

رئیس خانه معدن زنجان هشدار داد:
خطر در کمین صنایع سرب و روی کشور/ نگرانی معدنکاران زنجان نسبت به تامین قطعات ماشینآلات
رئیس خانه معدن زنجان نسبت به سیاستگذاری های اقتصادی اخیر دولت که باعث غیراقتصادی شدن معدنکاری شده، هشدار داد و مطرح کرد: سیاستهای ارزی دولت، هشدار بزرگی برای صنعت سرب و روی کشور محسوب می شود و این سیاستگذاری های غیرکارشناسی شرایط اقتصادی تمامی معادن کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش روابط عمومی خانه معدن ایران، آرمین سلسانی با بیان اینکه ایران رتبه ۳۹ را در صادرات سرب دارد و در صنعت روی رتبه ۱۵ را در بازار جهانی از آن خود کرده است، اعلام کرد: کشورهایی مانند ترکیه، هند و امارات مهمترین بازار هدف ما برای فروش شمش روی هستند و عمده خریدار سرب ما هند است.
او افزود: آمار سازمان زمین شناسی اروپا از کشورهای معدن خیز دنیا نشان می دهد چین بزرگترین ذخیره سرب و روی را دارد و بعد از آن با اختلافی قابل توجه کشورهای هند و قزاقستان رتبه ششم و هفتم را به خود اختصاص دادهاند. منابع و ذخایر معدنی همچنین حضور این کشورها در بازار جهانی برای ما یک هشدار بزرگ محسوب می شود به همین دلیل بهتر است تعریف سیاست هایی برای تقویت بازارمان در اولویت قرار گیرد.
سلسانی ادامه داد: با وجود اینکه ذخایر بزرگی در اختیار نداریم اما رتبه پانزدهم ما در فروش روی نشان میدهد بازار روی را به خوبی شناخته ایم. نگرانی که وجود دارد این است که قزاقستان و برخی کشورهای همسایه بسیار راحت می توانند جای ما را در بازار بگیرند و سهم مان در این بازار بزرگ تصاحب شود.
رئیس خانه معدن زنجان با بیان اینکه اگر بازار خارجی مان را از دست دهیم، تقاضای چندانی برای خرید روی در بازار داخلی وجود ندارد، گفت: واردات روی ایران در سال گذشته ۵٫۷ میلیون دلار بوده در حالی که صادرات روی در همین مدت ۳۰۲ میلیون دلار بوده است. این آمار حاکی از آن است که میزان واردات ما کم است چرا که تقاضای زیادی برای آن در داخل نیست و بهتر است بیشتر توجهمان به سمت صادرات روی معطوف شود.
او افزود: شرکت های بخش خصوصی فعال ما در صنعت سرب و روی باید کالای خود را با نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی دلار دولتی بفروشند و با توجه به اینکه در حال حاضر شرکت های معدنی زنجان حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد سهمیهشان را از انگوران با قیمت ۴۲۰۰ یا ۴۵۰۰ تومان تامین میکنند و مابقی یعنی ۷۰ درصد نیاز کارخانههای خود را از جاهای دیگر مانند ترکیه یا معادن کوچک دیگر تامین می کنند، که این روند نظم ورودی و خروجی این شرکت ها را بهم ریخته است.
سلسانی ادامه داد: زمانی که ۸۰ درصد نیاز ارزی شرکت ها با دلار آزاد و ۲۰ درصد تامین آن با دلار دولتی انجام می شود، اگر همه تولیدات کنسانتره و شمش تولیدی این شرکت با دلار ۴۲۰۰ تومان فروخته شود، مسلما این شرکت در موازنه اقتصادی ضرر کرده است و توانی برای رقابت در بازارهای خارجی نخواهد داشت. بنابراین سیاستهای ارزی دولت، هشدار بزرگی برای صنعت سرب و روی کشور محسوب می شود و این سیاستگذاری های غیرکارشناسی شرایط اقتصادی تمامی معادن کشور را تحت تاثیر قرار داده است. مخصوصا زنجان که شرکت های صنعتی بسیاری در حوزه سرب و روی دارد. یکی از نگرانیها در خصوص معادن سرب و روی زنجان این است که ممکن است به دلیل غیراقتصادی شدن معدنکاری و تعطیلی معادن، موج سنگین تعدیل نیرو در شهر زنجان و شهرهای شمال غرب ایران به راه بیافتد و بخش معدن استان ظرفیت اشتغالزایی خود را از دست بدهد.
