

در نشست کمیته گوهر خانه معدن ایران مطرح شد:
بهرهمندی از ظرفیت سنگهای قیمتی برای ایجاد اشتغال/ گوهرسنگ ها سومین تجارت پرسود دنیا هستند
نشست کمیته گوهر خانه معدن ایران بامحوریت لزوم توجه به ظرفیت بالای سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی و ایجاد اشتغالزایی در این عرصه امروز صبح برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه معدن ایران، اعضای کمیته گوهر در این نشست به بررسی فرصت ها و تهدیدهای تولید و صادرات سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی پرداختند. آنها بر این باورند که در عرصه گوهرسنگ ها ظرفیت های بسیاری برای اشتغالزایی وجود دارد که بهره مندی از این ظرفیت نیازمند توجه بیشتر سیاستگذاران و هم افزایی فعالان این عرصه است.
کارشناسان عرصه سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی معتقدند تجارت سنگهاى قیمتى، پس از تجارت اسلحه و مواد مخدر، سومین تجارت پرسود جهان است به نحوی که ارزش افزوده حاصل از فرآورى گوهرها حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ درصد است. آنها اذعان دارند که در حال حاضر سهم ایران از ۷۰۰ میلیارد دلار گردش مالی سالانه سنگهای قیمتی در دنیا تنها ۰٫۰۰۲ (دوهزارم) درصد است که نشان میدهد تا کنون از ظرفیت های موجود در این عرصه به خوبی استفاده نشده است.
اعضای کمیته گوهر خانه معدن ایران معتقدند از آنجایی که به ازاى ایجاد هر کارگاه یا کارخانه تولید سنگ هاى قیمتى و نیمه قیمتى، بین ۲۰ تا ۱۰۰ شغل ایجاد میشود، بهتر است در شرایط بحرانی امروز اقتصاد کشور بیشتر از گذشته به عرصه گوهرها توجه کرد. در حالی چنین ظرفیتی در چرخه گوهرسنگ ها وجود دارد که مطالعات موسسه مطالعات جواهرشناسی آمریکا (GIA) حاکی از آن است که از ابتدای شناسایی یک سنگ در معدن، استخراج، تراش و فراوری و تبدیل آن به نگین، فروش و غیره نزدیک به ۲۰۰ حرفۀ مختلف نیاز است، بنابراین اگر صنعت ساخت پایه که دربرگیرنده ۸۰ حرفه است به این صنعت اضافه شود در مجموع ۲۸۰ حرفه برای تبدیل یک سنگ به جواهر ایجاد خواهد شد.
فعالان عرصه سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی همچنین بر این باورند که هند به عنوان الگوی توسعه هنر و صنعت گوهرسنگها میتواند الگوی مناسبی برای ایران باشد چرا که صنعت گوهرسنگ این کشور بین ۶ تا ۷ درصد تولید ناخالص داخلی هند را در برمی گیرد و شامل ۱۵٫۷۵ درصد کل صادرات این کشور به ارزش ۴۳٫۵۵ میلیارد دلار است. در شرایطی چنین جهش صادراتی برای صنعت گوهر هند اتفاق افتاده که اعضای کمیته گوهر خانه معدن ایران معتقد است حدود ۹۰ درصد سنگهای قیمتی هند سنگ های خام وارداتی است و واردات سنگ های خام در ایران ممنوع است.
در حالی که با توجه به تجربه و دانش متخصصان ایرانی و وجود ذخایر متنوع در کشور بهتر است سیاستگذاری به سمتی هدایت شود تا بتوان با واردات سنگ های قیمتی خام و ایجاد ارزش افزوده و فرآوری تحولی در صادراتمان ایجاد شود و همپای کشورهای دیگر صادر کننده این محصولات در بازار رقابت کنیم.
در همین خصوص اعضای کمیته گوهر خانه معدن ایران پیشنهاد کردند تا شورای توسعه صادرات جواهرات و اشیای قیمتی در ایران تشکیل شود و مرکزی بین المللی برای فروش و عرضه خدمات در منطقه آزاد کیش تشکیل شود. از سویی تلاش شود تا ورود سنگ های قیمتی خام جهت فرآوری و صادرات آزاد شود و متولی متمرکزی برای آموزش در زمینه گوهرسنگ ها ایجاد شود. از سویی دانشگاه طلا و جواهر با محوریت تربیت نیروی متخصص جهت طراحی، تراش، بازاریابی و تجارت گوهرسنگ ها با استفاده از روشهای علمی بروز دنیا تاسیس شود تا بتوان جوانان و نیروهای علاقمند را با روشهای نوین فرآوری آشنا کرد.
آنها بر این باورند با توجه به اینکه کمیته گوهر خانه معدن ایران نمایندگانی از هر بخش فعال در این عرصه مانند سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، وزارت صمت، دانشگاه، اتحادیه طلا و جواهر و … عضو دارد، میت واند مرجع فنی آموزشی مناسبی برای گوهرسنگ ها و فعالیت های وابسته به این صنعت باشد. به همین دلیل آنها از تمامی کارشناسان و صاحبان کسب و کار در این عرصه خواستند تا در راستای اصلاح سیاستگذاری ها و تقویت تولید و بازار داخلی و خارجی پیشنهادهای خود را مطرح کنند.
ضمن اینکه هیات رئیس این کمیته درصدد است تا اهداف کمیته با حضور اعضایی فعال از سازمان ها دنبال شود ضمن اینکه در تمامی جلسات حضور داشته باشند و با جدیت امور را دنبال کنند. در ادامه این نشست اعضای کمیته گوهر برای افزایش حضور فعالان این عرصه در نمایشگاه طلا، جواهرات، نقره، ساعت و سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی کیش ۹۷ برنامه ریزی کردند.