

۴ مهرماه ۱۳۹۷
در نشست کمیته محیط زیست خانه معدن ایران مطرح شد:
ضرورت تدوین نقشه راهی برای بهینهسازی فعالیت های معدنی/ مدیریت و مهندسی مواد معدنی با تکنیک های زیست محیطی
نشست کمیته محیط زیست خانه معدن ایران امروز صبح با محوریت بررسی نقشه راه ارتقای عملکرد و بهینه سازی فعالیت های معدنی کشور از منظر فنی، اقتصادی و زیست محیطی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه معدن ایران، در ابتدای نشست کمیته محیط زیست روانبخش شیردم رئیس دانشگاه محیط زیست ایران عملیات بهینهسازی فعالیتهای معدنی کشور را از منظر فنی، اقتصادی و زیستمحیطی واکاوی کرد و فرآیند فرآوری مواد معدنی و روشهای اجرایی آن را در واحدهای صنعتی و معدنی بررسی کرد.
او برای اعضای کمیته محیط زیست خانه معدن ایران اصول و مبانی پاکسازی اثرات زیست محیطی احتمالی ناشی از فعالیت های معدنکاری را تشریح کرد و گفت: یکی از شروط معدنکاری سبز در عصر جدید مطالعات اولیه و ارزیابی است که شامل مراحل مطالعات توپوگرافی، مطالعات هیدرولوژی، مطالعات هواشناسی، پوشش گیاهی، جمع آوری و بررسی اطلاعات پایه و بازدیدهای معدنی می شود. بخش دیگر بهینهسازی فعالیت های معدنی را مطالعات ژئوتکنیک در برمی گیرد که در آن با نمونه برداری از مواد معدنی، مواد مورد نظر با روش های مختلف مورد آزمایش قرار می گیرند. در واقع آنالیزهای آزمایشگاهی و نتایج آنالیزهای نفوذپذیری کمک بسیاری به معدنکار برای شناسایی نوع عناصر معدنی خواهد کرد.
عضو کمیته محیط زیست خانه معدن ایران افزود: با توجه به اینکه هدف از واکاوی این روش ها برای بهینه سازی فعالیت های معدنی در این کمیته ترویج معدنکاری سبز در کشور است. همانطور که امروزه فناوری جابه جایی و انتقال باطله ها از معدن در تمام کشورهای معدنخیز دنیا دارای ضوابط و اصول مهندسی است، فعالان معدنی ایران نیز باید دنباله رو این روش ها و استانداردها باشند زیرا محیط زیست و منابع طبیعی برای همه است و حفظ سلامت آن رسالت همه ماست.
او در ادامه به تدوین دستورالعمل های لازم در حوزه مدیریت و مهندسی مواد معدنی کنسانتره و باطله های فرآوری پرداخت و یادآور شد: تدوین دستورالعمل های شناسایی و مهندسی باطله ها، ارتقای آموزش های دانشگاهی و ضمن خدمت، ارتقای آموزش های دانشگاهی در سطوح تحصیلات تکمیلی، طراحی سرفصل دوره های آموزشی به سفارش و درخواست خانه معدن ایران، برنامه ریزی و برگزاری دوره های آموزشی برای کلیه پرسنل و واحدهای HSE و برگزاری سمینارهای آموزشی برای واحدهای معدنی کشور مواردی است که در دستور کار کمیته محیط زیست خواهد بود.
در ادامه این نشست محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران با بیان اینکه بخش معدن از محیط زیست جدا نیست، مطرح کرد: در بسیاری از واحدهای معدنی کشور از ابتدای طراحی سیستم به ضوابط فنی و مهندسی که در آینده اثرات زیست محیطی در پی خواهد داشت، توجه نمی شود و این اصل به عنوان یک استراتژی در نظر گرفته نمی شود. در حالی که یک واحد معدنی باید از همان آغاز مراحل کار خود به این اصول و ضوابط توجه داشته باشد و برای بهینه سازی فعالیت معدنی خود برنامه ریزی کند.
