

📌اجرای طرح #پایلوت احداث راه آهن ناحیه#سرخس_زیگورات ،بطول٤٣کیلومتر، توسط خانه معدن ایران
🔷محمدرضابهرامن،رییس خانه معدن ایران:
📌جلب مشارکت بخش خصوصی در تامین 👈🏻زیرساخت ها یکی از شیوه های توسعه حمل و نقل ریلی در حمل مواد معدنی است و
ویژگی های پایدار و موروثی حمل و نقل ریلی نسبت به سایر شقوق حمل و نقل، از جمله؛ ظرفیت حمل و ضریب ایمنی بالاتر، مصرف انرژی پایین تر، آلودگی زیست محیطی کمتر، موجب گردیده تا این شیوه حمل ونقل همواره مورد توجه خاص بازرگانان و صاحبان کالا قرار گیرد.
وحمل ونقل سبز نامیده شود.
📌نقش #راه آهن در رشد و ترقی اقتصاد، رونق کشاورزی، بخصوص تولید و صادرات کشورها امری اجتناب ناپذیر بوده تا جایی که امروزه علاوه بر اتصال بنادر و معادن به شبکه های ریلی، اغلب کارخانه های بزرگ صنعتی نیز خود را مجهز به خطوط فرعی راه آهن نموده و این شیوه حمل و نقل را عامل پیوند خود با مراکز تهیه مواد اولیه و مرزهای خروجی کشور انتخاب نموده اند.
📌 مهمترین چالش های موجود در بخش معدن و صنایع معدنی، حمل و نقل مواد معدنی است و برپایه سند چشم انداز ۱۴۰۴، حجم تولید مواد معدنی باید به سالیانه ۷۰۰ میلیون تن برسد، اما زیر ساخت های حمل و نقل فعلی پاسخگوی نیازها نیست.
🔹رئیس هیئت مدیره انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران در این نشست با اشاره به شرایط کسب و کارهای موجود در بخش دریا و بندر اظهار داشت: در شرایطی که با کاهش قابل توجه واردات مواجه هستیم و شرایط کسب و کار در تمام کشور با بحران مواجه شده طبیعی است که صنایع دریایی و بندری را هم تحت تاثیر قرار دهد چرا که تجارت و حمل نقل مرتبط با یکدیگر هستند.
👈🏻از آنجایی که تقریبا ۳۰ درصد حجم مبادلات بازرگانی کاهش پیدا کرده است راندمان شرکت های دریایی و بندری هم به همین میزان پایین آمده است و برخی از شرکت ها در این حوزه مجبور به تعدیل نیرو شده است.
📌ملک با تاکید بر اینکه هزینه دموراژ یک کشتی در ایران چیزی حدود ۶۰۰ هزار دلار است که این هزینه بسیار بالایی برای شرکت های کشتیرانی محسوب می شود گفت: در حالی که باید بتوانیم در شرایط رقابتی هزینه ها را کاهش دهیم امروز شاهد افزایش قیمت ها در صنعت دریایی و بندری ایران هستیم که این رقابت پذیری را در صحنه بین المللی کاهش می دهد.
👈🏻به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن کشتیرانی، در حال حاضر وضعیت مالکان کشتی های سنتی و کوچک ایرانی بسیار اسفناک است چرا که کالایی وجود ندارد و بخش عمده ای از شناورهای زیر سه هزار تن به دلیل نبود بار امکان فعالیت اقتصادی ندارند.
📌وی تاکید کرد: متاسفانه با کاهش حجم مبادلات تجاری شناورهای سنتی و شناورهای با ظرفیت هزار تا ۳ هزار تن غیر فعال مانده اند و بار برای حمل و نقل ندارند.
👈🏻ملک در ادامه گفت: هرچند تحریم ها حجم مبادلات بازرگانی خارجی کشور را کاهش داده است، اما نباید اجازه داد کسب و کارهای دریایی از رونق بیفتد و هزینهها در این بخش افزایش پیدا کند.
👈🏻وی افزود: حمل و نقل دریایی تابع کنوانسیون های بین المللی است و سازمان بین المللی دریانوردی (آیمو) تاکید کرده است تا سال ۲۰۲۰ میلادی سولفور سوخت تمام کشتی های تجاری باید به کمترین میزان کاهش یابد تا علاوه بر حفظ محیط زیست دریایی، آلودگی کشتی های تجاری نیز به کمترین میزان برسد.
👈🏻وی گفت: کشتی های ایرانی توانمندی مصرف سوخت با سولفور کم را ندارند و پالایشگاههای ایران نیز این نوع سوخت را تولید نمی کنند؛ اما تلاش می شود با دریافت معافیت های مورد نیاز، در سالهای آینده کشتیها برای استفاده از این نوع سوخت آماده شوند.
🔵دکتر رکنی،مدیر ودبیراجرایی خانه معدن ایران:
📌برای توسعه معدن در افق ۱۴۰۴، حداقل ۱۳ هزار کیلومتر زیرساخت حمل و نقل ریلی نیاز داریم، در حالی که مجموع زیرساخت های #ریلی کنونی کشور 👈🏻فقط ۱۲ هزار کیلومتر است.
حوزه حمل و نقل ریلی صرفا کار ریل گذاری را انجام نمی دهد، بلکه تامین #واگن نیاز جدی توسعه صنایع در بخش زیرساخت هاست که بخش خصوصی در این حوزه نیز اعلام آمادگی کرده است
📌یکی از مهمترین چالش های موجود در بخش معدن و صنایع معدنی، حمل و نقل مواد معدنی است و برپایه سند چشم انداز ۱۴۰۴، حجم تولید مواد معدنی باید به سالیانه ۷۰۰ میلیون تن برسد، اما زیر ساخت های حمل و نقل فعلی پاسخگوی نیازها نیست!
