

این جلسه با حضور فعالان برگزیده صنعت طلا برگزار شد.
در ابتدا رئیس خانه معدن ایران ضمن خوشامدگویی به حاضرین در این جلسه، از ضرورت تشکیل این کمیته تخصصی با توجه به نیاز فعالان این بخش و ارسال درخواست های مکرر به خانه معدن ایران درخصوص نیاز فوری فعالان اقتصادی عرصه طلا نسبت به تشکیل این کمیته کارشناسی صحبت کرد.
محمدرضا بهرامن افزود:
کمیته های تخصصی خانه معدن بر اساس نیاز بخش شکل می گیرد و خروجی اقدام کارشناسانه هر کمیته در دستور کار اجرایی خانه معدن ایران قرار خواهد گرفت.
رئیس خانه معدن ایران در ادامه این جلسه افزود: یکی از موارد با اهمیت در صنعت طلا ، محیط زیست انسانی است کمیته محیط زیست خانه معدن با تشکیل یک تیم قوی متشکل از کارشناسان سازمان های محیط زیست و منابع طبیعی کشور و معاونت معدنی وزارت صمت در حال مطالعه بر روی اثرات محیط زیست انسانی استحصال طلاست. که در حال رسیدن به یک نقطه مشترک و سرانجام هستیم. هم اکنون استخراج معادن طلا هم مستلزم ارزیابی زیست محیطی است و این اتفاق نباید بیوفتد.
بهرامن افزود: تولید طلا نسبت به مصرف ما در کشور بسیار پایین تر بوده و یکی از راهکارها، هم اندیشی با متولی بخش معدن است چرا که ما فعالان معدنی در واقع اجاره کننده معادن از متولی هستیم.
بهرامن گفت: این کمیته در آینده می تواند بنا بر درخواست اعضا به یک تشکل مستقل تبدیل شود.
دکتر زیارت نیا:
قبلاً پیشنهاد به تهیه و تولید داده شد که ستاد طلا در وزارتخانه صمت تشکیل شود.
به محض آغاز تحریم ها، پیشنهاد تاسیس کارخانه سیانور داده شد و یک کارخانه هم احداث شد.
اما اولین مشکل طلا، مسئله فروش است که تولیدکننده باید ۹% ارزش افزوده پرداخت کند. قبلاً صادرات هم انجام می شد اما با دستورالعمل نیما صادرات هم سخت شده است. در شورای اقتصاد و بانک مرکزی برخی مشکلات صادرات مواد خام و فرآوری در این صنعت حل شده است.
زیارت نیا افزود: صادرات می تواند به افزایش نقدینگی بنگاه ها نیز کمک نماید. معادن کوچک فراوانی در کشور داریم ، قانون می گوید که همه معادن طلا با هر میزان ذخیره ای ارزیابی زیست محیطی شود و این ارزیابی حداقل ۲ سال طول می کشد.
در حوزه نوآوری، ما نانوطلا را داریم. از عمده چالش های فعالان عرصه طلا این است که صنف طلا و جواهر ایران از تولیدکنندگان ایرانی طلانمی خرد!!
در بورس هم طلای تولیدکنندگان ایرانی شامل مالیات های مضاعف است و این برای عرضه کنندگان و خریداران صرفه ندارد. برای بررسی طرح های توجیهی صنعت طلا، در حال حاضر این طرح ها حتماً باید در تهران بررسی شوند که این بسیار اشتباه است و می تواند در خود استان ها نیز مورد بررسی گیرد
حقوق دولتی از دیگر چالش های این صنعت است وبراساس دستورالعمل طلا باید در حضور نماینده وزارت صمت تولید انجام و حقوق دولتی تعیین شود.
بازار بسیار خوبی در اروپا داشتیم و در چند کشور اروپایی برند طلای ایرانی ایجاد کرده بودیم اما مشکلات فراوانی در حال حاضر بر سرراه صادرات وجود دارد که مهمترین آنها سامانه نیماست.
سامانه نیما باعث می شود تولیدکنندگان برای فعالیتهای صادراتیشان توجیه اقتصادی نداشته باشند.
نماینده شرکت تهیه و تولید مواد معدنی کشورنیز در این جلسه گفت: تمام مجوزهای حوزه طلا در کشور باید از طریق تهران دریافت شود در مورد کارخانه های کوچک طلاهم باید الزامات زیست محیطی مطرح شود در حالیکه در مورد سایر کانی ها اینطور نیست!
پس از برگزاری انتخابات داخلی این کمیته، مقرر شد تا جلسات این کمیته تخصصی سه شنبه های اول هر ماه برگزار شده و دستور کار جلسه بعد”ارائه پیشنهادات و راهکارها جهت افزایش فروش طلا” باشد.