

سارا اصغری: بازار سرب و روی، این روزها از تقاضای چندانی برخوردار نیست و تولیدکنندگان از رکود حاکم بر این بازار گلایهمند هستند.
البته موضوعی که تولیدکنندگان را بیشتر نگران کرده، بخشنامههایی است که به نوعی مانع صادرات شده است چراکه از سوی وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت اعلام شده است که تولیدکنندگان سرب و روی پس از ۴ بار عرضه در بورس کالا حق صادرات خواهند داشت، در حالی که حدود ۸۰ درصد تولید سرب و روی به صادرات اختصاص دارد و سیاستها باید بیشتر به سمت سازکاری برای صادرات بیشتر پیش برود.
تقاضایی وجود ندارد
درباره وضعیت بازار جهانی و داخلی سرب و روی، رضا اعتدال، کارشناس سرب و روی در گفتوگو با صمت اظهار کرد: وضعیت روی در بازار جهانی با افت نرخ روبهرو شده است. بهای جهانی فلز روی از نرخ ۳۵۰۰ دلار برای هر تن به حدود ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ دلار در حال کاهش است. البته پیشبینی میشود محدوده قیمتی ۲۷۰۰ دلار را بشکند که اگر این اتفاق روی دهد ممکن است تا بالای ۳ هزار دلار نیز رشد کند. اعتدال در ادامه، با اشاره به میزان ذخایر روی جهان خاطرنشان کرد: موجودی ذخایر روی بسیار کاهش یافته، در حالی چند روز پیش به کمترین حد تاریخی خود رسید. قسمت عمدهای از این فلز و شمشی که در انبارهاست، غیرقابل فروش است و به نوعی فشار تقاضا روی این فلز افزایش یافته است.
اعتدال در ادامه خاطرنشان کرد: بر اساس آمار جهانی، ذخایر الامای لندن و ذخایر شانگهای و گمرکات چین، کاهشی هستند. امید میرود با بهبود این وضعیت، جنگ تجاری و تعرفهای امریکا و چین به عنوان ۲ ابرقدرت متوقف شود و وضعیت تعرفهها نیز در سطح جهان کاهش پیدا کند و کمرنگتر شود تا تقاضا رشد بیشتری داشته باشد که در این صورت وضعیت روی، بهتر خواهد شد، در حالی که درحالحاضر با پیک مصرف روی روبهرو هستیم و بیشترین میزان خریدها در این بازه زمانی باید رخ دهد.
صادرات ۴برابر عرضه در بورس
وی در ادامه، با اشاره به وضعیت صنعت سرب و روی در ایران عنوان کرد: صنعت سرب و روی به دلیل محدودیت و تحریم خارجی که روی فلزات اعمال شده، وضعیت نامناسبی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است. به تازگی هم مصوبهای به صورت سهمیهبندی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای عرضهها تعیین شده و تولیدکنندگان به اندازه ۴ برابری که در بورسکالا عرضه کردهاند، میتوانند صادر کنند برای مثال به اندازه ۲هزار تن عرضه در بورس کالا، ۸ هزار تن اجازه صادرات داریم و نه بیشتر. این مصوبه نشان میدهد شناختی روی میزان مصرف، تولید، صادرات و فروش این فلز وجود ندارد. به نظر میرسد این مصوبه بررسی نشده است چراکه اگر بررسی میشد متوجه میشدند میزان مصرف داخلی حدود ۱۵ درصد تولید است و اصل و نگرانی برای تقاضا در بازار داخلی وجود ندارد. به طور معمول با مازاد عرضه این فلز روبهرو هستیم و حدود ۸۰ درصد این فلز باید به صادرات اختصاص یابد.
این کارشناس سرب و روی با تاکید بر این موضوع که محدودیت صادراتی مشکلی را حل نمیکند، خاطرنشان کرد: در شرایط سخت تحریمها، صادرات میتواند زمینهساز ورود ارز به کشور باشد. اعتدال در ادامه تاکید کرد: جدا از اینکه وارد کردن و برگرداندن ارز، این روزها بسیار سخت و پیچیده شده است در داخل شاهد تصویب مصوبههایی هستیم که دست و پاگیر هستند. بنابراین در چنین شرایطی، تولیدات شرکتها ذخیره میشوند و در انبارها باقی میمانند. صادرات به ازای میزان عرضه در بورس کالا در عمل نوعی خودتحریمی است و امیدوارم فکری برای این موضوع شود.
این کارشناس سرب و روی در ادامه خاطرنشان کرد: تولیدکننده اگر تولید نکند وضعیتش بهتر خواهد شد. با این شرایط و با رشد قیمتهای مواد اولیه و سایر هزینههای سرباره، تولید دیگر به صرفه نخواهد بود. امیدوارم تصمیم سریع و قاطعی در این باره گرفته شود و نگرانی تولیدکنندهها برطرف شود زیرا وضعیت سختی برای کشور بهوجود آمده است. در چنین شرایطی همه باید دست بهدست هم بدهند تا بتوان از این شرایط سخت به سلامت عبور کرد.
فروش محدود در بورس
همچنین درباره وضعیت بازار داخلی سرب و روی، محمد حیدرزاده، مدیرعامل شرکت سرب و روی بافق در گفتوگو با صمت عنوان کرد: یکی از مهمترین موضوعهایی که این روزها با آن درگیریم این است که فروش سرب و روی را به عرضه در بورس کالا محدود کردهاند.
وی افزود: به تازگی هم اعلام کردهاند که درحالحاضر هیچ عرضهای در بورس کالا نداشته باشید. از سوی دیگر جلوی صادرات را به نوعی گرفتهاند یعنی ۴ برابر عرضه، تولیدکننده حق صادرات خواهد داشت. حیدرزاده در ادامه خاطرنشان داد: از سوی دیگر صادرکنندگان باید ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما با دلار ۸۶۰۰ تومان عرضه کنند. حیدرزاده در ادامه خاطرنشان کرد: البته موضوع قابل توجه این است که میزان تقاضا کاهش یافته است. وی در پاسخ به این پرسش که نرخ سرب و روی با تحولات ارز در نیمه نخست امسال تا چه اندازه افزایش پیدا کرد، گفت: درحالحاضر نرخ شمش روی به حدود ۲۷ تا ۲۸ میلیون تومان در هر تن رسیده است. اوایل تیر و مرداد حدود ۳ تا ۴ میلیون تومان به نرخ آن افزوده شد اما در مدت ۲ هفته تا اندازهای کاهش یافت. موضوع اساسی این است که معامله چندانی نمیشود.
مدیرعامل شرکت سرب و روی بافق ادامه داد: بر بازار روی، رکود و بلاتکلیفی حاکم شده است و این عارضه بدی برای تولید به شمار میرود که نه خریدار از این قیمتها راضی است و چشمانداز امیدوارکنندهای دارد، نه تکلیف فروشنده مشخص است. در مجموع، بلاتکلیفی خاصی بر بازار حاکم است که دولت باید سیاستهای درستی را برای آن در پیش بگیرد. حیدرزاده ادامه داد: البته سال گذشته، وضعیت سرب و روی بسیار خوب بود، در حالی که وضعیت امسال چندان خوب نیست. تولید سرب کاهش یافته اما تولید روی بهتر از سال گذشته است. موضوع این است که فروش متوقف شده و موجودی انبارها در حال افزایش است. صادرات نیز انجام نمیشود که باعث میشود کارخانهها به سمت تعطیلی پیش بروند.