

سیرآنوش موسوی: آیین تودیع و معارفه رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران با حضور رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت، داریوش اسماعیلی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، نادعلی اسماعیلی رئیس پیشین سازمان نظام مهندسی معدن ایران و رئیسان سازمانهای نظام مهندسی معدن استانها در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
در این آیین، رحمانی ضمن تشکر و قدردانی از زحمات نادعلی اسماعیلی به عنوان رئیس پیشین نظام مهندسی معدن ایران، داریوش اسماعیلی را به عنوان رئیس جدید این سازمان معرفی کرد.
نظام مهندسی، وبال گردن بهرهبرداران نیست
رئیس پیشین سازمان نظام مهندسی معدن در این آیین گفت: من بارها بیان کردم که سازمان نظام مهندسی معدن، بازوی بخش معدن است و نباید آن را وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت و مانعی برای بهرهبرداران معدن دانست.
به گزارش صمت، نادعلی اسماعیلی در آیین تودیع خود، ضمن تبریک به داریوش اسماعیلی رئیس جدید سازمان نظام مهندسی معدن گفت: آنچه در توان داشتهام، در مدت خدمت انجام دادهام و از انجام هیچ خدمتی فروگذاری نکردم.
وی، افزود: باید توان فنی و مهندسی جامعه مهندسان افزایش یابد تا به بهرهبرداران معدنی کمک شود. به نظر میرسد، این موضوع باید به عنوان یکی از اهداف سازمان نظام مهندسی موردنظر قرار گیرد.
اسماعیلی که ۳ سال عهدهدار مسئولیت سازمان نظام مهندسی معدن بود، با بیان اینکه باید به کار کارشناسی اعضای نظام مهندسی ارزش داده شود، گفت: بخش معدن بر پایه قانون سال ۱۳۷۷ دو بال دارد که یکی نظام مهندسی معدن و دیگری صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی است که با آنها، بخش معدن موفق میشود.
هدایت نقدینگی سرگردان به بخش صنعت و معدن
در ادامه این جلسه، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن، با اشاره به لزوم اصلاح قانون نظام مهندسی معدن، گفت: باید نقدینگی سرگردان به بخش صنعت و معدن هدایت شود.
داریوش اسماعیلی، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن، با بیان اینکه این سازمان بیش از ۳۷ هزار عضو دارد و بیش از نیمی از این اعضا دارای پروانه صلاحیت هستند، گفت: در نظام مهندسی معدن به لحاظ تخصصهای مختلف تنوع خوبی داریم. کارهای ارزشمندی در بخش فنی شده که امیدواریم این کارها را تکمیل و اجرا کنیم.
وی با بیان اینکه حاکم کردن اصول فنی و کارشناسی در بخش معدن، کمک به وزارت صنعت، معدن و تجارت در امور حاکمیتی است، گفت: کمک به حضور بیش از پیش بخش خصوصی در صحنه فعالیتهای معدنی و صنایع معدنی و هوشمندسازی فعالیتها در تمام امور، از اهداف ما در این دوره است.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن بیان کرد: امروز بیش از هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی وجود دارد که بخشی از این مبلغ میتواند به صنایع معدنی گسیل یابد. ما هم سعی میکنیم در رشد اقتصادی با کمک بخش معدن به دولت کمک کنیم.
اسماعیلی تصریح کرد: یکی از بهترین راههای مبارزه با فساد، هوشمندسازی سیستمهاست و عزم خود را جزم کردهایم تا مبارزه با فساد را از نظام مهندسی معدن شروع کنیم.
اصلاح قانون نظام مهندسی معدن
وی با اشاره به انجام کارهای ارزشمند در دورههای گذشته، بیان کرد: تمام تلاش تیم جدید نظام مهندسی معدن این است که در همان مسیر گذشته گام بگذارد اما اصلاح قانون نظام مهندسی معدن ضروری است زیرا این قانون حدود ۱۵ سال پیش تصویب شد و تاکنون هیچ اصلاحی روی آن انجام نشده است، به همین دلیل به رئیسان استانها اعلام کردهام پیشنهادهای خود را در این زمینه اعلام کنند. من امیدوارم با همفکری فعالان این بخش تا پایان امسال تغییرات در قانون نظام مهندسی معدن را به تصویب برسانیم.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن، خاطرنشان کرد: ما به عنوان نظام مهندسی معدن به دولت در مسیر پیشرفت اقتصادی کمک خواهیم کرد.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن، بیان کرد: کمک به اجرای نقشه راه معدن از دیگر اهداف ما است. تدوین نقشه راه با پیشنهاد و تاکید رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، تدوین و اجرا شد و بخش خصوصی هم در تدوین این نقشه حضور فعالی داشت. نظام مهندسی معدن نیز آمادگی کامل برای اجرای نقشه راه دارد.
