلیون تن برسد. در همین راستا با تصمیمسازی بلندمدت، تمرکز استخراج بوکسیت از منابع در دسترس و با کیفیت موجود در جاجرم به سمت سایر معادن مانند تاش، سمنان و یزد سوق داده شد و همچنین به منظور تقویت توان رقابتپذیری از کانال نرخ تمامشده، مصرف انرژی و مواد اولیه کاهش پیدا کرد.
کشف ذخایر جدید
وی ادامه داد: با احتساب ذخایر پیشین، هماکنون میزان ذخایر بوکسیت این شرکت به ۳۶ میلیون تن رسیده است. به گفته زارع، برنامه امسال نیز حفاری اکتشافی به میزان ۲۰ هزار متر است که از این میزان ۵۰ درصد حفاریها انجام شده است. تا پایان سال نیز بقیه آن انجام خواهد شد که براساس آن ذخیره شرکت افزایش پیدا میکند. انتظار میرود میزان ذخایر قطعی بوکسیت از سوی این شرکت به حدود ۵۰ میلیون تن افزایش یابد.مدیرعامل آلومینای ایران درباره طرح آلومینیوم گفت: درحالحاضر پیشرفت فیزیکی پروژه ۸۲ درصد است. عمده تجهیزاتی که ساخت خارج بود وارد شده و تجهیزات بخش راهاندازی باقی مانده است. تجهیزات داخلی نیز ساخته شده، در محل پروژه تحویل داده شده و درحالحاضر عملیات نصب آنها در حال انجام است.
منبع: روزنامه صمت