

گروه معدن: همزمان با افزایش نرخ دلار، از ابتدای امسال شاهد افزایش افسارگسیخته محصولات داخلی بودیم و این افسارگسیختگی در قیمتها به شدت مشهود بود. کاشی و سرامیک نیز از این قاعده مستثنا نبوده و قیمتها با روند افزایشی روبهرو شده است.
پس از سیر نزولی، قیمتها همچنان در اوج باقی ماندهاند و به گفته دستاندرکاران این حوزه، کاشی و سرامیک هماکنون با ۲۰ درصد حباب قیمتی روبهرو است.
نبود مواد اولیه، نرخ محصولات را گران کرده است
رئیس اتحادیه کاشیفروشان و کاشیسازان با بیان اینکه قیمتگذاری کارخانههای تولیدی افسارگسیخته است، عنوان کرد: کیفیت محصولات داخلی، قابلیت رقابت با محصولات درجه یک جهان را دارد اما نبود بازاریابی مناسب در بازارهای هدف، اجازه صادرات کاشی و سرامیک ایران را نمیدهد.
به گزارش ایسنا، مصطفی گودرزی درباره بازار کاشی و سرامیک اظهار کرد: حجم قابلتوجهی از مواد اولیه تولید کاشی و سرامیک از واردات تامین میشود. این موضوع عاملی شده تا ارز بسیاری در این صنعت مورد استفاده قرار گیرد و با نوسانات نرخ ارز به ویژه دلار، نوسان قیمتی گریبان این بازار را بگیرد.
رئیس اتحادیه کاشیفروشان و کاشیسازان خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی، تولید با کمبود مواد اولیه روبهرو است که متاسفانه برخی از تولیدکنندگان با تکیه بر افزایش نرخ ارز و دسترسی آسان نداشتن به مواد اولیه باکیفیت، نرخ محصولات را بیش از حد منطقی و واقعیت بازار، گران کردهاند.
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که نرخ مواد اولیه از ابتدای امسال چندین برابر افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: بررسیها نشان از آن دارد که نرخ مواد اولیه و هزینههای تولید نسبت به ابتدای سال با افزایش ۸۰ درصدی روبهرو شده است اما نرخ محصول نهایی در این مدت ۱۰۰ درصد رشد داشته که میتوان گفت، در این میان ۲۰ درصد نرخ محصولات حباب است.
گودرزی، کاهش نقدینگی را یکی از مشکلات فرآیند تولید کاشی و سرامیک خواند و یادآور شد: واردات برای تولید داخلی معضل نیست زیرا تولیدات داخلی، توان رقابت با محصولات مشابه وارداتی را دارد و با آغاز ممنوعیت واردات، تاجران کاشی و سرامیک به محصولات باکیفیت که دارای مزیت رقابتی با محصولات اروپایی هستند، روی آوردهاند.
وی با اشاره به این موضوع که صادرات نیازمند فرهنگسازی است، اظهار کرد: با وجود مزیت رقابتی تولید داخلی، به دلیل نبود فرهنگسازی و بازاریابی مناسب در بازارهای هدف بهویژه اروپا، کاشی و سرامیک ایران در حجم قابل توجه و به طور ثابت به اروپا صادر نمیشود.
رئیس اتحادیه کاشیفروشان و کاشیسازان درباره بازار صادراتی ایران نیز خاطرنشان کرد: صادرات ایران به عراق و افغانستان بهصورت ریالی انجام میشود و در عمل صادرات کاشی برای کشور ارزآوری ندارد.
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که زیرساخت لازم برای صادرات وجود دارد، تصریح کرد: طراحی تولیدات داخلی با توجه به آنکه زیرساخت فرآیند تولید، برگرفته از کشورهای بنام تولید کاشی و سرامیک است، تمام سلیقهها را در سطح جهانی پوشش میدهد.
گودرزی در پاسخ به این پرسش که آیا با افزایش نرخ و دسترسی سخت به مواد اولیه، کیفیت محصولات داخلی افت کرده است، تاکید کرد: به واسطه افزایش نرخ مواد اولیه، کیفیت محصولات افت نکرده و تنها در برخی موارد به واسطه دسترسی نداشتن آسان به مواد اولیه درجه یک، احتمال آن وجود دارد که کیفیت با افت همراه بوده است.
رئیس اتحادیه کاشیفروشان و کاشیسازان با گلایه از شیوه قیمتگذاری کارخانههای تولیدی، بیان کرد: قیمتگذاری محصولات داخلی بسیار افسارگسیخته شده و شرکتها در مقاطع مختلف زمانی، نرخ محصولات را افزایش میدهند. این افسارگسیختگی در عرضه به شدت مشهود است و عاملی شده تا فروشندگان درباره آینده بازار چشماندازی نداشته باشند.
خودتحریمی نکنیم
البته محمد روشنفکر، رئیس انجمن صنفی کاشی و سرامیک کشور نیز چندی پیش درباره حمایت از صنعت کاشی و سرامیک عنوان کرد: چنانچه حمایتها از صنعت کاشی و سرامیک کاهش یابد، مشکلات آن افزایش خواهد یافت. وی در ادامه عنوان کرد: بسته ارزی دولت، تهیه مواد اولیه صنعت کاشی و سرامیک را بسیار دشوار کرده و انتظار میرود دولت مشکلات را از پیش پای این صنعت بردارد.
رئیس انجمن صنفی کاشی و سرامیک کشور در ادامه اضافه کرد: وضع تحریمهای جدید دشمنان علیه کشور فرصت همپوشانی و همکاری را بیشتر میکند و در این شرایط نباید به گونهای رفتار شود که خودتحریمی افزایش یابد بلکه باید سیاستها و برنامهها در جهت حمایت از تولید ملی باشند.
حدود ۱۲۳ کارخانه کاشی و سرامیک در کشور مشغول فعالیت هستند و ظرفیتی که برای این مجموعه در صنعت کاشی و سرامیک ایجاد شده، ۵۳۴ میلیون متر مربع است که از این میزان نیز ۵۰۰ میلیون متر مربع باید صادر شود.
سال ۹۶ حدود ۳۷۰ میلیون متر مربع کاشی و سرامیک تولید شد که حدود ۱۵۰ میلیون متر مربع آن به کشورهای منطقه صادر شد و تا پیش از رکود ایران، جایگاه چهارم را در این صنعت به خود اختصاص داده بود اما درحالحاضر ایران با وجود رکود جهانی در ساختوساز مسکن و کاهش صادرات، رتبه نهم تولید در جهان را دارد اما در افق سال۱۴۰۰ قرار است ایران در تولید کاشی و سرامیک به رتبه چهارم جهان ارتقا یافته و صادرات کشور به مرز ۲ میلیارد دلار در این بخش برسد.
در کل سرمایهگذاری زیادی برای ظرفیتسازی و تولید کاشی و سرامیک در ایران انجام شده و میزان تولید و صادرات ایران در کنار کشورهایی مانند چین و ترکیه موجب شده که ایران از رتبههای برتر این صنعت در جهان به شمار رود اما بازار این صنعت شکوفا اکنون چه در داخل و چه در خارج از کشور با چالشهایی چون رکود و از دست دادن بازارهای صادراتی روبهرو است.