

در نشست بررسی راهکارهای نوین حل چالشهای لجستیک معادن مطرح شد:
حمل و نقل در بخش معدن نیاز به «متولی» دارد/ ضرورت تشکیل انجمن حمل ونقل مواد معدنی
✍ نشست بررسی راهکارهای نوین حل چالش های لجستیک در بخش معدن روز گذشته با حضور دبیرکل فدراسیون حمل ونقل و لجستیک ایران در خانه معدن ایران برگزار شد.
در نشست بررسی راهکارهای نوین حل چالشهای لجستیک دربخش معادن،
سرکارخانم دکتر رکنی،مدیر اجرایی خانه معدن ایران با مروری بر چالشهای صنعت حمل ونقل ریلی وجاده ای کشوربه شرح موارد ذیل پرداخت:
✔️ افزایش قیمت ارز وبه تبع آن افزایش ٤تا٥برابری قیمت ماشین آلات معدنی وتجهیزات آن از قبیل لاستیک و روغن،از اصلی ترین چالشهای فعالان معدنی است.
✔️ مسلما با توجه به افق ۱۴۰۴، میزان سالانه استخراج مواد معدنی باید به ۷۰۰ میلیون تن برسد که این عملیات نیازمند توسعه و نوسازی بافت فرسوده حمل و نقل جاده ای و افزایش خطوط ریلی است ؛چراکه شرایط فعلی جاده ای وشبکه ریلی کشور به هیچ وجه برای انتقال خاک حاصل از این میزان تولیدمطلوب نمی باشد.
مدیر اجرایی خانه معدن ایران دوپیشنهاد در خصوص معضل تامین تجهیزات وقطعات جهت فعالان معدنی و چالش حمل ونقل ریلی مطرح نمود:
١/بهتر است تا ارز حاصل از صادرات توسطفعالان معدنی در زمینه فولاد و فلزات رنگین بجای باز گردانده شدن به سامانه نیما به خرید قطعات، تجهیزات و ماشین آلات معدنی مورد نیاز زنجیره معدن تخصیص داده شود.
٢/دولت محترم با همکاری بخش خصوصی نسبت به اصلاح زیرساختهای اصلی خطوط ریلی (توسط دولت) وانشعاباتفرعی،لوکوموتیوهاو،واگنها(توسط بخش خصوصی) از طریق توزیع مناسب وسرمایه گذاری مشترک ،هوشمندانه بیاندیشد.
مهندس عیقرلو،دبیرکل فدراسیون حمل ونقل و لجستیک ایران نیز در خصوص نقش وتوانمندیهای این فدراسیون ولزوم همکاری نزدیک دوبخش در کنار هم تاکید نمود ✔️وپیشنهاد تشکیل انجمن حمل ونقل جاده ای مواد معدنی با مدیریت خانه معدن ایران را ارایه نمود.
مهندس عیقرلو در این نشست به تحریم های دریایی و تاثیر آن بر هزینه حمل و نقل پرداختند و خاطر نشان کردند: حمل و نقل و لجستیک به عنوان پیشران توسعه اقتصادی در کشورها محسوب می شود و اساساً کشور هایی در فرایند بازرگانی و داد و ستد و تجارت موفق هستند که زیر ساخت های موفق و اثر بخشی در حوزه حمل و نقل دارند. فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران به عنوان یک تشکل بالادستی مجموعه ای از تشکل های کسب و کار است که زیرمجموعه های آن را اتحادیهها و انجمنهای مختلفی تشکیل می دهند. همچنین فدراسیون تشکلهای کارفرمایی فعال در حوزه حمل و نقل و لجستیک بینالمللی هوایی، دریایی، جادهای، ریلی، بندری، مسافربری، هواپیمایی ،ایرانگردی، گمرک و … را در برمی گیرد.
