

در دومین روز از پنجمین نمایشگاه و کنفرانس بینالمللی آلومینیوم، پنلهای تخصصی با حضور مسئولان برگزار شد و کارشناسان این حوزه به بررسی صنعت آلومینیوم در بعد جهانی و بینالمللی آن پرداختند.
مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو که در پنل تخصصی بازار آلومینیوم ایران در پنجمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران سخن میگفت، عنوان کرد: تقاضای آلومینیوم چین تا سال ۲۰۲۰ میلادی(۱۳۹۹خورشیدی) نسبت به عرضه افزایش مییابد.
خوشبین به کاهش صادرات چین
به گزارش صمت از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو)، امیر صباغ گفت: بازار به رشد تقاضای داخلی آلومینیوم چین بسیار خوشبین است و انتظار میرود کاهش صادرات آلومینیوم چین، بهوسیله تقاضای داخلی جذب شود و موضوع نیز ثابت ماندن پرمیوم آلومینیوم شانگهای در سطح ۹۰ تا۱۰۰ دلار در چند هفته گذشته است.
وی افزود: بازار آلومینیوم از سال ۲۰۱۲ میلادی(۱۳۸۹خورشیدی) دچار کسری است و کمبود عرضه جهانی ۶۰۰ هزار تنی شمش آلومینیوم در سال ۲۰۱۶میلادی (۱۳۹۴خورشیدی) و ۱/۱میلیون تنی در سال۲۰۱۷میلادی (۱۳۹۵خورشیدی) نیز ادامه یافت.
مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو تصریح کرد: برنامه کاهش تولید آلومینیوم چین به منظور متعادل کردن بازار (شامل کاهش ۳۰ درصدی تولید آلومینیوم نزدیک شهرهای بزرگ و تعطیلی۶ تا ۸ میلیون تن ظرفیت غیرمجاز آلومینیوم) است. بنابراین تولید آلومینیوم در چین در سال ۲۰۱۸ میلادی (۱۳۹۷خورشیدی) کاهش ۱۸درصدی دارد. دولت چین در نظر دارد ظرفیت تولید آلومینیوم را در سطح ۴۴ تا ۴۳ میلیون تن در بلندمدت تثبیت کند. در این راستا، سرمایهگذاری در این حوزه در سال ۲۰۱۷میلادی (۱۳۹۵ شمسی) با افت ۱۷/۶درصدی روبهرو شد که کمترین سطح از سال ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۹خورشیدی) است. وی افزود: درحالحاضر ظرفیتهای تازه تاسیس وارد مدار میشوند و انتظار پیک تولید آلومینیوم چین در سال ۲۰۱۹ میلادی (۱۳۹۸خورشیدی) میرود. با این حال، مصرف آلومینیوم چین سالانه ۴ تا ۶ درصد رشد دارد که به معنی پیشی گرفتن تقاضا از عرضه در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹) خواهد بود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: شرکت روسال با تولید ۳/۷میلیون تن شمش در سال و سهم تولید ۱۷درصدی در جهان (به جز چین و ۷ درصد شامل چین) تحریم شده و یک تهدید برای زنجیره آلومینیوم است. قیمتها بیش از ۳۰ درصد افزایش یافت و امریکا را مجبور به عقبنشینی از سیاست خود کرد.
مدیر توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو اظهار کرد: در تعرفه ۱۰ درصد گمرکی اعمالی از طرف امریکا در فوریه، وزارت بازرگانی آن کشور پیشنهاد ۳ مادهای به ترامپ داده تا واردات آلومینیوم به این کشور محدود شود و ضریب بهرهبرداری از ظرفیت اسملترهای آلومینیوم آن کشور از ۴۸ به ۸۰ درصد برسد. وی ادامه داد: اعمال تعرفه ۷/۷ درصدی بر تمامی آلومینیوم وارداتی، اعمال تعرفه ۲۳/۶ درصدی بر آلومینیوم وارداتی از چین، هنگکنگ، روسیه، ونزوئلا و ویتنام و اعمال محدودیت تناژ واردات با ضریب ۸۶/۷ درصدی بر عملکرد سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۵) از جمله برنامههای امریکا در محدود کردن ورود آلومینیوم است.
صباغ تصریح کرد: واردات امریکا در سال گذشته ۲۳ میلیارد دلار (۷میلیون تن) انواع محصولات بوده (۹۰ درصد مصرف این کشور) که سهم حوزه GCCبیش از ۲/۶ میلیارد دلار (نزدیک به یک میلیون تن) و روسیه ۱/۶میلیارد دلار است و حالا باید به دنبال سایر بازارها نیز باشد.
وی به احتمال کاهش تولید روسال با توجه به تحویل ندادن بوکسیت از سمت آلکوا اشاره کرد و افزود: پیشبینی بانک Goldman Sachs درباره نرخ این است که اگر روسال تحریم بماند، نرخ به ۳هزار دلار میرسد و اگر لغو شود شاهد برگشت به سمت ۲هزار دلار خواهیم بود.
