

به گفته یک مقام ارشد کمیسیون اروپا، این کمیسیون در حال بررسی ۵ ماده معدنی است.
این بررسی با هدف اضافه شدن این ۵ ماده در فهرست مواد خام حیاتی اروپا انجام میشود.
قرار است فهرست در سال آینده میلادی منتشر شود و کمیسیون یادشده در تدوین آن به دنبال تقویت زنجیرههای عرضه این مواد در اقتصادی است که گاز گلخانهای کمتری تولید کند.
به گزارش صمت به نقل از رویترز، اتحادیه اروپا، امریکا و ژاپن در شمار قدرتهایی قرار دارند که تاکنون چند فهرست از راهبردیترین مواد معدنی ارائه دادهاند.
این کار در پاسخ به انحصار چین در تولید و صدور آن دسته از مواد معدنی انجام شده که در خودروهای برقی و دیگر ابزار هایتِک استفاده میشود.
این مواد معدنی، حیاتی و راهبردی به شمار میآیند چون کمیاب هستند و در اقتصادهای متکی به فناوریهای پیشرفته استفاده میشوند؛ در نتیجه اختلال در تامین آنها تاثیر چشمگیری بر اوضاع اقتصادی این کشورها دارد.
اتحادیه اروپا برای نخستین بار در سال ۲۰۱۱ میلادی (۱۳۹۰ خورشیدی) فهرستی در این زمینه منتشر کرد که این فهرست هر ۳ سال یک بار اصلاح و در موارد آن تجدید نظر میشود. قرار است نوبت بعدی تجدید نظر در فهرست در سال آینده میلادی انجام شود.
کمیسیون اروپا که دفتر اصلی آن در بلژیک قرار دارد، نقش قوه مجریه را در اتحادیه اروپا ایفا میکند و مسئول پیشنهاد قوانین، اجرای تصمیمگیریها، تنفیذ پیماننامهها و انجام کارهای روزمره اتحادیه اروپاست. پیتر هَندلی، رئیس واحد بهرهوری منابع در کمیسیون یادشده به رویترز گفت این کمیسیون پیش از انتشار فهرست جدید، در حال ارزیابی آرسِنیک، کادمیوم، هیدروژن، استرونتیوم و زیرکونیوم است.
او افزود: کادمیوم در اروپا ماده با ارزشی به شمار میآید چون در ساخت باتریها کاربرد دارد و هیدروژن نیز برای کربنزدایی صنایع حیاتی است. همچنین زیرکونیوم در صنایع هستهای کاربرد دارد و استرونتیوم در مغناطیس استفاده میشود. آرسِنیک نیز در نیمههادیها به کار میرود.
درحالحاضر، فهرست کنونی اتحادیه اروپا شامل ۲۷ ماده خام حیاتی میشود، در حالی که شمار اقلام فهرست امریکا به ۳۵ ماده میرسد. این ۲ فهرست در سال گذشته میلادی منتشر شدند. در همین راستا ژاپن نیز در سال ۲۰۱۲ میلادی (۱۳۹۱ خورشیدی) ۳۰ ماده معدنی را به عنوان مواد راهبردی تعیین
کرد.
در همین راستا قرار است در ماه جاری میلادی، این دولتها در نشستی سهجانبه بر سر منابع حیاتی در بروکسل حاضر شوند. این نشست از سال ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۹ خورشیدی) به طور سالانه برگزار میشود. در آن سال چین تصمیم به سهمیهبندی محمولههای دریایی عناصر نادر گرفت که از این کشور صادر میشدند. این اتفاق باعث افزایش بهای این مواد و تمرکز قدرتهای جهان بر همکاری بر سر حفظ زنجیره عرضه و قطع وابستگی به چین شد. این در حالی است که امریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا وابستگی زیادی به واردات مواد معدنی دارند و در همین حال این قدرتها همچنان مجبورند با چالش غلبه چین بر تولید فلزات نادر خاکی روبهرو شوند؛ فلزاتی که در ساخت لوازم برقی پیشرفته از آنها استفاده میشود.
با این حال پرسش برخی تحلیلگران این است که این گونه مذاکرههای سهجانبه چه تاثیر مثبتی بر منافع ملی این کشورها یا بر کاهش تنش موجود در تجارت جهانی دارند؟
ماروس سِفکوویچ، معاون رئیس کمیسیونی که اقدامات اتحادیه اروپا را برای سرعت بخشیدن به تولید باتری برقی مدیریت میکند، در این باره به رویترز گفته، اتحادیه به دنبال زنجیرههای عرضه ارزان، کوتاه و عاری از آلودگی است.
او همچنین گفت: قرار است شیوهنامه تعیین شده، برای دستیابی به اهداف بسیار راهبردی باشد و تمام گامهای چرخه تولید را پوشش دهد. ما چشمانداز جاهطلبانهای داریم. قرار است بهترین و پاکترین خودروها در اروپا ساخته شود و خودروهایی که با باتری حرکت میکنند، عملی شدن این استاندارد ارتقا یافته را ممکن میکنند.
گفتنی است فهرست سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ خورشیدی) اتحادیه اروپا شامل آنتیموان، فلورسنت، عناصر نادر خاکی سبک، فسفر، باریت، گالیوم، منیزیوم، اسکاندیوم، برلیوم، ژرمانیوم، گرافیت طبیعی، سیلیکونمتال، بیسموت، هافنیوم، رزین طبیعی، تانتالیوم، بورات، هلیوم، نیوبیوم، تنگستن، کبالت، عناصر نادر خاکی سنگین، فلزات گروه پلاتینوم، وانادیوم، زغال ککشو، ایندیوم و سنگ فسفات میشود.
همچنین موادی که در فهرست امریکا قرار دارند، شامل آلومینیوم، آنتیموان، آرسنیک، باریت، بریلیوم، بیسموت، سزیم و روبیدیوم، کروم، کبالت، فلورسانس، گالیوم، ژرمانیوم، گرافیت طبیعی، هلیوم، ایندیوم، لیتیوم، فلزات گروه پلاتینوم، پتاس، عناصر نادر خاکی، رنیوم، اسکاندیوم، استرانسیوم، تانتالیوم، تلوریم، قلع، تیتانیوم، تنگستن، اورانیوم، وانادیوم، زیرکونیم و هافنیوم هستند.
منبع: صمت نیوز