

این جلسه در روز چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷ در محل سالن آمفی تئاتر سازمان ایمیدرو و با حضور فعالان معدنی کشور برگزارگردید.
🔹ژئومتالورژی به تحقیقاتی گفته می شود که حین نمونه برداری و #حفاری اکتشافی انجام می شود تا نحوه توزیع کانی های یک کانسار (از مفید و مزاحم) به طور کامل مشخص شود. این فرآیند آنجایی اهمیت دارد که بحث فرآوری پیش می آید و باید برای فرآوری خاک مستخرج از معدن تصمیم گیری شود.
🔹 در بسیاری از موارد، در اواسط عمر معدن، دیده می شود که بازدهی کارخانه فرآوری به دلایلی که عمدتا تغییرات کانی شناسی در #کانسار است، تغییر می کند و معمولا کاهش می یابد. در برخی موارد میزان بازیابی به قدری کم می شود که عملا فرآوری را به لحاظ اقتصادی دچار بحران می کند و ارزش اقتصادی فرآوری را از بین می برد.
🔹فرآیند ژئومتالورژی شامل هفت سطح است که از مرحله شناسایی شروع می شود و تا مرحله نهایی انتخاب تجهیزات فرآوری و حتی بعد از آن ادامه دارد. عمده کار ژئو متالورژی به جمع آوری داده های کانی شناسی و شواهد کانسار می پردازد.
🔹 ابزار های مختلفی برای این کار وجود دارد که برای مراحل اولیه اکتشاف عمدتا دستگاه های شناسایی کانی پرتابل هستند. پس از نمونه برداری های روتین و شناسایی ابعاد کانسار و در مرحله ارزیابی ذخیره، معمولا کانسار به روش های جدید بلوک بندی می شوند و تخمین ذخیره بر اساس بلوک های استخراجی (آینده) انجام می شود.
🔹در ژئو متالورژی علاوه بر میزان و عیار نسبت داده شده به هر بلوک، کلیه ترکیبات کانی شناسی هر بلوک هم به طور مجزا به آن الصاق می شود. البته نحوه تخمین ترکیبات کانی شناسی در بلوک ها کریگینگ نخواهد بود و از روش های خاصی استفاده می شود که به ترکیبات واقعی کانسار نزدیک تر باشد.
🔹پس از این مرحله، عملیات مطالعات امکان سنجی بر اساس عیار و پس از آن بر اساس ترکیبات کانی شناسی انجام می پذیرد. البته در کلیه سطوح هفتگانه عملیات ژئومتالورژی همکاری مهندسان معدن، زمین شناسان و مهندسان فرآیند و صنایع و متالورژی الزامی است. بدین ترتیب و با تجمیع داده ها میتوان کارخانه های فرآوری را طوری طرح ریزی کرد تا در هر برهه از زمان و در هر مقطع از عمر کانسار، بازدهی بهینه را داشته باشند.
🔹در این صورت امکان انتخاب سیستم استخراجی هم آسان تر می شود و همواره ورودی کارخانه به طور کامل کنترل شده است.
در انتهای جلسه، فرآیند پرسش و پاسخ حضار انجام پذیرفت.