

آیین بهرهبرداری از نخستین کارخانه کنسانتره سنگآهن هماتیتی کمعیار جلالآباد زرند با حضور محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، حسین امیری نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی، سرپرست استانداری کرمان و جمعی از مسئولان برگزار شد.
در این آیین، وزیر صنعت، معدن و تجارت از رونمایی نقشهراه توسعه معدن و صنایع معدنی در آینده نزدیک خبر داد.
رونمایی نقشهراه توسعه معدن و صنایع معدنی
به گزارش شاتا، محمد شریعتمداری در آیین بهرهبرداری از کارخانه تولید کنسانتره شرکت فکور صنعت تهران در زرند کرمان افزود: یکی از وعدههای من در شروع دولت دوازدهم این بود که برنامه ۴سالهای را برای توسعه معدنی کشور تهیه کنم و به اجرا درآورم که به لطف الهی با نظرخواهی از همه اصحاب فکر و اندیشه، نقشهراه معدن و صنایع معدنی پیش روی ما است و به زودی رونمایی میشود.
وی افزود: با استفاده از این نقشه ما میدانیم در چه زمینهای با چه اهداف و چه سرعتی در این حوزه حرکت کنیم. بدون نقشهراه، حرکت خطاست و در حوزه صنایع معدنی که به گفته رهبر معظم انقلاب، یکی از ظرفیتهای جایگزین نفت است، زیبنده نبود که بدون نقشهراه قدم برداریم.
وی در ادامه تاکید کرد: بر استفاده از ذخایر و معادن کوچک در نقشهراه ۴ساله و جامع توجه ویژه داشتهایم و راهحلهایی را برای استفاده از ذخایر معادن کوچک و توسعه معدنی پیشبینی کردهایم.
شریعتمداری افزود: شرکت فکور صنعت تهران تاکنون در سطح کشور ۳۲میلیون تن ظرفیت تولید آهن در عرصههای گوناگون به اجرا در آورده است.
وی ادامه داد: اگر ظرفیت تولید کنسانتره ۲میلیون تن باشد یکی از آرزوهای مهم ما محقق شده و حجم عظیمی از عملیات صنایع معدنی در حال شکلگیری است که به جای فروش سنگآهن خام در جای جای میهن؛ واحدهای تولید و فرآوری، ایجاد ارزش افزوده، اشتغال و تلاش در این صحنه بزرگ صنعتی ایران شکل گرفته و به کوری چشم همه دشمنان ایران و اسلام، کشور یکی از بزرگترین قدرتهای تولید فلزات در جهان به ویژه در حوزه فولاد است.
شریعتمداری تصریح کرد: در همه دنیا توسعه فولاد به دلیل آثار و نتایج فوقالعاده، مولفه مهم توسعه همه جانبه و متوازن است و امروز دارای یکی از مهمترین و پرافتخارترین صنایع معدنی حوزه فولاد در دنیا هستیم.
وی در ادامه با اشاره به نبود نقشه جامع حوزه معدن و صنایع معدنی افزود: همین موضوع باعث نبود تعادل در حوزه صنایع معدنی شده و در حوزه فولاد، تعادل نداشتن در عرصههای گوناگون کنسانتره، آهن اسفنجی، گندله و… بهتدریج با دسترسی به این سند جامع برطرف میشود.
شریعتمداری ادامه داد: یکی از تاکیدات ما برای توسعه فعالیتهای معدنی، توجه بر امر اکتشاف است که این فعالیتها در دولت یازدهم و دوازدهم قابل مقایسه با همه دورههای فعالیت اکتشافی در حوزه معدن چه در بخش ژئوفیزیک هوایی و چه ژئوشیمی است.
وی تاکید کرد: با تهیه نقشه جامع راه ۴ساله توسعه معدنی ایران، برای نخستین بار در تاریخ، تقسیم کار روشنی بین فعالیتهای زمینشناسی و نقشهکشی ایران و سازمان ایمیدرو داریم که با استفاده از همه توان بخش خصوصی برای توسعه اکتشاف که پایه توسعه معدنی است قدمهای اساسیتری برمیداریم.
شریعتمداری در ادامه، از اکتشاف یک ذخیره بزرگ سنگآهن در استان یزد خبر داد و افزود: در استان یزد درست معادل همه ذخایر سنگآهن موجود در کشور در عمق کمی بیشتر از سطحی که اکنون برداشت میکنیم ذخایر سنگآهن را شناسایی کردیم که بهتدریج دارای صرفه و صلاح اقتصادی خواهد شد.
