

هفتمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربعرشیدی رینوتکس ۲۰۱۹ در سالن شمس تبریزی نمایشگاههای بینالمللی تبریز با حضور مسئولان و فعالان معدنی کشور گشایش یافت.
این نخستین سالی است که فعالان معدنی در کنار بخشهای دیگر در حوزه نوآوری و فناوری در نمایشگاه ربعرشیدی شرکت میکنند. این نمایشگاه ۱۳ تا ۱۷ آبان در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تبریز برگزار شد.
تکیه بر دانش و فناوری
رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت در پیامی به هفتمین نمایشگاه رینوتکس ۲۰۱۹ (ربع رشیدی)، که از سوی محمدباقر عالی، مدیرعامل ایدرو قرائت شد اظهار کرد: این نمایشگاه نشانه اهمیت دادن به تجاریسازی فناوری و ارتباط این مهم با حوزه دانش است. مجموعه سازمان صنعت، معدن و تجارت با مجاهدت و تلاش شبانهروزی و به دنبال تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید کردند، بر دانش و فناوری روز تکیه زده تا اقدامات لازم در دوران سخت جنگ اقتصاد را فراهم کند.
همجهتسازی دانش و تجارت
محمدباقر عالی، معاون وزیر و رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) در هفتمین نمایشگاه رینوتکس ۲۰۱۹ گفت: برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت متمرکز بر نهضت ساخت داخل و به طور خاص داخلیسازی کالا و تجهیزات است. از آنجایی که این مهم یک برنامه کلان است، تمام گامهای عملیاتی در آن حوزه مشخص شده است. معاون وزیر اظهار کرد: چند ماه گذشته، وزارت صنعت، معدن و تجارت نمایشگاهی را در کشور برگزار کرد که تفاوت آن با دیگر نمایشگاهها در عرضه نداشتهها بود. در این راستا حرکت شد و بر این مهم تاکید شد که خودکفایی در تولید یک موضوع ضروری در کشور است. در گامهای بعدی، پارک فناوری دانشگاه تبریز به همرسانی نیازهای صنعت خودرو را انجام داد و نشان داد باید به دنبال رشد دانش و فناوری باشیم. او ادامه داد: با ایجاد مرکزی به نام ساخت داخل در وزارت صنعت، معدن و تجارت به دنبال این بودیم که چگونه میتوان نوآفرینها و صاحبان نیاز را با یکدیگر آشنا کرد. عالی اظهار کرد: هر چند توان تولید نداریم اما دانش و فناوری لازم را داریم و باید به آن بها دهیم؛ بنابراین وزارت صنعت، معدن و تجارت با بازوهای توسعهای ایدرو، ایمیدرو و شرکت شهرکهای صنعتی در بخش معدن و صنعت به دنبال این مهم است. رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران خاطرنشان کرد: متاسفانه دانش خود را برای تجاریسازی و تبدیل به ماشینآلات و کالا بهکار نبردهایم. در نتیجه وزارت صنعت، معدن و تجارت وارد شده و تفاهمنامههای لازم را برای رسیدن به این مهم شکل داده است.
توسعه علمی و فناوری، تنها مسیر پیشرفت
محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان شرقی، در هفتمین نمایشگاه رینوتکس ۲۰۱۹ اظهار کرد: راه ما برای پیشرفت فقط از یک مسیر یعنی توسعه علم و فناوری میگذرد؛ بنابراین برای این مهم باید گامهای جدی برداشته شود. استاندار آذربایجان شرقی با اینکه از نظر دانش وضعیت خوبی در کشور داریم بیان کرد: ما مقام نخست را در پیشرفت علمی داریم و رتبه هفدهم جهان را از نظر پیشرفت علمی به خود اختصاص دادهایم که آمار خوبی است. او در ادامه با ابراز تاسف از اینکه در عمل نتوانستهایم از این همه دانش بهره ببریم گفت: متاسفانه نتوانستهایم از این مهم بهره چندانی ببریم. واقعیت تلخ این است که از نظر تبدیل علم به فناوری و ثروت جایگاه خوبی نداریم و باید بهتر از اینها عمل کنیم. درباره اهمیت برگزاری نمایشگاه در کشور گفت: یکی از کارهای مهم برای اینکه بتوانیم علم و دانش را به ثروت تبدیل کنیم، برگزاری چنین نمایشگاههایی است. این نمایشگاهها میتوانند به کاربردی کردن علم و فناوری کمک موثری کنند.