او با تاکید بر ضرورت فرهنگسازی برای ترویج معدنکاری سبز افزود: اگر این ضوابط فنی و مهندسی با نگاه کارشناسی درست از همان ابتدای معدنکاری تعریف شود، فعالان معدنی با هزینه های کلان مدیریت و جابه جایی پسماندها مواجه نمی شوند. به عنوان مثال فیلترکیکهای شهرک صنعتی روی زنجان که امروزه برخی از آن به عنوان پسماند یاد می کنند و معتقدند این فیلترکیک ها یک تهدید زیست محیطی برای شهر زنجان هستند. در حالی که اگر روش های مناسب و نگاه کارشناسی در فرآیند بهینه سازی حاکم شود، ارزش اقتصادی این مواد معدنی نیز حفظ می شود و اقدامات کنترل و پاکسازی مناسبی در این منطقه انجام خواهد شد.
انوشیروان کنی دبیر کمیته محیط زیست خانه معدن ایران در ادامه این نشست با اشاره به اهداف شکل گیری کمیته محیط زیست در این تشکل معدنی اظهار کرد: هدف اولیه این کمیته شناسایی مشکلات زیست محیطی در فعالیتهای معدنی و راهکار برای آنهاست که در نهایت این راهکارهای کارشناسی شده به دستورالعمل ها و مصوبه هایی تبدیل می شوند و نقشه راهی در راستای ارتقای عملکرد و بهینه سازی فعالیت های معدنی بر سر راه معدنکاران قرار می گیرد. اگر ضوابط با نگاه کارشناسی فعالان معدنی و محیط زیستی آمیخته شود، دستورالعمل های خوبی در حوزه مدیریت و مهندسی مواد معدنی، کنسانتره و باطله های فرآوری تدوین خواهد شد.
او در ادامه افزود: در حال حاضر ۵ نیاز مهم برای ارتقای عملکرد و بهینه سازی فعالیتهای معدنی کشور ضرورت تدوین دستورالعمل شناسایی و تعیین خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و مهندسی باطله ها، تدوین دستورالعملهای نحوه مطالعات آزمایشگاهی، تدوین دستورالعمل روش های اصلاح نفوذپذیری، تدوین دستورالعمل طراحی و سیستم جمع آوری زهابها و تدوین دستورالعمل پذیری مکانیکی باطلههاست. بهتر است سیاستگذاری کمیته این باشد که در نهایت دستورالعمل هایی تهیه شود که اختلاف دیدگاه هایی که بین بخش معدن و محیط زیستی ها در این زمینه ها وجود دارد، برطرف و به یک نقشه راه مشترک دست یابیم و بتوانیم آن را در اختیار سیاستگذاران قرار دهیم.
در ادامه سلاجقه رئیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دیگر عضو کمیته محیط زیست خانه معدن ایران عنوان کرد: پسماند در معادن علاوه بر تبعات منفی که به لحاظ زیست محیطی از خود به جا می گذارد، تبعات منفی به لحاظ اجتماعی برای اهالی مناطق معدن خیز و جامعه یک کشور خواهد داشت. تصور عموم جامعه به بخش معدن نباید با بی توجهی به ضوابط زیست محیطی مخدوش شود و بهتر است در وهله اول مکان یابی درستی برای استقرار یک واحد صنعتی در جوار معدن صورت گیرد بعد عملیات این واحدها آغاز شود. تنها راه موفقیت واحدهای معدنی در رعایت مسائل زیست محیطی تدوین دستورالعمل های کارشناسی شده است.
بر اساس این گزارش، اعضای کمیته محیط زیست خانه معدن ایران در پایان نشست خواستار این شدند تا نهادهای نظارتی به برخوردهای سلبی که با جامعه معدنی دارند پایان دهند و بخش معدن کشور را جدا از محیط زیست و رعایت ضوابط نگهداری از آن ندانند. همچنین قرار شد اعضای کمیته محیط زیست در آبان ماه از معدن مس سونگون ورزقان و کارخانه تولید مس آن نیز بازدیدی داشته باشند.
۴ مهرماه ۱۳۹۷