

توجه جدی به موضوع تحقیق، توسعه، آموزش و پژوهش در چارچوب برنامه ششم توسعه، افق چشمانداز ۱۴۰۴ و سیاستهای اقتصاد مقاومتی تأکیدی مقام معظم رهبری به وفور قابل مشاهده است.
از سوی دیگر با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و با توجه به تأکید وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم مبنی بر ضرورت گسترش فعالیتهای پژوهشی و تحقیق و توسعه در بنگاههای تولیدی، از ابتدای سال ۹۴ اهداف و برنامههای گسترش کمی و کیفی فعالیتهای تحقیق و توسعه برای اجراء به سازمانهای صنعت، معدن و تجارت تمامی استانها ابلاغ شد.
آموزش و پژوهش به عنوان موتور محرکه تولید و اشتغال پایدار کشور محسوب میشود است که با برنامهریزی در این حوزه گامهای خوبی برای بهرهوری بیشتر و اشتغال پایدارتر در کشور برداشته شد.
در همین راستا با انجام فعالیتهای ترویجی متنوع و اطلاعرسانی، جهش قابل توجهی در آمار واحدهای تحقیق و توسعه در دولت یازدهم به وجود آمد.
از سوی دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت با برنامهریزیهای صورت گرفته به سمت ترمیم و بهبود رابطه صنعت با دانشگاه حرکت کرد که ایجاد پل مستحکم بین این دو نهاد دستاورد مهمی برای دولت یازدهم بود که امضای توافقنامهها و تفاهمنامههای مختلف با مراکز علمی و دانشگاهی در این راستا صورت گرفت.
اعطای ۵۰۳ گواهی و پروانه تحقیق و توسعه در سال ۹۵
اعطای ۵۰۳ گواهی و پروانه تحقیق و توسعه در سال ۹۵ نشانگر عزم و اراده جدی وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای حمایت از این موضوع مهم بود. این در حالی است که در سال ۹۲ تعداد ۱۲۳ فقره گواهی و پروانه تحقیق و توسعه صادر شده بود.
گفتنی است که تعداد گواهیها و پروانههای تحقیق و توسعه صادر شده در سال های ۹۳ و ۹۴ به ترتیب ۸۹ و ۲۵۲ فقره بود.
همچنین اعطای جوازهای تاسیس مرکز پژوهشهای صنعتی و معدنی به عنوان یک اولویت مهم دیگر از ۱۵ مورد در سال ۹۳ به ۲۶ مورد در سال ۹۵ افزایش پیدا کرد.
در زمینه صدور پروانه پژوهشی نیز جهش قابل توجهی را در خلال سالهای ۹۲ تا ۹۵ داشتیم و آمار تعداد پروانههای صادره از ۱۵ مورد در سال ۹۲ و در ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم به ۱۹ مورد در سال ۹۵ ارتقاء یافت.
شایان ذکر است که علاوه بر اهتمام به توسعه کمی در راستای توسعه کیفی نیز هر ساله واحدهای تحقیق و توسعه بنگاهها با شاخصهای متعددی مورد ارزیابی قرار میگیرند که در نتیجه مراکز و محصولات برتر تحقیق و توسعه انتخاب میشوند و از سوی مقام عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت تقدیر مورد قرار می گیرند.
افزایش جواز تاسیس و پروانه فنی مهندسی صادر شده به ۴۴۳ و ۲۸۳ فقره در سال ۹۵
همچنین در حوزه تعداد جواز تأسیس و پروانه فنی مهندسی صادر شده نیز در خلال سالهای ۹۲ تا ۹۵ رشد قابل توجهی ایجاد شد.
بر اساس آمار ارایه شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تعداد جواز تأسیس خدمات فنی و مهندسی از ۱۷۰ مورد در سال ۹۲ به ۴۴۳ مورد در سال ۹۵ رسید و در همین بازه زمانی تعداد پروانههای صادر شده از ۶۸ فقره به ۲۸۳ فقره افزایش یافت.
تشکیل ۶ انجمن فنی و مهندسی
از سوی دیگر حمایت از تشکلهای تخصصی همواره مورد تأکید وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده است و در همین راستا نیز از تشکیل 6 انجمن تخصصی در حوزه خدمات فنی و مهندسی در استانهای قم، البرز، لرستان، کرمان، گیلان و کردستان حمایت شد.
برگزاری ۲ هزار و ۸۹۲ دوره آموزشی از ۹۲ تا ۹۵
عملکرد سازمانهای استانی و وابسته وزارت صنعت، معدن و تجارت در حوزه آموزش و پژوهش در دولت یازدهم نیز قابل توجه بود.
در این حوزه از سال ۹۲ تا ۹۵ تعداد ۲ هزار و ۸۹۲ دوره آموزشی به مدت ۴۸ هزار و ۳۳۲ ساعت برگزار شد که در این دورهها در مجموع ۶۲ هزار و ۷۱۴ نفر حضور داشتند و نزدیک به یک میلیون و ۶۵۴هزار و ۷۰۰ نفر ساعت آموزش ارایه شد.
اهمیت موضوع تحقیق و توسعه در برنامه های شریعتمداری
اما با نگاهی به برنامههای راهبردی محمد شریعتمداری به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دوازدهم اهمیت و توجه به موضوع آموزش و پژوهش نیز به وضوح قابل مشاهده است.
پشتیبانی سازنده از فعالیتهای تحقیق و توسعه در بنگاههای تولیدی و تجاری از جمله مهمترین اولویتهای کاری شریعتمداری تعریف شده است.
در همین راستا توانافزایی و توسعه منابع انسانی به ویژه در سطوح مدیریتی نیز به عنوان یک اولویت مهم در دستور کار است.