

در كميته حمل و نقل خانه معدن ايران مطرح شد/
لزوم معرفی معادني كه در #طرحهاي #اولويت دار وزارت راه جهت تخصيص بودجه بمنظور ساخت بسترهاي ريلي مي توانند نقش آفريني كنند( توسط خانه معدن ایران)، به متولي بخش حمل ونقل کشور
نشست کمیته حمل و نقل خانه معدن ایران با موضوع بررسی اقتصاد حمل و نقل در بخش معدن و راهکارهای مدل سازی در جهت تسهیل حمل و نقل مواد معدنی در روز سه شنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۸ از ساعت ١١ ١٣ در محل خانه معدن ايران تشکیل جلسه داد.
جناب آقای دکتر جوانمردی ،كارشناس كميسيون حمل ونقل ولجستيك اتاق بازرگاني،گفت:
از سالیان گذشته اختلافاتی بین شرکت های آهن و فولادی بر سر قیمت گذاری وجود داشت تا در نهایت ایمیدرو با ابداع فرمول محاسبه قیمت، این مشکل را حل کرد، لذا بایستی بین شرکت های حوزه حمل و نقل و شرکت های معدنی نیز توافقاتی در خصوص مبنای قیمت گذاری حمل مواد معدنی صورت گیرد.
در تمامی کشورهای توسعه یافته، حمل و نقل مواد معدنی بر پایه راه آهن است، این در حالی است که در سالیان گذشته هزینه های حمل و نقل جاده ای به شدت افزایش یافته است.
اهم شرکت های معدنی و هم شرکت های حمل و نقل در بورس حضور دارند، اگر روند قیمتی شرکت های معدنی و فولادی را در نظر بگیریم، شاید در حدود ۱۰ برابر افزایش یافته است، اما شرکت های حمل و نقل ثابت مانده اند.
حمل و نقل ریلی یک گلوگاه بر سر راه توسعه بخش معدن است، اقتصاد حمل و نقل ریلی باید #بازآفرینی شود.
سرکار خانم دکتر رکني مدير و دبير اجرايي خانه معدن ايران ضمن اشاره به آمار مطالعه شد در خصوص حمل ريلي در كشور گفت: بر پایه گزارش تهيه شده توسط کمیسیون معدن اتاق ایران ميزان حمل ريلي مواد معدني وصنايع معدني در سال ٩٦تنها ٧درصد بوده (فقط،٥درصد مواد معدني ،معادل٢٠ميليون تن)و سهم جاده اي، ٩٣درصد خواهد بود ؛درحاليكه اين رقم مي بايستي تا افق ١٤٠٤،كه ميزان توليد مواد معدني به٧٠٠ميليون تن مي رسد ،سهم ٣٠درصدي از حمل مواد معدني را در كشوربخش #ريلي عهده دار باشد كه در غير اينصورت حمل ريلي از جابجايي مواد معدني در سال ١٤٠٤تنها٤٠ميليون تن!خواهد بود !!
مدير ودبير اجرايي خانه معدن ايران افزود:در سال٩٦،هزينه احداث يك كيلومتر خطوط ريلي دركشور معادل٣/ ١ ، میلیون دلار بوده است و با توجه به نياز ٢٥٠٠٠كيلومتر ي خطوط ريلي جهت حمل بار معادن تا سال١٤٠٤، واز آنجاييكه تنها١٢٠٠٠كيلومتر خطي ريل در حال حاضر در كشور موجود بوده و با كسري ١٣٠٠٠كيلومتري خطوط ريلي مواجه ايم،لذا به سرمايه ي١٨ ميليارد دلاري بدون تجهيز ناوگان و فقط در بخش احداث خطوط تا سال١٤٠٤،نيازمنديم ،ضمن اينكه در جهت تكميل #حمل ونقل ريلي وجاده اي زنجيره ارزش سنگ آهن تا فولاد به ۵/۵ میلیارد دلار سرمايه گذاري تا افق ١٤٠٤نيازمنديم.#
در ادامه جناب آقای دکتر سبزعلی مدیرعامل شرکت لیزینگ کارآفرین عنوان کرد:
♦️اقتصاد بر اساس عرضه و تقاضا است. موضوع حمل و نقل مواد معدنی متولی ندارد.
♦️ کانتری ریسک ما در حدود ۷ درصد است، با این میزان طبعا سرمایه گذاری اتفاق نخواهد افتاد.
جناب آقای امیری کارشناس حوزه راه آهن نیز گفت:
باید صرفه اقتصادی ایجاد کنیم، شاید بتوان گفت در حال حاضر تنها حمل مواد معدنی برای فعالان حوزه حمل و نقل صرفه دارد.
پتانسیل بسیار خوبی در چابهار و خواف داریم. بخش معدن می تواند از پروژه های اولویت دار راه آهن در حوزه خود مشاركت داشته باشد.
پیشنهاد می دهیم یک کنسرسیوم سرمایه گذاری در خصوص تامین مالی طرح های حمل و نقل مواد معدنی تشکیل گردد.
در ادمه جناب آقای عیقرلو، دبیر فدراسیون حمل و نقل کشور گفت:
خانه معدن ایران می تواند متولی تشکیل کارگروه های #مشترک #تجاری بین بخش #معدن و بخش حمل و نقل گردد و خود معادن در زمینه حمل #ریلی مواد معدنی خود سرمایه گذاری کنند.
هم چنین جناب آقای اشرفی کارشناس حوزه #حمل و نقل #جاده ای گفت:
اگر وارد مباحث کلان شویم، کار بسیار سختی خواهیم داشت.
در بخش حمل جاده عملا به دلیل قیمت گذاری دولتی، دست فعالان بسته شده و صرفه زیادی وجود ندارد.
پیشنهاد می دهم بصورت مدل گلخانه ای طرحی جامع برای حمل سنگ آهن #خواف به #چابهار بدهیم که قابل تعمیم به سایر معادن نیز باشد.
هم چنین فریم ورک ارتباط دولت با این طرح مشخص گردد.
کاپیتان خشايار تيموري پور مدیرعامل شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز در این جلسه گفت:
سرمایه گذاری در حمل و نقل بسیاری از صنایع توجیه ندارد. #رانت ها، اختلاف نرخ ها و .. باعث شده صنایع ضعیفی داشته باشیم.
این کمیته می تواند چهارچوب واقعی جهت تخمین هزینه های سرمایه گذاری این طرح استخراج کند.
معادن #کوچک و متوسط نیز باید از مزایای حمل و نقل ریلی برخوردار شوند.
.
در ادامه این نشست جناب آقای مهندس قلعه نماينده ي طرح ريلي كرمان-سيرجان ،ضمن ارايه پاور پوينت محتوي داده هاي مفيد جهت جلسه گفت:
پروژه های حمل و نقل ریلی به شدت برای صاحبان بار توجیه پذیر است. اولین قرارداد حمل ریلی بخش معدن در کرمان به طول ۱۷۰ کیومتر با مشارکت شرکت گل گهر بسته شد. بر طبق برنامه افق ۱۴۰۴ حمل ریلی باید به سهم ۳۰ درصدی برسد که مصرف سوخت آن نیز نسبت به جاده ای بسیار کمتر است.