آیین رونمایی و بهرهبرداری از سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد با حضور جمعی از مدیران زنجیره فولاد کشور برگزار شد.
احیای ستاد زنجیره فولاد از سوی ایمیدرو
رئیس هیات عامل ایمیدرو اعلام کرد: میزان ارزبری در زنجیره فولاد از ۱۰۰ دلار به ۷۵ دلار در هر تن رسیده و توجه به ساخت داخل، این میزان ارزبری را بیش از این کاهش خواهد داد.
خداداد غریبپور که در آیین رونمایی و بهرهبرداری از «سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد» در جمع مدیران زنجیره فولاد کشور سخن میگفت، افزود: نیاز حتمی و ضروری کشور در شرایط فعلی، توجه به ظرفیتهای داخلی با محوریت «ساخت داخل» است.
وی در این آیین که رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز در آن حضور داشت، افزود: در راستای اهتمام به بهرهمندی از توان داخلی، رونمایی از این سامانه، همافزایی بین تامینکننده و مصرفکننده در صنعت فولاد کشور را بیش از پیش محقق خواهد کرد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه این طرح میتواند به دیگر صنایع تسری پیدا کند، گفت: در نقطه آغاز فعالیت این سامانه، انجمن تولیدکنندگان فولاد و ایمیدرو میتوانند با ارائه اطلاعات مرتبط با نیازها و دستاوردهای شرکتها در ساخت تجهیزات داخلی، شرایط را برای ایجاد یک بانک اطلاعاتی جامع در این سامانه فراهم کنند.
غریبپور با اشاره به استراتژی وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر ممنوعیت وارد شدن تجهیزات مشابه ساخت داخل، افزود: طرحهای جامع مس، سرب و روی، آلومینیوم و طلا در حال تهیه است و که در این طرحها، داخلیسازی تجهیزات دیده شده است.
صادرات ۶ میلیون تن فولاد
وی با اشاره به احیای ستاد زنجیره فولاد کشور از سوی ایمیدرو اظهار کرد: این ستاد دوباره فعال خواهد شد که به حتم، انجمن تولیدکنندگان فولاد یکی از مهرههای کلیدی آن خواهد بود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به رشد تولید در زنجیره فولاد عنوان کرد: در ۶ ماه نخست امسال، صادرات فولاد به ۶ میلیون تن رسید.
غریبپور افزود: همچنین در ۸ ماهه امسال میلادی، رشد تولید فولاد جهانی ۴.۵ درصد بود، در حالی که رشد تولید این محصول در ایران در این مدت، حدود ۶ درصد بوده است.
به گفته رئیس هیات عامل ایمیدرو سالانه ۲ تا ۳ میلیون تن در زنجیره فولاد رشد داشتهایم و در امسال تولید فولاد به حدود ۲۸ میلیون تن خواهد رسید.
وی ابراز امیدواری کرد با رونمایی از این سامانه و تسری آن به دیگر حلقههای زنجیره محصولات معدنی همچون سیمان، مس، نساجی و… بیش از پیش شاهد موفقیتهای ملی باشیم.
اطلاعات زنجیره فولاد، یکپارچه شد
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، گفت: با راهاندازی سامانه جامع زنجیره آهن و فولاد، اطلاعات این حوزه که پیشتر جزیرهای بود، به صورت یکپارچه درآمد.
بهرام سبحانی، در آیین رونمایی از سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد ایران که با حضور خداداد غریبپور، رئیس هیات عامل ایمیدرو و جمعی از مدیران و فعالان حوزه فولاد برگزار شد، خبر داد: با توجه به استقبال مطلوب تولیدکنندگان و تامینکنندگان ماشینآلات و مصرفکنندگان در حوزه فولاد از نخستین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران با رویکرد بومیسازی و حمایت از تولید داخل که ۱۷ دی سال گذشته به مدت ۴ روز در تهران برگزار شد، در امسال نیز دومین دوره نمایشگاه یادشده در ۲۳ دی برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به راهاندازی سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد گفت: پیش از این تولیدکنندگان ماشینآلات، فولادسازان و سایر فعالان این حوزه به طور جزیرهای به جمعآوری اطلاعات تولیدکنندگان داخلی میپرداختند که با راهاندازی این سامانه به اطلاعات جامع و یکپارچه در این زمینه دست مییابیم. همچنین وجود تحریمها و افزایش نرخ دلار، لزوم داشتن اطلاعات جامع قطعات و ماشینآلات بومیسازی شده یا مورد نیاز را بیشتر مورد توجه قرار میدهد.
سبحانی افزود: با ثبت اطلاعات تولیدکنندگان داخلی در این سامانه، خریداران میتوانند راحتتر نیازهای خود را شناسایی و آنها را تامین کنند. علاوه بر این، سامانه یادشده به تولیدکنندگان داخلی برای شناسایی ماشینآلات و قطعات بومیسازی نشده کمک میکند تا به سرمایهگذاری و بومیسازی آنها بپردازند. وی تاکید کرد: در واقع این سامانه میان تولیدکننده و مصرفکننده ارتباط موثر برقرار میکند.
وی یکی دیگر از اقدامات انجمن تولیدکنندگان فولاد برای بومیسازی و حمایت از تولید داخل را تاسیس صندوق پژوهش و نوآوری، عنوان و خاطرنشان کرد: این صندوق با سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد تومان و مشارکتهای فولادی برای بومیسازی و کمک به استارتآپها تشکیل شده تا بتوان نواقص و کاستیهای قطعات مورد نیاز در داخل کشور را برطرف کرد و به خودکفایی رسید.