دانشبنیانها نیازمند حمایت دولت
علی جهانگیری، معاون استاندار تبریز نیز ضمن اشاره به توانمندیهای استان آذربایجان شرقی و اهمیت برگزاری این نمایشگاه اظهار کرد: ۴۵۶ طرح فناورانه از ۲۶ استان کشور در این نمایشگاه حضور دارند و ۳۰ رویداد فناورانه به طور همزمان در نمایشگاه در حال اجراست که به قصد توانمندسازی فناوران و بازاریابی انجام شده است. او با اشاره به ۳ رویداد تخصصی جدید امسال در نمایشگاه ربع رشیدی گفت: فناوری هوا فضا، مدیریت شهری و معدن در کنار هم جمع شدهاند. برای نخستین بار، بخش معدن در کنار ۲ بخش دیگر فعالیت میکند و فعالان معدنی را در کنار خودمان داریم.
معاون استاندار تبریز با اشاره به تحریمها اظهار کرد: سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت با وجود تحریمها به سمت رشد دانشبنیانها تغییر کرده است. نیازمندیهای فناورانه و ساخت داخل باعث شده تا وزارتخانه، ایدرو، ایمیدرو و خانه معدن در کنار هم قرار بگیرند و از شرکتهای دانشبنیان برای فعال شدنشان حمایت کنند. جهانگیری با اشاره به اهمیت نقش دولت گفت: برای این مهم نیازمند حمایت دولت هستیم تا از شکلگیری دانشبنیانها و رشد آنها در استانهای مختلف کشور حمایت کند.
اقتصاد معدنی بدون دانشبنیانها معنی ندارد
محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن به نمایندگی از اهالی معدن اظهار کرد: ما تشکلها همیشه یار و همراه و مشاوران بخش معدن بودهایم. امروز نگاه ما به آیندهنگری و آیندهپژوهی است؛ بنابراین برگزاری چنین نشستها و نمایشگاههایی یکی از الزامات ما در کشور است. او درباره اهمیت ارتباط معدنیها با دانشگاههای کشور گفت: یکی از اولویتهای تشکلهای معدنی، ارتباط با دانشگاه است چراکه به دنبال توسعه و نوآوری جدید هستیم و این مهم بدون ارتباط با محیط دانشگاهی برای ما امکانپذیر نیست. درواقع اگر میخواهیم توسعه یابیم باید به سمت ارتباط با دانشگاه و ارتباط با این حوزه برویم. او تاکید کرد: دانشگاهها فقط متعلق به خودشان نیستند بلکه متعلق به کسانی هستند که از علم بهرهبرداری میکنند و کسانی که از دانشگاه بیرون میآیند باید بتوانند نیازهای جامعه را تامین کنند.رئیس خانه معدن درباره اهمیت شرکتهای دانشبنیان و ارتباط آنها با دانشگاه اظهار کرد: دانش در دانشگاهها وجود دارد اما فناوری لازم نداریم که پیشرفت کنیم؛ بنابراین اینجا شرکتهای دانشبنیان اهمیت دارند و کار دانشگاه به گونهای در ارتباط با صنعت و شرکتهای دانشبنیان بیشتر معنا پیدا میکند.بهرامن درباره اهمیت دوری از نگاه سنتی در بخش معدن اظهار کرد: ذخایر معدنی تجدیدپذیر نیستند و از این ثروت الهی باید با نگاه به فناوری روز و دوری از نگاه سنتی استفاده کنیم. او با بیان اینکه بخش معدن باید نگاه خود را تغییر دهد و بر اساس برنامههای پژوهشی و آیندهنگری حرکت کند، خاطرنشان کرد: خانه معدن ایران به طور گسترده در این نمایشگاه حضور یافته، تقاضای خود را مطرح کرده و طرحهای مربوط به اکتشاف، فرآوری و حتی بازاریابی را ارائه کرده و به دنبال توسعه و رونق معادن و نقش آن در اقتصاد کشور است. رئیس خانه معدن ایران درباره مسائل زیستمحیطی پروژههای بخش معدن نیز گفت: ما معتقدیم این ۲ موضوع نباید بازدارنده یکدیگر باشند زیرا شعار خانه معدن این است که فعالیتهای معدنی نباید موجب تخریب محیطزیست و منابع طبیعی شود. بر این اساس معتقدیم بازسازی معادن باید از سوی بهرهبرداران انجام شود و به دنبال قانونی کردن آن هستیم.
