

محبوبه ناطق: در دومین روز برگزاری نمایشگاه ایران کانمین ۲۰۱۸، رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت در نمایشگاه حضور یافت و از غرفههای ۱۶۰ شرکت داخلی و ۳۵ شرکت خارجی بازدید کرد.
او در آیین گشایش رسمی این نمایشگاه همچنین با اشاره به نشستهایی که با بخش خصوصی در هفتههای اخیر در تهران و تبریز داشته، گفت: حضور در جمع بخش خصوصی و همفکری با آنها، اجرای برنامهها با شرکتهای دانشبنیان، حضور در جمع صادرکنندگان و فعالان معدن و صنایع معدنی، جزو اولویتهای کاری اعلامی من است. معتقدم جهتگیری وزارتخانه باید همین باشد. وی افزود: این یک توفیق الهی است که در جهت همین اولویتها جلو برویم.
وی با تاکید بر اینکه سهم یک درصدی معدن به طور قطع درست نیست، گفت: با احتساب سهم صنایع معدنی، سهم بخش معدن در جیدیپی به مراتب بیشتر است. وی در بخش دیگری از سخنانش درباره نقشه راه معدن نیز گفت: به تازگی نقشه راه معدن را آقای دکتر اسماعیلی ابلاغ کردهاند که از معدود مواردی بود که همه ذینفعان روی آن اتفاق نظر داشتند؛ از جمله مجلس شورای اسلامی، دولت و بخش خصوصی و همه ما که با هزاران نفر-ساعت کار در جلسات آن حضور داشتیم.
نقشه راه را اجرایی میکنیم
رحمانی ادامه داد: اگر بخواهم فقط یک جمله بگویم و ادامه سخن ندهم، ترجیح میدهم فقط بگویم ما نقشه راه معدن را اجرایی خواهیم کرد. این نقشه با مختصاتی که دارد نباید فقط روی سایت گذاشته شود بلکه لازم است با بخش خصوصی در میان بگذاریم تا همه پای کار بیایند. یک ضربالمثل خارجی میگوید اگر نمیدانی کجا میخواهی بروی هر جایی میخواهی برو. این در حالی است که با نقشه راه ما میدانیم کجا میخواهیم برویم.
رحمانی با اشاره به منابع مالی این بخش گفت: گاهی با برنامه و نقشه میخواهیم طرحی را اجرا کنیم اما با بودجه کم، بودجه و منابع سال بعد، آن را کامل میکنیم. وقتی برنامهای برای اجرای یک پلن نداریم ناچار به تخریب و هزینهکرد منابع بیشتر برای اصلاح آن هستیم. البته درحالحاضر نمیتوانیم بگوییم منابع کم یا زیاد است و این یک امر نسبی است که بستگی به نحوه اجرا دارد.
وی ادامه داد: امروز در این نمایشگاه در جمع شرکتکنندگان آن اعم از معادن بزرگ و کوچک، شرکتهای دانشبنیان و تولیدکنندگان ماشینآلات معدنی داخلی و خارجی و در آستانه تحریمهای ۱۳ آبان، نوید میدهم که راه مقابله با تحریمهای ظالمانه این است که به درستی تشخیص دهیم معدن از ظرفیتهایی است که میتواند اقتصاد کشور را نجات دهد و پیشران باشد.
وی با تقدیر از برگزارکنندگان این نمایشگاه گفت: دولت از این پس نقش کاتالیزور و تسهیلکننده فضای کسب و کار را خواهد داشت و مردم، کار اصلی را باید انجام دهند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بدون تردید صحبت از اقتصاد بدون معدن کاری بیهوده است. نخستین کار پایهای ما توسعه اکتشاف و تکمیل اطلاعات پایه است، اگرچه آمارها نشان میدهد در سالهای اخیر اقدامات خوبی در بخش اکتشاف انجام شده و در برخی از حوزهها مثل ژئوفیزیک هوایی در ۵ سال گذشته به اندازه کل اکتشافات گذشته کار انجام شده است.
تاکید بر انجام اکتشافات عمیق
رحمانی افزود: یکی از کارهایی که دولت باید انجام دهد پوشش ریسک اکتشافات است. کار خوبی که آقای سرقینی شروع کردند، پهنهبندی اکتشافات است که تا کنون ۱۳۰ پهنه را مشخص کردهاند و ۱۰۳ مورد از آن پهنهها واگذار شده است. از این مقدار نیز حدود ۴۰۰ محدوده امیدبخش معرفی شده است. با این حال یکی از کارهایی که باید انجام شود، کار روی معادن مگاسایز یا بزرگمقیاس است. در دهههای اخیر روی این موضوع کار چندانی نشد اما امیدوارم با اطلاعاتی که دوستان دادند از بین این چند محدوده، چند معدن بزرگ مانند گلگهر و مس داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه بیشتر اکتشافات ما تاکنون سطحی بوده، ادامه داد: این در حالی است که کشورهای بزرگ به سمت معادن عمیق رفتند. در همین راستا به سازمان زمینشناسی و ایمیدرو ماموریت خواهم داد که توجه به معادن عمیق را جدی بگیرند. منابع مالی هم با اقدامات خوبی از طرف مجلس شورای اسلامی تعریف شده است.
