

نقش معدن در رشد اقتصادی میتواند بسیار موثر باشد، با توجه به اینکه درآمدهای نفتی کاهش یافته و بودجه چندانی را در اختیار دولت قرار نمیدهد، این مسئله مهمتر هم میشود.
مسئله این است که چرا فعالان معدنی تاکنون نتوانستهاند در این حوزه فعالیت چشمگیری داشته باشند و موجبات رشد اقتصاد را فراهم کنند.
صمت درباره اینکه فعالان بخش خصوصی در حوزه معدن چقدر جدی گرفته میشوند بهعنوان عامل داخلی و اینکه تحریمها چه تاثیری بر رونق کار معدن دارد بهعنوان عامل خارجی با فعالان این حوزه گفتوگو کرده است تا از دغدغهها و دلنگرانیهای فعالان معدنی باخبر شود.
به تشکلها بها نمیدهند
محمد زادعسگر، عضو هیات مدیره یک شرکت معدنی به مشکلات و دغدغههای داخلی با دولت اشاره و با گلایه از اینکه در تصمیمگیری و تصمیمسازیها نه معادن خصوصی و نه تشکلها به بازی گرفته نمیشوند، اظهار کرد: این مهم، دغدغه تمامی انجمنها و مراکز معدنی است که در بخش خصوصی فعالیت میکنند.
او بابیان اینکه ما نباید هم کار مدیریت دولتی انجام دهیم و هم کار تولیدی، گفت: ما بهعنوان تولیدکننده در خط مقدم ایستادهایم و در وسط بیابان کار میکنیم. هرکدام از ما برای حدود ۱۰۰۰ نفر شغل ایجاد کردهایم و کار ایجاد میکنیم. بنابراین باید شرایط فعالیت ما بهتر از اینها باشد.
این فعال معدنی در پاسخ به این سوال که چقدر تشکلهای معدنی در تصمیمگیریها سهیم هستند، گفت: ما بهعنوان یک شرکت خصوصی عضو تشکلهای معدنی هستیم و مشکلاتمان را با آنها مطرح میکنیم. هرچند تشکلها نماینده ما هستند و به حرف ما گوش میدهند اما در عمل هیچ اتفاقی نمیافتد و درواقع حرف آنها جدی گرفته نمیشود.
او اظهار کرد: بااینکه دولت مطرح میکند که حرفتان را بزنید و ما از بخش خصوصی مشاوره میگیریم اما این مسئله صرفا در حد حرف است.
وقتی به حرف تشکلهای بخش خصوصی بهایی داده نمیشود دیگر چه انتظاری برای مطرح کردن حرفهای ما است.
زادعسگر ادامه داد: این یک روال است که دولت تصمیمی بگیرد، رسانهای کند و بعد هم انتظار اجرا و قبول آن از طرف بخش تولید را داشته باشد.
او با بیان اینکه با تصمیمهای ناگهانی و آنی کار پیش نمیرود، عنوان کرد: باسیاستهایی که دولت در پیش میگیرد تولیدکننده و سرمایهگذار نمیتوانند برای ۴ ماه آینده خود برنامه کوتاهمدتی داشته باشند چه برسد به برنامههای بلندمدت ۶ ماهه و یکساله.
این فعال معدنی با اشاره به تصمیمهایی که بدون مشورت و کار کارشناسی گرفته میشود، ادامه داد: بهطور مثال تمام تشکلها مخالف عوارض ۲۵ درصدی برصادرات هستند اما جالب این است که این تصمیم اجرایی میشود!
زادعسگر افزود: به ما گفته میشود که ماده معدنی را صادر نکنید و از طرفی آن را ۳۰ درصد زیر نرخ جهانی به داخل بفروشید. در مورد پرداختها هم مطرح میکنند هر زمان که داشتیم پول آن را میدهیم.
مگر بخش خصوصی چقدر توان دارد که با این شرایط تولید کند؟ همه اینها دغدغههای بخش خصوصی است که جوابی برای آن وجود ندارد.
مشکلات انتقال پول را حل کنید
سعید امیرزاده، کارشناس معدن در یک شرکت معدنی به مشکلات و دغدغههای خارجی این مجموعه خصوصی با دولت پرداخت و با اشاره به توانمندیهای این شرکت در تولید شیشه گفت: حدود ۹۰ درصد مواد اولیه شیشه در کشور تولید میشود که همه از مواد معدنی شامل سیلیس و… گرفتهشده است.
وی افزود: ما شیشه خام را در صنعت ساختمان استفاده میکنیم و در مرحله بعد شیشهها را دوباره فرآوری کرده و به شیشههای سکوریت که شامل شیشههای ضدگلوله و نشکن است، تبدیل میکنیم اما مشکل ما این است که صنعت شیشه ۱۰ درصد به خارج وابسته است. او با اشاره به اینکه تولید شیشه در ایران توانسته رشد خوبی در جهان بهدست بیاورد، اظهار کرد: ۶۰درصد محصولات ما صادراتی است و آنها را به کشورهایی ازجمله بلغارستان، رومانی، ایتالیا، ترکیه، ارمنستان و عراق صادر میکنیم.
بهطور مثال سال گذشته حدود ۳ میلیون دلار شیشه به ایتالیا صادر کردیم. با این وضعیت تا یک سال آینده قرار است بزرگترین پروژه تولید شیشه ایران و حتی خاورمیانه را در آذربایجان شرقی اجرا کنیم. اگر این پروژه تمام شود میتوانیم بگوییم که استان آذربایجان شرقی بهعنوان قطب بزرگ شیشه کشور شناخته میشود.
این کارشناس معدن درباره مشکلاتی که این شرکت تولیدی در کشور دارد، گفت: خوشبختانه تاکنون موانعی برای صادرات نداشتهایم و مثل حوزههای دیگر معدنی که با مشکل بخشنامههای متعدد روبهرو هستند با مشکل روبهرو نبودهایم اما اصلیترین مانعی که برای ما ایجاد شده موانع انتقالات ارزی است. وی توضیح داد: متاسفانه به دلیل تحریمها انتقال پول برای ما دشوار است.
هرچند درصد کمی از موادی که در تولید ما کاربرد دارند و شامل مواد اولیه هستند وارداتی هستند اما بههرحال این موضوع باعث میشود در انتقال ارز با مشکل روبهرو شویم. اگر شرکتی در ترکیه بخواهد پولی را انتقال بدهد با کمترین هزینه و وقت این کار را انجام میدهد اما یک شرکت ایرانی باید ۱۰ برابر آن هزینه بدهد تا شرکتهای واسطه کارهای انتقال ارز را انجام دهند.
امیرزاده درباره این سوال که تحریمها چه ضربهای به فعالیت معدنی آن شرکت زده و چه انتظاری از دولت دارید، گفت: ما به دنبال تسهیل شرایط هستیم. هرچند دولت به ما بهعنوان بخش خصوصی کمک میکند و حمایتهایی را انجام میدهد اما کافی نیست؛ ازجمله لزوم تسهیل شرایط برای نقدینگی است. مشکلاتی که از لحاظ نقدینگی و تسهیلات بانکی برای ما وجود دارد واقعا کمرشکن است. اگر دولت بتواند راهحلی برای انتقالات ارزی در نظر بگیرد، هزینههای ما هم کمتر میشود و میتوانیم در عرصه تولید بیشتر فعال شویم.
منبع: صمت نیوز