او با اشاره به اهمیت حمل و نقل در بخش معدن گفت: صنعت نفت کشور یک شرکت مخصوص برای حمل و نقل فرآورده های نفتی دارد اما بخش معدن تا کنون متولی برای مدیریت حمل و نقل محصولات معدنی تولیدی خود ایجاد نکرده است. خانه معدن ایران می تواند به عنوان یک تشکل بخش خصوصی متولی حمل و نقل معدنی معدنکاران بخش خصوصی باشد. توسعه حمل و نقل ریلی یکی از ضرورت های بخش معدن است اما با توجه به رکود اقتصادی، تامین زیرساخت ها برای حمل و نقل ریلی و تقویت خطوط راهآهن زمانبر است. از سویی حمل و نقل جادهای ما از یکسری ضعف ها مانند کمبود رانندگان متخصص، ناوگان فرسوده، کارایی پایین و قیمت گذاری بالای کرایه رنج می برد.
مهندس هوشمند عضو کمیته پیمانکاران معدنی خانه معدن ایران:
ابعاد مدیریت عرضه و تقاضای ماشین آلات و تجهیزات معدنی خواستار تبدیل قراردادهای ارزی پیمانکاران معدنی به ریالی شدند.
داوود هوشمند از کمیته پیمانکاران خانه معدن ایران به هزینه ارزبری در بخش معدن اشاره کرد و گفت: با توجه به افزایش قیمت دلار شرایط معدنکاری در کشور سخت شده و بخش خصوصی در راستای حفظ قراردادهای پیمانکاری خود باید هزینه ارزبری خود را مدیریت کند یا اینکه از دولت خواستار شود تا قراردادهای خود با سازمان های دولتی مانند ایمیدرو و ایمپاسکو را از ارزی به ریالی تغییر دهند. تنها راه بقای مجموعه پیمانکاران معدنی قراردادهای ارزی-ریالی است. پیرو همین هم کمیته پیمانکاران خانه معدن به عنوان بدنه کارشناسی میتواند با انجام آنالیزهای تخصصی سهم ارزی و ریالی شرکتها را مشخص کرده و به سیاستگذاران ارائه دهد.
در ادامه محمود گوهرین عضو هیات مدیره خانه معدن ایران با تاکید بر مدیریت حمل و نقل در بخش معدن عنوان کرد:
بر اساس سند چشمانداز افق ۱۴۰۴ میزان سالانه استخراج مواد معدنی باید به ۷۰۰ میلیون تن برسد که این عملیات نیازمند ماشین آلات جدید و بسته مناسب حمل و نقل ریلی و جادهای است. وقت آن رسیده که فعالان بخش معدن از مزایای خدمات استارتاپ ها بهره ببرند و برای جابه جایی محصولات خود در جاده ها از خد مات آنلاین استفاده کنند. بخش خصوصی فعال در بخش معدن می تواند به این عرصه ورود پیدا کند و نیازهای فعالان معدنی کشور را به حمل و نقل جادهای تامین کند.
محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران با بیان اینکه تولید سالانه مواد معدنی حدود ۴۰۰ میلیون تن بوده است، گفت: سهم بخش ریلی از حمل تولید مواد معدنی و صنایع معدنی حدود ۷ درصد یعنی ۲۵ میلیون تن و سهم حمل و نقل جادهای حدوده ۹۳ درصد به معنای ۳۷۵ میلیون تن است که باید تا افق ۱۴۰۴ در بخش معدن سهم ریلی ۳۰ درصد و سهم جادهای ۷۰ درصد افزایش پیدا کند. به همین دلیل ضرورت دارد با استراتژی های بلندمدت برای ارتقای حمل و نقل معدنی برنامه ریزی کرد.بهرامن افزود:
از عمده چالشهای مربوط به معادن مربوط به عدم آمادگی زیربناها، تامین تجهیزات و ماشینآلات معدنی است. در این خصوص در شرایط بسیار بدی در کشور قرار داریم. هزینههای بسیار بالایی را پرداخت میکنیم و هزینههای ما بالاست به دلیل اینکه ماشینآلات و تجهیزات ما فرسوده است.
ما باید شرایطی را فراهم کنیم که تمام بهرهبرداران معدن بتوانند به راحتی از ماشینآلات معدنی و تجهیزات مدرن استفاده کنند. تخصیص مشوقها بابت ورود ماشینآلات و تجهیزاتی که نیاز بخش خصوصی است و چرخهای تولید را در کشور به حرکت درمیآورد و میتواند اشتغالزایی
بالایی در کشور داشته باشد، از ضروریاتست.