جایگاه ما و منطقه در تولید آلومینیوم
هوشنگ گودرزی، رئیس سندیکای آلومینیوم نیز مصرف آلومینیوم کشور را ۳۷۳ هزار تن و سرانه مصرف آلومینیوم ایران در سال گذشته را ۴/۱کیلوگرم اعلام کرد که کمتر از متوسط سرانه جهان( ۶/۵تا ۷ کیلو) بوده و قرار است تا ۱۰ کیلوگرم برسد. وی خاطرنشان کرد: در راستای جذب سرمایهگذار و سرمایهگذاری، به جمعیت و مصرف نگاه نمیکنیم بلکه به جایگاهمان در منطقه و کشورهای حوزه خلیجفارس نگاه میکنیم و میبینیم که آنها ۵/۲میلیون تن تولید دارند و ما ۳۴۰ هزار تن تولید میکنیم. گودرزی با اشاره به اینکه عواملی همچون برخورداری از ذخایر نفت و گاز، وسعت جغرافیایی و نیروی جوان و تحصیلکرده، امکان افزایش تولید و صادرات را در صنعت آلومینیوم فراهم میکند، تصریح کرد: صنایع پاییندستی به دلایلی همچون سرانه مصرف پایین در کشور و برخوردار نبودن از فناوریهای نوین، کامل و باکیفیت، با پایین بودن ظرفیت تولید روبهرو هستند. وی همچنین به توجه دولت به موضوع بوکسیت گینه اشاره کرد و گفت: با بهرهبرداری از بوکسیت از معدن گینه، میتوانیم در حوزه خلیجفارس برای تولید آلومینا پالایشگاهی تاسیس کنیم.
موانع تولید ما نسبت به چین
حسنعلی رضاییمقدم، مدیرعامل شرکت نورد آلومینیوم با اشاره به دلایل ناتوانی کشور نسبت به چین در تولید محصولات آلومینیومی گفت: چین کشوری صنعتی است و در این کشورها، صنایع به هم متصل بوده و به هم خدمات میدهند، در صورتی که در ایران این چنین نیست. وی افزود: همچنین، ماشینآلات ما قدیمی است اما ماشینآلات چین، جدید بوده و یک کارخانه ۴۰۰ هزار تن تولید دارد. در جهان تورم تک رقمی است اما در ایران ۲ رقمی و از ۱۵ تا ۴۰ درصد است که هزینه تمامشده را تحتتاثیر قرار داده و اجازه رقابت در بازار جهانی را به ما نمیدهد. رضاییمقدم تاکید کرد: به منظور رقابت در بازار جهانی باید تورم کاهش یابد تا به وسیله گسترش فناوری و جذب سرمایهگذار بتوانیم ظرفیت تولید را از ۱۵هزار تن به ۴۰۰ هزار تن برسانیم و نرخ تمامشده کاهش یابد. وجود سرمایهگذاری، فضای رقابتی خوبی ایجاد میکند و با وجود افزایش نرخ دلار میتواند هزینهها و تورم را پایین آورد.
مناسب بودن نرخ کنونی شمش داخل
سیدعلی بهشتی، معاون بازرگانی ایرالکو درباره وضعیت نرخ شمش آلومینیوم این شرکت با توجه به افزایش نرخ جهانی، گفت: عواملی همچون رسیدن به بیشترین میزان تولید در صنایع پاییندستی، بازاریابی و شناخت بازار و فناوری میتواند در فروش داخل و صادرات تاثیرگذار باشد. نرخ کنونی در داخل نسبت به صادرات مناسب است گرچه صرفه اقتصادی صادرات بالاتر است اما اولویت، تامین نیاز داخلی است. وی ادامه داد: شرایط بازار جهانی همچون افزایش نرخ در بورس LME، تعرفه ترامپ بر آلومینیوم و تحریم روسال بر نرخ تاثیرگذار است اما شرایط صنایع پاییندستی به شرط حمایت دولت از لحاظ تعرفه و کمکهای بانکی با نرخهای پایین، میتواند به رقابتی شدن بازار کمک کند. به گفته بهشتی، در برخی مواقع نرخ تمام شده، بیشتر از نرخ فروش بوده و بخشی از صادرات برای خرید مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز کارخانه بوده است. با این حال بیشترین توان را بر حمایت از صنایع پاییندستی قرار میدهیم.
مشکل فروش نداریم
عبدالرسول جهانشاهی، مشاور فنی شرکت المهدی، با بیان اینکه مشکل بازار نداریم و از لحاظ هزینه تولید از LME بالاتر هستیم، گفت: به دلیل تحریمها مجبوریم CPC را به طور عمده از چین بخریم که نرخ این کالاها بالاتر از LME است اما متاسفانه هرچه تلاش کردیم نتوانستیم غیر از چین از جای دیگری خرید کنیم. وی ادامه داد: آلومینا در استرالیا قابل دریافت است اما در تحریم قرار داریم و از هند هم از طریق مناقصه تنها ۳۰هزار تن میتوانیم خریداری میکنیم بنابراین با مشکلاتی روبهرو هستیم. به دلیل این ظرفیت، با وجود بالا بودن هزینه تمامشده مشکل فروش نداریم.
علی پناهی، معاون توسعه بازار و تحقیقات بورس کالا گفت: عواملی همچون تورم و تامین مالی بر هزینههای مواد اولیه تاثیرگذار هستند. در بورس کالا بهدنبال این هستیم که قیمتهای تمام شده با تسهیل فرآیندها، بازاریابی و تامین مالی کاهش یابد.
منبع: صمت