دانش بنیانها، نیازمند حمایت
علی وحدت، رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی کشور نیز در این آیین اظهار کرد: تا پیش از این فقط دانشگاه و وزارت علوم تلاش میکردند تا در جهت رشد دانش گام بردارند اما امروز شرکتهای دانشبنیان نیز این نقش مهم را بر عهده دارند. او با بیان اینکه خوشبختانه امروز تلاش جوانها و دانشجویان شایسته قدردانی است گفت: امروز در استان نزدیک به ۴۰ شرکت دانشبنیان، دانشگاه و پارکهای فناوری داریم اما برای اینکه رشد کنند باید از حمایت بخش خصوصی و شرکت شهرکها برخوردار شوند. رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی کشور با ابراز امیدواری از اینکه در آینده نزدیک، یک صندوق پژوهش و فناوری در آذربایجان شکل بگیرد، اظهار کرد: امیدواریم با همت مسئولان، موتور محرک رشد شکل گیرد و بیش از اینها بتوانیم پیش برویم. وحدت درباره نقش دولت در این مهم نیز اظهار کرد: دولت مسائل را دنبال میکند اما مهم است به فعالان حوزه نوآوری اعتماد کند. تلاش میکنیم دانشبنیانها مشکل و دغدغه مالی نداشته باشند. او درباره نقش وزارت صنعت، معدن و تجارت در رشد معادن کوچک نیز گفت: اگر وزارت صنعت، معدن و تجارت کار را جدی نمیگرفت شرکتهای دانشبنیان نیز شکل نمیگرفتند. رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی کشور در پایان اظهار کرد: امیدواریم مشکل تامین مالی فعالان دانشبنیان حل شود و با کمک مسئولان صندوق آنها هم بتوانند رشد کنند.
حرکت به سمت دانشبنیان کردن اقتصاد
سیدمحمدعلی آلهاشم، امام جمعه تبریز نیز در این آیین با بیان اینکه امروز سبک زندگی بیش از پیش دچار تغییر و تحول شده است گفت: توسعه و گسترش فناوری موجب تحولات شگرف در تمام زوایای حیات انسان شده و روزبهروز هم بر ابعاد آن افزوده میشود. درنتیجه الگوی جدیدی ایجاد شده که ما هم باید به آن توجه کنیم.
او با بیان اینکه فناوری نوین اجتنابناپذیر است، گفت: بدون شناخت درست تحولات ناشی از فناوری نوین نمیتوان درک درستی از محیط اطراف بهدست آورد. نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه دین اسلام ارزش زیادی برای علم و فناوری قائل شده است گفت: این مهم پایه و اساس بسیاری از قدرتهاست.
خوشبختانه در سالهای اخیر رویکردها نسبت به فناوری و شرکتهای دانشبنیان به عنوان یکی از عوامل فناورانه، بسیار مثبت بوده و از آن استقبال زیادی شده است. آل هاشم با بیان اینکه مناسبات سنتی اقتصادی در جهان رو به زوال است گفت: امروز جایگاه برتر برای کشورهایی است که روی اقتصاد دانشبنیان سرمایهگذاری کردهاند.
منبع: صمت نیوز