

در نشست مشترک کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط و فعالان حوزه کسب و کار سنگآهن استان خراسان رضوی، بخش خصوصی در مشهد، به بررسی مشکلات و موانع احیای معادن کوچک و متوسط پرداخت.
سنگآهنیهای کوچک حالشان خوب نیست
به گزارش روابط عمومی انجمن سنگآهن، رئیس انجمن در نشست مشترک کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط و فعالان حوزه کسب و کار سنگآهن در استان خراسان رضوی گفت: سنگآهنیهای بخش خصوصی، در وضعیت خوبی قرار ندارند و کشور با تحریمها روبهرو بوده و مشکلات دیگری از جمله توقف صادرات نیز مطرح است.
مهرداد اکبریان با بیان این مطلب در ادامه افزود: در معدن یک بحث کلان مطرح است. نخست اینکه ما با تفکر دولتی مشکل داریم زیرا دولت هر زمانی که بخواهد، میتواند تصدیگری خود در بخش معدن را افزایش دهد و ما به عنوان بخش خصوصی نمیتوانیم این موضوع را قبول کنیم.
اکبریان با بیان اینکه راهکار خروج از شرایط فعلی، اعتماد دولت به بخش خصوصی است، ادامه داد: معادن چادرملو، گلگهر و… افتخار ما هستند اما این موضوع جدا از بحث امروز است زیرا احیای معادن کوچک، باعث توسعه اجتماعی، محرومیتزدایی و امنیت ملی میشود.
اکبریان افزود: میزان ثبت شده در گواهی کشف معادن کوچک، نشانهای از ذخایر بزرگ بوده و امروز زمان احیای معادن کوچک رسیده است.
به گفته وی، تحریم همیشه ماندنی نیست، اما کشور میماند.
اکبریان ادامه داد: برای فولاد برنامهریزی و سرمایهگذاری شده تا به تولید ۵۵ میلیون تن دست پیدا کنیم، هرچند دستیابی به آن کمی جای سوال دارد اما این هدف باید محقق شود زیرا برای آن برنامهریزی شده است.
رئیس انجمن سنگآهن ادامه داد: ایران بیش از ۶ میلیارد تن ذخیره سنگآهن دارد اما چون مطالعات هدفمند نیست، تنها نیمی از آن تخمین زده میشود.
وی افزود: شورای احیای معادن کوچک و متوسط در وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شده است. طرف حساب این شورا معادنی هستند که راکد ماندهاند. این شورا اعلام میکند که این معادن را جزء به جزء بررسی میکند یعنی ممکن است یک معدن، مشکل فروش داشته باشد درنتیجه یک کارخانه خریدار را معرفی کرده و قرارداد طولانیمدت منعقد میکند تا معدنکار آسودهخاطر کار خود را انجام دهد.
اکبریان در بخش دیگری از سخنانش ادامه داد: ما به دنبال اجرا نکردن قوانین محیطزیست نیستیم. وظیفه همه ما عمل به قوانین محیطزیست است اما تفسیر این قوانین در استانهای مختلف متفاوت است. درباره اختلاف زیستمحیطی نیز این شورا وارد کار میشود.
وی درباره شورای احیای معادن کوچک و متوسط گفت: وظیفه این شورا راهاندازی معادن کوچک است، اما این موضوع یک شرط دارد و آن اینکه معدن به لحاظ زمینشناسی و ذخیره، دارای ظرفیت کار باشد.
وی افزود: شرکتهای گلگهر و میدکو در این زمینه اعلام آمادگی کردهاند زیرا برای خطوط فرآوری خود نیازمند ماده اولیه هستند.
شناسایی منابع غیر دولتی و دولتی
سیدرضا عظیمی، نماینده شورای کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی نیز در این نشست گفت: شرکت ایمپاسکو ۲ تفاهمنامه را در راستای احیای معادن کوچک و متوسط به امضا رسانده است.
وی در نشست مشترک کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط و فعالان حوزه کسب و کار سنگآهن در استان خراسان رضوی، گفت: یکی از تفاهمنامهها به صورت ۴ جانبه با میدکو، خانه معدن ایران، ایمیدرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده و دیگری با شرکت معدنی و صنعتی گلگهر بسته شده است.
به گفته وی، هدف از این کار، احیای معادن کوچک و متوسط، افزایش اشتغال پایدار، افزایش تولید مواد معدنی و استفاده از اطلاعات نیروی انسانی است. پس از این تفاهمنامه، شورای کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط شکل گرفت.
عظیمی ادامه داد: در نخستین حرکت، برخی استانها به عنوان نمونه آزمایشی انتخاب شدند و براساس جلسهها و جمعبندیها، تصمیمگیری شد.
وی افزود: شناسایی منابع غیردولتی و دولتی، همکاری در زمینه تامین زیرساختها، فناوری، فروش و پیشفروش مواد معدنی، همکاری مشترک ملی و بینالمللی و… از اقدامات این کارگروه است.