🔹معاون حمل ونقل داخلی شرکت راه آهن ایران،👈🏻صادق تخمه چیان:
صادق تخمه چیان با اعلام اینکه اشاره سهم راهآهن در حمل و نقل کشور حدود ۱۰ درصد است، ابراز داشت: در سال گذشته ۴۰ میلیون تن بار از طریق راهآهن جابهجا شده است و در سال ۱۴۰۰ باید به ۱۹۵ میلیون تن جابهجایی در ناوگان حمل و نقل کشور
حمل بار در بخشی از مسیر گران است.
📌تخمهچیان تصریح کرد: تسهیلاتی برای صادرکنندگان در نظر گرفته شده است تا واگن خریداری کنند و هزینه هر تن کیلومتر را به یک ریال به مدت چهار سال برسیم؛
🔷نجمی نیا، مدیر عامل هولدینگ آریا فاتح ایرانیان: تقریباگازوئیل و بنزین به ترتیب با ٤٢ درصد و٤٠ درصد سهم، بیشترین مصرف فرآوردههای نفتی در حمل ونقل را داشتهاند.
📌عمده دلایل مصرف زیاد سوخت در
بخش حمل ونقل کشور را میتوان در فرهنگ استفاده غلط و اسراف منابع، مدیریت نادرست سوخت، مصرف غیر استاندارد سوخت خودروهای تولید داخل، قدیمی بودن ناوگان حمل ونقل کشور، عدم تبعیت استانداردهای سوخت تولید داخل از استانداردهای روز دنیا و وجود ناخالصی در آن دانست. سیستمهای حمل ونقل در چهار دسته حمل ونقل جادهای، ریلی، دریایی و هوایی تقسیم بندی میشوند. دو سیستم حمل ونقل جادهای و ریلی بیشترین میزان نقل و انتقالات داخلی را در کشور انجام میدهند به طوری که حدود ۹۰ درصد حمل ونقل کشور را حمل ونقل جادهای و ۷ درصد را ریلی به خود اختصاص داده اند. منبع تامین انرژی وسایل نقلیه سنگین ویژه حمل بار و مسافر، نفتگاز یا گازوئیل است. این منبع انرژی در ناوگان جادهای و ریلی مورد استفاده قرار میگیرد. برای کاهش مصرف این سوخت باید مزایا و معایب هر سیستم شناسایی و سیستم دارای مزایای بیشتر حتیالمقدور جایگزین سیستم دیگر شود.
👈🏻 وی ضمن تاکید بر اینکه هر اعتباری در این مسیر ریلی هزینه شود توجیه اقتصادی دارد، افزود بررسی راههای بهبود سیستم حمل ریلی، روش های سرمایه گذاری و شیوه اجرا نیز در این کارگروه مشخص خواهد شد.
🔷مهندس عیقرلو ،دبیرکل فدراسون لجستیک وحمل ونقل ایران،در این نشست به تحریم های دریایی و تاثیر آن بر هزینه حمل و نقل پرداختند و خاطر نشان کردند:
📌حمل و نقل و لجستیک به عنوان پیشران
توسعه اقتصادی در کشورها محسوب می شود و اساساً کشور هایی در فرایند بازرگانی و داد و ستد و تجارت موفق هستند که زیر ساخت های موفق و اثر بخشی در حوزه حمل و نقل دارند. فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران به عنوان یک تشکل بالادستی مجموعه ای از تشکل های کسب و کار است که زیرمجموعه های آن را اتحادیهها و انجمنهای مختلفی تشکیل می دهند. همچنین فدراسیون تشکلهای کارفرمایی فعال در حوزه حمل و نقل و لجستیک بینالمللی هوایی، دریایی، جادهای، ریلی، بندری، مسافربری، هواپیمایی ،ایرانگردی، گمرک و … را در برمی گیرد.
📌وی درخصوص اهمیت حمل و نقل در بخش معدن گفت: صنعت نفت کشور یک شرکت مخصوص برای حمل و نقل فرآورده های نفتی دارد اما بخش معدن تا کنون متولی برای مدیریت حمل و نقل محصولات معدنی تولیدی خود ایجاد نکرده است. خانه معدن ایران می تواند به عنوان یک تشکل بخش خصوصی متولی حمل و نقل معدنی معدنکاران بخش خصوصی باشد. توسعه حمل و نقل ریلی یکی از ضرورت های بخش معدن است اما با توجه به رکود اقتصادی، تامین زیرساخت ها برای حمل و نقل ریلی و تقویت خطوط راهآهن زمانبر است. از سویی حمل و نقل جادهای ما از یکسری ضعف ها مانند کمبود رانندگان متخصص، ناوگان فرسوده، کارایی پایین و قیمت گذاری بالای کرایه رنج می برد.
🔵محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران با بیان اینکه تولید سالانه مواد معدنی حدود ۴۰۰ میلیون تن بوده است، گفت: سهم بخش ریلی از حمل تولید مواد معدنی و صنایع معدنی حدود ۷ درصد یعنی ۲۵ میلیون تن و سهم حمل و نقل جاده ای حدوده ۹۳ درصد به معنای ۳۷۵ میلیون تن است که باید تا افق ۱۴۰۴ در بخش معدن سهم ریلی ۳۰ درصد و سهم جادهای ۷۰ درصد افزایش پیدا کند گفت👈🏻به همین دلیل ضرورت دارد با استراتژی های بلندمدت برای ارتقای حمل و نقل معدنی علی الخصوص حمل ریلی برنامه ریزی کرد.