

پیرو گزارشی که دیروز درباره مشکلات ناشی از ترمیم نشدن نرخ زغال سنگ داخلی در روزگار معدن چاپ شد، انجمن زغال سنگ ایران به مدیریت محمد مجتهدزاده، از ارسال یک نامه از سوی این انجمن به مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با موضوع درخواست اصلاح نرخ زغال سنگ خبر داد.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران در گفتوگو با صمت بیان کرد: در نامهای به تاریخ ۳ مهر ۹۷ به مهندس یزدیزاده مدیرعامل ذوبآهن اصفهان که خریدار عمده زغال ایران است، با توجه به بحران مالی حادث شده بر معادن زغال سنگ که متاسفانه ایمنی معادن را تحت تاثیر قرار داده و با وجود توافق با این مجموعه مبنی بر افزایش نرخ زغالسنگ به میزان ۲۰ درصد در اوایل تیر امسال، به دلیل تورم غیرقابل پیشبینی، هزینههای تولید زغال سنگ به شکل دور از انتظاری بالا رفت و افزایش هزینهها پوشش داده نمیشود.
تجهیزات گران شده
سعید صمدی افزود: به عنوان مثال در این نامه قید کردیم نرخ تجهیزات شامل آرک، ریل، لکوموتیو، خودنجات و تجهیزات ایمنی، تحت تاثیر نرخ ارز تا ۱۵۰ درصد افزایش را تحمل کرده است. از طرف دیگر در خرید چوب علاوه بر کمبود با افزایش نرخ تا ۱۰۰ درصد روبهرو هستیم و سایر هزینهها نیز تحت تاثیر این افزایش قرار گرفته است. از این رو افزایش ۲۰ درصد نرخ زغال سنگ که تیر امسال اعمال شد، افزایش سنگین هزینه را پوشش نمیدهد و در شرایط فعلی، افزایش نرخ تجهیزات ضمن ایجاد بحران اقتصادی موجب کاهش ضریب ایمنی معادن زغال سنگ در بخش نگهداری تونلها و کارگاههای استخراج شده است.
صمدی در ادامه افزود: همچنین در این نامه آمده است: در یک ماه گذشته، بخشی از معادن کوچک و متوسط که پیمانکاران تامین زغال شرکتهای بزرگ بودهاند تولید خود را کاهش داده یا متوقف کردهاند که در آینده نزدیک باعث کاهش زغال سنگ تحویلی آن شرکت خواهد شد. سایر معادن نیز با این شرایط نرخ، زیانده شده و قادر به تداوم فعالیت ایمن و تولید نخواهند بود.
قیمتگذاری بر مبنای نرخ شمش
در ادامه این نامه، به نقل از دبیر انجمن زغال سنگ کشور همچنین آمده است: از ابتدای امسال، نرخ محصولات فولادی ۸۰ درصد افزایش داشته و از طرفی نرخ زغال سنگ وارداتی تحت تاثیر افزایش نرخ ارز، بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته است. ضمن اینکه با توجه به تحریمهای ایجاد شده برای کشور، واردات زغال سنگ در ماههای آینده با مشکل روبهرو خواهد شد؛ از این رو حمایت از تولید زغال سنگ داخلی و حتی افزایش آن یک وظیفه ملی
است.
در این نامه، انجمن زغال سنگ کشور درخواست کرده است: با عنایت به این موارد و مشکلات معادن زغال سنگ که بارها به طور مکتوب اعلام شده، در پانزدهمین جلسه این انجمن که ۸ مهر برگزار شد تمام اعضای انجمن زغال سنگ که ۹۰ درصد تولیدکنندگان زغال سنگ را شامل میشوند، تصویب کردند با توجه به افزایش هزینههای معادن و استاندارد جهانی، رابطه نرخ زغال سنگ و شمش فولاد، نرخ پایه کنسانتره زغال سنگ تولیدی بر مبنای ۳۰ درصد شمش فولاد تعیین شود. اعضای انجمن زغال سنگ در این نامه یادآوری کردهاند در صورتی که تا پایان مهر امسال قراردادها اصلاح نشود، از ابتدای آبان قادر به ادامه فعالیت و ارسال زغالسنگ به مقصد ذوب آهن نخواهند بود.
نتیجه پانزدهمین جلسه چه بود؟
گفتنی است در پانزدهمین جلسه هیات مدیره انجمن زغال سنگ ایران که صبح ۸ مهر با حضور تولیدکنندگان بزرگ زغال سنگ کشور برگزار شد، مصوب کردند که به دلیل پرهیز از مشکلات بعدی و بروز مشکلات ایمنی در نامهای به مدیرعامل ذوب آهن اصفهان، ضربالاجلی تعیین و اعلام شود که اگر تا آخر مهر، قراردادهای فروش زغال سنگ بر اساس نرخ شمش فولاد خوزستان اصلاح نشود، از ارسال محمولههای زغال سنگ به این کارخانه خودداری کرده و فعالیت معادن زغال سنگ را به حال تعلیق درآورند. این نامه را محمد مجتهدزاده، رئیس انجمن و مدیرعامل شرکت معدنجو، سامان مرتاض مدیرعامل شرکت زغال سنگ کرمان، محسن هاشمیزاد عضو هیات مدیره انجمن زغال سنگ ایران، مصطفی نائیجی عضو هیات مدیره انجمن زغال سنگ ایران، علی نصیری مدیرعامل شرکت زغال سنگ شمالشرق شاهرود، علی باقری مدیرعامل شرکت سامان سوادکوه، سعید صمدی دبیر انجمن زغال سنگ ایران، رمضان کریتی ثانی نایب رئیس انجمن و مدیرعامل شرکت زغال سنگ پروده طبس، حسن منصوری عضو هیات مدیره انجمن زغال سنگ، احمد دادوند عضو هیات مدیره انجمن و مدیرعامل شرکت تکادو، ناصر هاشمی مدیرعامل شرکت فرآوری زغال سنگ احیای سپاهان و حبیبالله صادقی بازرس انجمن زغال سنگ ایران امضا کردهاند.