رئیس خانه معدن زنجان با تشریح ظرفیت های معدنی این استان بیان کرد: در استان زنجان ۳۵ نوع ماده معدنی وجود دارد و تعداد کل معادن در استان زنجان ۳۳۲ معدن است. در حال حاضر از این میان تنها ۲۵۹ معدن فعال هستند و هم اکنون استان زنجان رتبه دوازدهم معدنی در کشور را داراست که این مهم به دلیل وجود معادن غنی محقق شده است.
او افزود: استان زنجان از نظر داشتن ذخایر سرب و روی به عنوان قطب معدنی کشور در رابطه با صنایع سرب و روی مطرح است. حساسیت در زمینه سرب و روی با توجه به تمرکز عمده کارخانههای فرآوری و تولید شمش سرب و روی در استان زنجان و در کنار آن اشتغالزایی گستردهای که این بخش به خود اختصاص داده است، مشکلات این صنعت را به چالشی پر اهمیت در استان مبدل میکند. عمده ترین چالشی که صنعت سرب و روی زنجان با آن مواجه است کمبود ماده معدنی استخراجی از معدن انگوران و نبود خاک ورودی برای این واحدهاست.
به گفته رئیس خانه معدن زنجان، طی چند سال اخیر در زمینه استخراج خاک از معدن انگوران زنجان مشکلاتی وجود داشته و در حال حاضر خاک مورد نیاز واحدها با مشکلاتی تامین میشود.
از طرف دیگر اخیرا نوسانات نرخ ارز و ایجاد برخی چالشها در عرصه تجارت خارجی و احتمال کمبود آنها در بازار کشور دلیل ممنوعیت صادرات برخی از کالاها شد که صادرات شمش روی استان نیز یکی از این
معضلات برای شهرکهای روی در ماه های اخیر شد، به طوریکه برای تامین نیاز کشور، صادرات شمش روی از گمرکات کشور ممنوع شد که پس از اعتراضات گسترده از سوی صنعت گران سرب و روی مشکل صادرات شمش روی استان به کشورهای خارجی نیز بر طرف شد.
او در ادامه گفت: مورد دیگری که صنعت سرب و روی به ویژه در استان زنجان با آن مواجه است، صادرات مواد تولیدی است. اگرچه تصمیمگیری برای جلوگیری از خام فروشی و ایجاد زنجیره ارزش افزوده و در نتیجه اشتغالزایی و درآمدزایی بیشتر، تصمیمی کاملا استراتژیک در شرایط فعلی است اما باید توجه داشت که چنین تصمیماتی به کاهش اشتغال معادن و از دست رفتن بازارهای صادراتی منجر نشود.
سلسانی گفت: به رغم پیشبینیهای انجام شده توسط کارشناسان داخلی و وب سایتهای خبری خارجی همانند مانینگ ویکلی (به نقل از BMR Research) مبنی بر تاثیر اندک تحریم ها بر بخش معدن ایران، متاسفانه این بخش بسیار سریع تحت تاثیر فشارها و تحریم های خارجی قرار گرفته به گونهای که تامین قطعات و تجهیزات مربوط به ماشینآلات معدنی یکی از دغدغههای اصلی این فعالیت در کنار مشکلات انبوه معدنکاری در ایران شده است. معادن استان زنجان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به شدت با کمبود قطعات و تجهیزات معدنی مواجه هستند. از طرف دیگر با توجه به میزان سرمایه در گردش اندک در معادن کوچک، به دلیل نوسان قیمت دلار و تغییر قیمت قطعات در بازه کوتاهمدت سبب شده تا خرید و فروش اعتباری از سیستم بازار کشور خارج و در نتیجه پرداخت نقدی مایحتاج مربوط به تعمیر و نگهداری ماشینآلات در معادن کوچک، تولید این معادن را به شدت تحت تاثیر قرار گیرد.
رئیس خانه معدن زنجان در پایان با بیان اینکه مشکل دیگر پیش روی بخش معدن و صنایع معدنی کشور و همچنین استان زنجان مشکلات مربوط به حمل و نقل است، گفت: افزایش نرخ کرایههای حمل و نیز مشکلات پیش رو در زمینه تامین لاستیک همچنین تامین قطعات ماشینآلات، به زودی سیستم معدنی و داخلی کشور را دچار نقص شدید خواهد کرد که اثرات آن در بخش تولید واحدهای فرآوری به شدت مشهود خواهد بود. با ادامه روند تحریمها این مشکلات به ویژه در زمینه صادرات مواد معدنی پس از خروج شرکتهای کشتیرانی خارجی بیش از پیش به چشم خواهد خورد.