نماینده شورای کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی گفت: امروز واحدهای فرآوری در کشور شکل گرفتهاند که در زمینه تامین مواد اولیه با چالش همراه هستند. یکی از راهکارهای این چالش، احیای معادن کوچک و متوسط است.
وی افزود: پس از ایجاد شورای هماهنگی، مادرگروههای تخصصی شکل گرفت و به دنبال آن کلینیکهای تخصصی ایجاد شدند. در ۴ استان، کار به شکل آزمایشی انجام شد و پس از آن وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی را به عنوان مجری انتخاب کرد.
وی افزود: مشکلات مربوط به صندوق بیمه، قبول پروانهها برای اعطای تسهیلات و نبود بازار برای فروش از مواردی بود که در این کارگروه در دستور کار قرار گرفت. همچنین بر اساس هر مشکل و موردی، تصمیم خاصی برای معادن کوچک اخذ میشود.
به گفته وی، این طرح شامل خرید و فروش معدن نیست بلکه به دنبال حمایت هستیم و از موضوع مشارکت بسیار استقبال خواهیم کرد. معادن نیز در صورتی که فعال باشند، میتوانند در طرح کارا صندوق بیمه سرمایهگذاری معادن ثبت نام کنند.
وی افزود: در زمینه بازار صادراتی میتوان همکاری را با اتاق بازرگانی ادامه داد و در زمینه زیرساخت نیز میتوان با ایمیدرو وارد همکاری شد و اقداماتی را انجام داد.
به گفته عظیمی، از شورایعالی معادن اجازه گرفتهایم موارد مطرح در شورای کارگروه را بدون نوبت در شورایعالی معادن بررسی کنیم.
وی با اشاره به حمایت از استارتآپهای معدنی، ادامه داد: به دنبال تسهیل حضور در نمایشگاههای خارجی هستیم.
وی گفت: انتظار ما از دستاندرکاران این است که از این کار حمایت کرده و به شناسایی موارد کمک کنند. حضور کنسرسیومها در کنار هم موجب رونق اقتصادی و فعال شدن معادن میشود.
نیازمند فهم مشترک
راضیه علیرضایی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در نشست احیای معادن کوچک و متوسط گفت: اگر یک فهم مشترک شکل بگیرد میتوان به راحتی مشخص کرد که دوستان ما در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی باید چه اقدامی انجامدهند.
راضیه علیرضایی در نشست مشترک کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط و فعالان حوزه کسب و کار سنگآهن در استان خراسان رضوی، گفت: همیشه صحبت درباره سنگآهن سخت است. انجمن سنگآهن باید فردی را معرفی کند تا بروکراسی اداری استان را بررسی کند و مشخص شود این بروکراسی در چه قسمتهایی سختتر از دیگر نقاط کشور است.
به گفته وی، محدوده کار برای همکاری با گلگهر ۵۰ میلیون تن است.
وی افزود: حفظ معادنی که در اختیار داریم کار درستی است، اما نگه داشتن آنها هم نیازمند بررسی است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان رضوی ادامه داد: آمادگی برای ورود سرمایهگذار بخش خصوصی وجود دارد. در واقع هر اندازه سرمایهگذاری با هزینه کمتری انجام شود، سود بیشتری به همراه
دارد. وی افزود: حقوق دولتی برای دولت است و مجلس شورای اسلامی نیز سالانه میزان آن را تعیین میکند اما درباره جرایم، انجمن سنگآهن باید با جهانگیری مکاتبه کند. برای حمل مواد معدنی باید خطوط ریلی مناسبی داشته باشیم. ما نیز آمادگی داریم ۲ خطه شدن ریل را برای پروژه آهن به سرمایهگذاران معرفی کنیم. اگر امروز سرمایهگذاران قرارداد خرید و انتقال آب به سنگان را امضا کنند، این پروژه به مرحله اجرا میرسد.
وی ادامه داد: مشکل معادن کم بازده با روش اکتشاف حل خواهد شد. از هر کسی که برای توسعه معدن سنگان اقدام کند، استقبال میکنیم.
اعتماد به بخش خصوصی
علیاکبر اشرفی، معاون طرح و توسعه شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با بیان اینکه معدن در کشور ایجاد ثروت میکند، اظهار کرد: باید در معادنی که نیازمند اکتشاف هستند، این کار انجام شود. متاسفانه اکتشاف در کشور ضعیف است.
وی در نشست مشترک کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط و فعالان حوزه کسب و کار سنگآهن در استان خراسان رضوی، گفت: یکی از مشکلات کشور، کوچکنمایی معادن است. معاون طرح و توسعه شرکت معدنی و صنعتی گلگهر همچنین تصریح کرد: باید معادن کوچک تجمیع شوند. قرار است بستر قانونی در این زمینه از سوی شورای کارگروه احیای معادن کوچک و متوسط ایجاد شود؛ به این شرط که به بخش خصوصی اعتماد کنیم.