اسماعیلی، گفت: ۳۷ هزار عضو سازمان نظام مهندسی معدن در زمینههای مختلف معدن، زمینشناسی، نقشهبرداری و متالورژی استخراجی تخصصهای لازم را دارند. بیش از نیمی از این افراد دارای پروانه صلاحیت هستند. در نظام مهندسی معدن، تنوع تخصصهای مختلف در بخش معدن وجود دارد که بسیار ارزشمند است.
به گفته وی، کارکنان دولت عضو این مجموعه هستند چراکه بر اساس قانون منعی برای حضور آنها وجود ندارد، علاوه بر این فعالان بخش خصوصی نیز حضور موثری در این سازمان دارند.
گفتنی است چندی پیش داریوش اسماعیلی با حکم رئیسجمهوری و بنا به معرفی وزیر صنعت، معدن و تجارت برای مدت ۳ سال به عنوان «رئیس شورای مرکزی و رئیس سازمان نظام مهندسی معدن» منصوب شد. وی دارای مدرک دکترای زمینشناسی است و از دی ۹۶ تاکنون رئیس دبیرخانه تعامل دولت و مجلس در بخش معدن و صنایع معدنی است.
انقلاب معدنی را محقق کنیم
در ادامه این جلسه، وزیر صنعت، معدن و تجارت، گفت: من بر این باورم که باید با توجه به ظرفیتهای معدنی و همچنین اجرای نقشه راه معدن، انقلابی در بخش معدن کشور ایجاد کنیم.
رحمانی با بیان اینکه معدن ظرفیت بیبدیلی است که خداوند آن را به بشر ارزانی کرده، گفت: معدن ظرفیت بسیار بزرگی است که میتواند جایگزین نفت شده و نقش مهمی در اقتصاد ملی ایفا کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: یکی از فعالان معدنی، در مصاحبه با یکی از روزنامههای معدنی، عبارت «انقلاب معدنی در راه است» را بیان کرد. این سخن، زبان حال امروز ما است و باید با تلاش و همدلی، تیتر یک روزنامه را عملیاتی کنیم. از امروز نباید به راحتی از فرصتهای ایجاد شده بگذریم. ما و دستاندرکاران معدن توانمندیهای بخش معدن را باور داریم، ضمن اینکه شرایط امروز به گونهای است که میتوان خواستهها را در این بخش محقق کرد.
(گفتنی است روزنامه صمت در ۷ مهرماه امسال و در پی انعکاس دیدار تحریریه این روزنامه با مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل ایمیدرو، تیتر گزارش این دیدار را انقلاب معدنی در راه است منتشر کرد.) رحمانی ادامه داد: زمانی انجام برخی کارها در کشور دشوار بود اما امروز دیگر مانند گذشته نیست و بهراحتی میتوان با همت و یکدلی، کارها را جلو برد.
وی با بیان اینکه باید در حوزه صادرات، تولید ملی و تنظیم بازار تلاش کنیم، افزود: تا جایی که در توان داریم باید در مسیر پیشرفت اقتصادی گام برداریم؛ زمانی میتوانیم در این مسیر موفق شویم که به صورت جهادی در مسیر گام بگذاریم.
رحمانی ادامه داد: ممکن است برخی بگویند که شرایط امروز با گذشته چه تفاوتی کرده است؟ باید بگویم که امروز، ما نقشه راه معدن داریم و باید از این فرصت به بهترین شکل استفاده کنیم. نباید به این فکر کنیم که زمان زیادی نداریم. امیرکبیر هم کمتر از ۳ سال نخست وزیر ایران بود اما نام او در تاریخ به یادگار مانده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت، ادامه داد: من از مسئولان مختلف ایمیدرو، سازمان زمینشناسی و نظام مهندسی معدن ایده میخواهم که کار را شروع کنند و به ما ایده بدهند که چگونه معادن را توسعه دهیم. من از مسئولان مختلف در وزارتخانه انتظار دارم که در دوره جدید وزارتخانه با اراده کار کنند و کدورتها را کنار بگذارند. اگر همه با هم باشیم بدون تردید خداوند نیز با ما همراه خواهد بود. نتیجه این همدلی و همراهی، شکوفایی بخش معدن است.
تاسیس اتاق فکر معدن
رحمانی درباره تدوین تاسیس اتاق فکر معدن، بیان کرد: درست است که این اتاق از سوی دولت تاسیس میشود اما این سخن به این معنی نیست که بخش خصوصی در آن حضور کمرنگی دارد. باید در اتاق فکر از همفکری تمام دوستان استفاده کنیم. هدف ما این است که بازوان مشورتی را جدی بگیریم.