رئیس هیات مدیره انجمن فولاد ایران به سامانه SPX اشاره کرد و گفت: این سامانه شرکتها را ارزیابی کرده و در آن ضعفها را شناسایی میکند تا بتوان توانمندسازی و استانداردسازی را در ساخت داخل انجام داد، اگرچه این سامانه با سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد موازی نبوده و در واقع مکمل یکدیگر هستند.
وی گفت: از سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد میتوان در سطح ملی و در حوزههای مختلف استفاده کرد و آن را مورد بهرهبرداری قرار داد تا بانک اطلاعاتی جامع در اختیار داشته باشیم.
بومیسازی در خدمت کاهش وابستگی فولاد به واردات
سیدرسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن فولاد، در حاشیه آیین رونمایی و بهرهبرداری از سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد به صمت گفت: فولاد کشور یک زنجیره است که از استحصال معدنی تا تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، فولادسازی، ریختهگری و نورد گرم و سرد ۷ تا ۸ حلقه است. اینها داد و ستدهایی در خود دارند یعنی یک حلقه برای حلقه دیگر تامینکننده است و برای دیگری مصرفکننده و همه اینها در این زنجیره شکل میگیرند و دارای ارزش میشوند.
وی با اشاره به مشکلاتی که در برابر تحریم داریم اظهار کرد: تنها ۷۵ دلار از هر ۵۰۰ دلار ارزش کالایی فولاد متعلق به واردات است. وی ادامه داد: با این حال باید در شرایط تحریم هم این ۷۵ دلار را به سمت تامین از داخل سوق دهیم و به صفر برسانیم. البته این عدد نسبت به گذشته بسیار کم بوده و نشاندهنده اقدامات بومیسازی متعدد در سالهای گذشته است.
دبیر انجمن فولاد در ادامه با تاکید بر اینکه با این حال موضوع بومیسازی، یک فرآیند متفرقه است و همه شرکتها با همه تلاششان، یک کار متفرقه و پراکنده انجام دادند اظهار کرد: به همین دلیل باید ساختاری شکل بگیرد که اگر پدیده تامین از داخل را مطرح کنیم بهترین تامینکننده داخلی خود را نشان بدهد.
یک تامینکننده که بهترین است باید بازارش بزرگ شود و تبدیل به برند شود یعنی به صادرات دست یابد. پس تامینکنندهای که پیچیدهترین تجهیزات را تولید کرده باید به حدی توانایی پیدا کند که صادرکننده هم باشد. خلیفه سلطانی با بیان اینکه برخی بازارهای اطراف به ایران روی میآورند گفت: با توجه به اینکه ایران در حال پیوستن به اوراسیاست و در حقیقت همه اینها بازارهای ما به شمار میروند، باید در تولید فولاد بتوانیم آینده بزرگتری را به لحاظ تامین داخل رقم بزنیم.
دبیر انجمن فولاد در ادامه تاکید کرد: فولاد یک پیشران است و باید طوری گام بردارد که حجم زیادی از صنایع و تامینکنندگان و اصحاب صنعت را با خود همراه کند. از زمانی که فولاد مبارکه به تولید رسیده، بسیاری از تولیدات کشور، ساخت داخل شده است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه عملکرد این سامانه چه تفاوتی با اپلیکیشن فولادی که بهتازگی رونمایی شده دارد گفت: اپلیکیشن فولاد بر حسب تقاضای متقاضی به او امکان پیدا کردن اطلاعات واحدهای مورد نظر را میدهد اما سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد، یک ساختار ارتباطاتی جامع و کامل بین تمام تولیدکنندگان و تامینکنندگان است. این سامانه نوتیفای میکند یعنی اگر امروز یک شرکت وارد این سامانه شود یک نوتیفیکیشن برای همه ارسال میشود که همه مطلع شوند فلان شرکت هم به این سامانه وارد شد.
وی افزود: اپلیکیشن فولاد اطلاعاتی را در اختیار فرد قرار میدهد که نسبت به آن تعهد ویژهای ندارد؛ تنها یک سری اطلاعات در اختیار متقاضی قرار میدهد و فرد به ارزیابی این اطلاعات میپردازد اما در این سامانه طی مراحلی، اطلاعات ارزیابی میشود.
وی ادامه داد: در تایید اطلاعات وارد شده به این سامانه، کارشناسانی از شرکت شهرکهای صنعتی اقدام به ارزیابی میکنند و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو، انجمن فولاد و شرکت شهرکهای صنعتی، این سامانه به طور رایگان اطلاعات مورد نیاز تامینکنندگان یا تولیدکنندگان را در اختیارشان قرار میدهد چراکه همه ساختارها از گذشته وجود دارد و فقط نیاز به همکاری و هماهنگی است.
بانک اطلاعاتی
در آیین رونمایی از سامانه بومیسازی زنجیره فولاد، ایرج فخری نجفآبادی، مدیرعامل شرکت ایریسا، گفت: شبکه جامع و یکپارچه از نیازهای ضروری زنجیره فولاد بود که امروز محقق شد.
نجفآبادی افزود: ساختار کدینگ از همان زمان شکلگیری فولاد مبارکه ایجاد شد و امروزه بانک اطلاعاتی بزرگی از تولیدکنندگان و همچنین سازندگان تجهیزات این زنجیره داریم.
وی تاکید کرد: این اطلاعات وجود دارد و نیاز است آنها را تجمیع کنیم و به اشتراک بگذاریم.
نجفآبادی خاطرنشان کرد: آموزش و پشتیبانیهای لازم را انجام خواهیم داد و پشتیبانی سامانه نیز ۲۴ساعته خواهد بود.در پایان این آیین، سامانه جامع بومیسازی زنجیره آهن و فولاد به نشانی www.LRM.steeliran.org رونمایی شد.
منبع: صمت نیوز