وی اظهار کرد: اکتشاف از مهمترین عناصر کار ما است. اکتشافات تکمیلی مثل سرمایهگذاری در یک واحد تولیدی است که زیربناها فراهم شده و باید توجه جدیتری کنیم که بر حیات مجموعه بیفزاییم تا ما را نسبت به سایر فعالیتهای معدنی بیمه کند. ایمیدرو مسئول است اکتشافات تکمیلی را در حوزه بهرهبرداری از واحدهای تولید انجام دهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه یکی دیگر از مسائل مهم زیستمحیطی، توجه به حوزه آب است افزود: مهر ۷۶ طرحی برای آبگیری از باطلهها شروع شد که ۷۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته و شهریور امسال راهاندازی میشود. با بهرهبرداری از این واحد از اتلاف یکهزار مترمکعب آب در سال جلوگیری خواهد شد.
شریعتمداری گفت: کار با ارزش دیگر در این نقطه که دومین نمونه ساخت کارخانه برای افزودن عیار کنسانتره با استفاده از باطله است یکی از کارهای مهم ما است.
وی اضافه کرد: این کارخانه۲۰درصد به اشتغال قبلی اضافه میکند که به صورت مستقیم و غیرمسقیم یک هزار نفر مشغول میشوند و با تکمیل طرح، اشتغال گستردهتری خواهیم داشت.
ورود فناوری جدید
رئیس هیات عامل ایمیدرو از افتتاح نخستین کارخانه فرآوری سنگآهن هماتیتی کمعیار در کشور در روز شنبه با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلالآباد زرند استان کرمان خبر داد.
مهدی کرباسیان با اشاره به ویژگیهای شاخص این پروژه اظهار کرد: فناوری جدید فرآوری سنگآهن هماتیت کمعیار (که تاکنون در ایران وجود نداشته) و همچنین سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساخت این طرح، به عنوان دو مشخصه قابل توجه کارخانه فرآوری سنگآهن جلالآباد زرند به شمار میآید.
کرباسیان با یادآوری وظایف توسعهای ایمیدرو، گفت: این سازمان اقدام به فراخوان سرمایهگذاری در تولید کنسانتره از سنگ هماتیتی کمعیار کرد که در سال ۹۳ برنده آن مشخص شد. اکنون با بهرهبرداری از این کارخانه شاهد به ثمر نشستن نخستین طرح جذب سرمایه بخش خصوصی از سوی ایمیدرو هستیم.
وی گفت: کارخانه پرعیارسازی از سنگ معدن هماتیتی با استفاده از دپوهای کمعیار، در مجاورت معدن جلالآباد ساخته شده که با سرمایهگذاری (شرکت فکور صنعت) به میزان ۱۵۷میلیارد تومان تحقق یافته است.
کرباسیان یادآور شد: در سالهای گذشته ۱۰میلیون تن سنگآهن کمعیار(۳۴درصد) در مجاورت این معدن دپو شده بود.
رئیس هیات عامل ایمیدرو درباره اشتغال این طرح اظهار کرد: در این کارخانه ۱۶۰نفر به صورت مستقیم و افزون بر ۵۰۰نفر به طور غیر مستقیم مشغول به کار شدهاند.
وی با یادآوری اینکه ساخت کارخانه ۱۸ماه از زمان موثر شدن قرارداد و بر اساس برنامه زمانبندی راهاندازی انجام شده است، گفت: این کارخانه با خوراک ورودی ۲/۲ میلیون تن در سال، از توان تولید سالانه ۶۰۰هزار تن کنسانتره سنگآهن با عیار آهن بالاتر از ۶۶درصد برخوردار است.
کرباسیان تاکید کرد: این طرح با هدف ارتقای بهرهوری معادن و معدنکاری انجام میشود که اکنون بستر استقبال سایر شرکتها درباره بازفرآوری و افزایش بهرهوری سایر معادن را به دنبال داشته است.
به گفته کرباسیان، با استفاده از فناوری جدید در فرآوری مواد معدنی کمعیار که غیر قابل استفاده بوده است میتوان ضمن تامین مواد اولیه واحدهای صنعتی، به ایجاد اشتغال و افزایش بهرهوری معادن نیز کمک کرد.