رحمانی افزود: آقای سرقینی میگویند سالی ۳۰۰ هزار کیلومتر خطی ژئوفیزیک باید در برنامههایمان بگذاریم و از وضع فعلی باید بسیار فاصله بگیریم.
به گفته رحمانی، سامانه کاداستر کامل شده است و این هم در راستای یکی از جهتگیریهای ما یعنی شفافیت است. مردم میخواهند که مبارزه با فساد یکی از اولویتهای ما باشد. سامانههایمان را باید کامل کنیم تا از رانت اطلاعاتی جلوگیری کنیم که خوشبختانه این ظرفیت در معدن ایجاد شده است.
حضور تشکلها در تصمیمگیریها
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنانش گفت: نکته دیگر درباره اقدامات دیگر من در این بخش این است که بدون مشورت با بخش خصوصی تصمیمی گرفته نشود. نظام مهندسی معدن و تشکلهای ما اقداماتی که قابل واگذاری است را باید واگذار کنند. هر کجا کار به مردم واگذار شده است ما ضرر نکردیم. رحمانی درباره حوزه بهرهبرداری با اشاره به ۲ اقدام مورد نیاز در این بخش گفت: یک اصل، فعالسازی معادن کوچک است که ضمن توجه به تمام جغرافیای کشور، جزو برنامههای اصلی وزارتخانه است. با توجه به اینکه معادن در نقاط محروم قرار دارند، معادن کوچک را جزو برنامههای ویژه وزارتخانه قرار دادیم و منابع خوبی هم برایش در نظر گرفته شده است. وی با بیان اینکه ارتقای سهم بخش معدن در ادامه دولت دوازدهم از دیگر برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت است، گفت: اگر سهم معدن را همان ۱.۲ در نظر بگیریم باید آن را تا ۱.۴ ارتقا دهیم. وی افزود: تکمیل زنجیره ارزش فلزات اساسی مانند فولاد، آلومینیوم و مس را به عنوان یکی دیگر از برنامههای وزارتخانه مورد نظر قرار خواهیم داد.
صادرات توجیه دارد
وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صادرات در شرایط فعلی کشور، توجیه اقتصادی دارد و جزو اولویتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت است، اظهار کرد: برنامههای مختلفی شامل نوسازی صنایع و حمایتهای مالی برای بخش معدن در نظر گرفته شده که باعث جهش در حوزه صادرات مواد معدنی خواهد شد.
رحمانی همچنین با تاکید بر اینکه استراتژی مقابله با تحریمها در بخش معدن، بیشترین استفاده از ظرفیتهای معدنی است، گفت: نمایشگاه امسال نسبت به سالهای گذشته پررونقتر و جدیتر بود و در آن اثری از تحریمها حس نکردم. وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: تجهیزاتی که در داخل تولید میشوند، نباید از کشورهای دیگر تامین شوند اما در مواردی برای نوسازی معادن، نیاز به تجهیزاتی است که مشابه داخلی آن وجود ندارد.
انتظارات از رحمانی
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور نیز در این آیین ضمن تبریک به رضا رحمانی، وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت گفت: آقای رحمانی، فردی است که هم مجلس و هم بخش صنعت و معدن را خوب میشناسد. او فردی جوان با انگیزه و تدبیر است و این اطمینان را میدهم که تحولات عمیق و جدی در بخش صنعت، معدن و تجارت کشور رخ خواهد داد. داریوش اسماعیلی در ادامه سخنانش افزود: انتظار ما به عنوان رئیس نظام مهندسی معدن و همچنین رئیس کمیسیون مجلس شورای اسلامی، این است که دستور اجرای نقشه راه معدن و صنایع معدنی را صادر کنند. برای نخستین بار در کشور نقشه راهی تنظیم شده که تمام موارد را نکته به نکته مشخص کرده و راهکار آن را دیده است. خوشبختانه آقای رحمانی به عنوان پیشنهاددهنده نقشه راه معدن در تمام جلسات از ابتدا تا انتها حضور داشتند. همچنین آنچه در برنامههای خود به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کردند، برنامههای این نقشه راه بود. من با اطمینان میگویم که با اجرای این نقشه راه انقلابی در بخش معدن و صنایع معدنی رخ خواهد داد.
منبع: صمت