وی با بیان اینکه تولید ملی و تامین مایحتاج مردم برای ما اولویت دارد، بیان کرد: ما از ظرفیت قابل قبولی در بخش معدن برخورداریم، بنابراین باید از فرصتهای ایجاد شده به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.
باید به یکدیگر کمک کنیم و نباید انتظار داشته باشیم که یک نفر تمام مشکلات را حل کند. من به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت تنها میتوانم فضا را برای فعالان معدنی تسهیل کنم.
رحمانی در ادامه با اشاره به لزوم بهره گرفتن از فکرها و سلیقههای مختلف، بیان کرد: وزارتخانه از هیچ تلاشی برای موفقیت طرحها فروگذاری نمیکند اما اگر پروژهای نیاز به بودجه داشته باشد در حد توان به آنها کمک خواهد کرد. من بارها بیان کردم که بهبود فضای کسب و کار، نیازمند بهبود فکر فعالان اقتصادی است.
نخست باید فکرها را اصلاح کنیم. بر کسی پوشیده نیست که ما کشور ثروتمندی داریم اما باید از بودجه موجود به شایستگی استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه در راه تحقق اهداف این بخش، محدودیتی به جز محدودیتهای بودجهای وجود ندارد، افزود: بنابراین باید از فرصتها استفاده کنیم تا با انجام اقدامات پیش رو، به زودی تغییرات در این بخش احساس شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به لزوم حس کردن تغییرات در معادن پس از پایان دولت دوازدهم، گفت: من از جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارتخانه تقاضا کردم که در این مدت چند معدن مگا سایز معدن بزرگ- را به ما معرفی کند.
تامین زیرساختها نیاز به همدلی دارد
رحمانی همچنین در ادامه سخنانش با اشاره به تامین زیرساختها در بخش معدن با کمک وزارت مسکن، راه و شهرسازی افزود: در این زمینه، با وزیر راه و شهرسازی وارد مذاکره میشویم تا در تامین زیرساختها با ما همراهی و همکاری کند. وی گفت: اگر توسعه معدن با اکتشاف، فرهنگسازی و تکمیل زیرساخت امکانپذیر است، از همین امروز فعالیت در این زمینهها را شروع میکنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت، با بیان اینکه نباید در مناطقی که معادن وجود دارند شاهد فقر باشیم، گفت: خداوند نعمتهای خود را به این مناطق بخشیده تا مردم آنها محروم نباشند، در حالی که میبینیم مناطق معدنی بیشتر در نقاط محروم هستند. از اینرو باید با هماهنگی و همدلی برای توسعه معادن تلاش کنیم زیرا با خود توسعه اقتصادی بههمراه میآورند.
رحمانی در ادامه بیان کرد: در زمینه تفویض اختیار، وزارتخانه هیچ محدودیتی ندارد و برای توسعه بخش معدن از واگذاری اختیارات خود دریغ نمیکند. تعداد افراد شاغل در نظام مهندسی معدن، این قابلیت و توان را ایجاد کرده که انقلاب معدنی ایجاد کنند. خداوند، ظرفیتهای مختلفی به ما داده و باید از آنها بیشتر بهره بگیریم.
در این زمینه، موقعیت تجاری بینظیر ایران نیز به کمک ما میآید؛ کمتر کشوری با ۱۵ کشور همسایه وجود دارد و باید از این توان برای توسعه صادرات بهره بگیریم. وی در ادامه بیان کرد: من به عنوان یک ایرانی، باور دارم که میتوان و باید کار را شروع کرد. من نمیخواهم سخنان آرمانی به زبان بیاورم اما با همراهی و یکدلی قدم گذاشتن در این مسیر دشوار نیست.
رهبر معظم انقلاب همواره به مسئولان کشور میگویند: با برنامه کارها را جلو ببرید و من امیدوارم در ۲ سال باقی مانده از دولت دوازدهم کارها را بهگونهای جلو ببریم که در مدت باقیمانده شاهد شکوفایی بخش معدن باشیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: میتوانیم بخش اکتشاف را به نتیجه برسانیم اما باید در این مدت موازیکاری و پراکندهکاریها را فراموش کنیم. سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی باید با ایمیدرو و دیگر نهادها هماهنگ و هممسیر باشد.
وی در پایان تصریح کرد: آقای نادعلی اسماعیلی در ارتقای معدن نقش مهمی داشتند و زحمات قابل تقدیری انجام دادند. در آینده نیز همه ما یاور داریوش اسماعیلی خواهیم بود و از وی انتظار داریم که با ما همراه باشد.