

سومین جلسه از دوره آموزشی تحلیل تکنیکال با محوریت موضوع اندیکاتورها و الگوها ؛ در خانه معدن ایران تشکیل شد/ باکمک اندیکاتورها و اسلاتور ها می توان رفتار مردم را تحلیل و پیش بینی نمود.
باکمک اندیکاتورها و اسلاتور ها می توان رفتار مردم را تحلیل و پیش بینی نمود.
در نگاه تکنیکال معتقد هستیم که اساسا بازار براساس قواعد خاصی حرکت میکند که شبیه به بازی دومینو است. در بازار سرمایه ممکن است یک حقوقی بتواند ضربهای را در نقطهای خاص به یک سهم وارد کرده و آن را به حرکت درآورد اما در ادامه این حقیقیها و کل بدنه بازار هستند که باید وارد سهم شوند و رشد آن را دنبالهدار سازند.
تحلیل تکنیکال براساس قواعدی میتواند این رفتارها را تحلیل کند. البته ما در تحلیل تکنیکال Fail شدن را نیز داریم، یعنی ممکن است یک تحلیل بر اثر شرایطی خاص بیاعتبار بشود اما این نیز خودش جزئی از دانش تکنیکال است و قواعد و تحلیلهای خاص خودش را دارد و اینطور نیست که بهعنوان مثال یک تحلیل نقض شده بتواند کل علم تکنیکال را از اساس زیر سوال ببرد!
حتی در تحلیل بنیادی هم ممکن است یک تحلیل اشتباه از آب درآید. یکی از اشتباهاتی که برخی از تحلیلگران تکنیکال میکنند این است که دست به پیشبینی رفتار سهم میزنند یا حتی برخی پا را فراتر گذاشته و اقدام به پیشگویی میکنند! این خطاست.
ما صرفا میتوانیم بگوییم «اگر» سهم اینگونه رفتار کند «ممکن است» تا فلان سطح حرکت کند یا در صورتی که فلان جور رفتار کرد تحلیل ما بیاعتبار میشود. به این مفهوم در تحلیلهای تکنیکال از بازار باید توجه داشت که کل آنها برمبنای آمار و احتمالات و اصل استقرای ریاضی بیان شدهاند.
اندیکاتورMACD:
Moving Average Convergence Divergence (MACD)
این اندیکاتور محبوب ترین اندیکاتور در بین معامله گران تکنیکال است که از اختلاف بین میانگین متحرک های با دوره زمانی مختلف ترسیم و تشکیل می شود.
استفاده اول از این اندیکاتور به عبور میله ها و شاخص خود MACD از خط مرکزی صفر مربوط می شود. با عبور از خط صفر با توجه به جهتی که شاخص اندیکاتور از بالا به پایین یا از پایین به بالا عبور کرده است جهت کلی روند پیش بینی و تحلیل می شود.
با توجه به اینکه در این اندیکاتور محدوده بیش خرید و بیش فروش نداریم روش دوم استفاده از این اندیکاتور با سایر اسیلاتورها کمی متفاوت است. در استفاده دوم از این اندیکاتور گفته می شود با قرار گرفتن MACD ؛SMA که یک میانگین متحرک با دوره زمانی کوتاه تر است و در نرم افزار متاتریدر به شکل نقطه چین قرمز رنگ به نمایش در می آید در روی امتداد میله ها جهت و روند نزولی نشان داده می شود و با عبور MACD ؛SMA به زیر امتداد میله ها در زیر خط مرکزی روند و جهت صعودی نشان
داده می شود.
نوسانگر میانگین حرکتی همگرایی/واگرایی که معمولاً تحت عنوان MACD شناخته می شود، اندیکاتوری است که توسط جرالد اپل (Gerald Appel) توسعه پیدا کرد و برای این منظور طراحی شده است که تغییرات در مسیر و قدرت روند را از طریق ترکیب سیگنال های برگرفته از سه سری زمانی منحنی میانگین حرکتی، آشکار کند.
کاربرد
این اندیکاتور از دو خط با نام های خط MACD (آبی) و خط سیگنال (قرمز) تشکیل شده است و معمولاً یک نمودار ستونی نیز وجود دارد که اختلاف بین دو خط آبی و قرمزرنگ را بازتاب می دهد. این اندیکاتور هیچ محدودیت صعود و نزولی ندارد و حول و حوش صفر نوسان دارد.
سه سیگنال اصلی ای که توسط این اندیکاتور نشان داده می شوند، عبارتند از:
اگر خط MACD (آبی) از خط سیگنال (قرمز) عبور کند نشان می دهد که ممکن است تغییری در روند رخ دهد. اگر خط MACD سریع تر از خط سیگنال صعود کند و از پایین آن را قطع کند نشان دهندۀ صعود و افزایش قیمت است. اگر خط MACD سریع تر از خط سیگنال پایین بیاید و آن را از بالا قطع کند نشان دهندۀ سقوط و کاهش قیمت است.
در مواقعی که خط MACD از صفر عبور می کند. خط MACD بیانگر اختلاف بین منحنی های کوتاه مدت (معمولاً ۱۲ دوره ای) و بلند مدت (معمولاً ۲۶ دوره ای) است به این ترتیب هنگامیکه این خط از محورx عبور کند یک تقاطع بین دو منحنی میانگین حرکتی شکل می گیرد. اگر خط MACD از صفر بالا رود، علامتی است از صعود و اگر خط MACD زیر صفر افت کند علامتی از سقوط.
واگرایی/همگرایی.
اگر خط MACD هم جهت با قیمت حرکت کند، این الگو را همگرایی می نامند اما اگر این دو در خلاف جهت هم حرکت کنند حالت واگرایی پدید می آید.
به عنوان مثال، اگر قیمت به یک سطح صعودی جدید برسد، اما خط MACD به این سطح نرسد، واگرایی رخ داده است و این به نوبۀ خود می تواند علامتی باشد از ضعف بیشتر.