فناوری برتر
مدیرعامل شرکت فکور صنعت تهران که سرمایهگذار طرح نخستین کارخانه کنسانتره سنگآهن هماتیتی کمعیار جلالآباد زرند است، در این آیین گفت: این کارخانه برای نخستین مرتبه در کشور از سنگآهن هماتیتی کمعیار و باطله، کنسانتره تولید میکند.
محمدوحید شیخزاده ادامه داد: ۲۵۰نفر در این طرح به صورت مستقیم و ۵۰۰نفر به صورت غیرمستقیم مشغول کار شدهاند.
وی تصریح کرد: ظرفیت کارخانه کنسانتره سنگآهن هماتیتی زرند ۶۰۰هزار تن بوده که در طراحی و ساخت آن از فناوری برتر استفاده شده است.
سرمایهگذار طرح اظهار کرد: ۱۱میلیون و ۴۷۵هزار یورو در بخش ارزی و ۱۵۷میلیارد تومان در بخش ریالی این کارخانه سرمایهگذاری شده است.
یک شرکت پیشرو
کارخانه پرعیارسازی ذخایر کمعیار سنگآهن هماتیتی در معدن جلالآباد زرند برای نخستین بار در کشور با سرمایهگذاری یک شرکت خصوصی (فکور صنعت تهران) بهرهبرداری شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، تاکنون ایران فناوری لازم را برای بهرهگیری از دپوهای کمعیار سنگآهن هماتیت در اختیار نداشت اما با راهاندازی این کارخانه، فناوری جدیدی برای استفاده از مواد معدنی که پیشتر باطله به شمار میرفتند، وارد بخش سنگآهن شدهاست.
این طرح در ۲بخش خردایش، پرعیارسازی و فرآوری با ظرفیت ورودی اولیه سالانه ۲میلیون و ۲۰۰هزار تن و تولید سالانه ۶۰۰هزار تن کنسانتره اجرا شده است.
عملیات اجرایی این طرح در بخش عمرانی و ساختمان، از آبان ۹۳ شروع شده و متناسب با پیشرفت کار و ورود تجهیزات تامین شده داخلی و خارجی، برنامهریزی برای انجام فعالیتهای نصب مکانیکی و الکتریکی در دستور کار قرار گرفته و فاز نخست کارخانه در بهمن ۹۴ راهاندازی شده است.
همچنین از اسفند۹۴ با استقرار پیمانکار نصب مکانیکال و الکتریکال، فعالیتهای نصب در فاز دوم آغاز شد و راهاندازی اولیه و تولید کنسانتره در آذر ۹۵ با موفقیت به ثمر نشست.
این کارخانه از زمان راهاندازی تاکنون، ۷۰۰هزار تن کنسانتره سنگآهن از حدود ۳میلیون تن سنگآهن باطله کمعیار (۲۶ تا ۲۸ درصد هماتیتی) تولید کرده است.
چشمانداز مثبت کمعیارها
تکمیل چرخه فولاد و ایجاد هرچه بیشتر ارزش افزوده در استخراج محصولات معدنی با استفاده از ظرفیت سنگآهنهای کمعیار هماتیتی میتواند سرعت و حجم بیشتری به خود بگیرد.
به گزارش صمت، ایجاد ارزش افزوده و نزدیک شدن به هدفگذاری ۵۵میلیون تن باعث شده اهمیت استفاده از ظرفیت حداکثری معادن و منابع معدنی بیش از پیش خودنمایی کند؛ به گونهای که با استفاده از فناوریهای روز معدنی در حوزه فرآوری میتوان بهرهبرداری از محصولات را به بالاترین میزان ممکن رساند.
در حالی که تا پیش از این سنگآهن هماتیت کمعیار به عنوان باطله محسوب میشد یا به دلیل نبود فناوری و بالا بودن هزینه فرآوری، راهی بازارهای خارجی میشد. معدن جلالآباد به ظرفیت سالانه ۶۲۰هزار تن کنسانتره پرعیار و سرمایهگذاری بخش خصوصی قرار بود در ۳ماه سوم سال گذشته بهرهبرداری شود اما بهرهبرداری رسمی این کارخانه تا پنجمین ماه امسال به تعویق افتاد.
این در حالی است که از ابتدای بهمن سال گذشته فرآوری سنگآهن کمعیار در این منطقه آغاز شده است.
بخش خصوصی به دنبال فعالیت در معادن سنگآهن هماتیتی است که بخش دولتی به دلیل هزینه بالای فرآوری، تمایلی برای ورود به این معادن ندارد. آنها از هدف خود به عنوان نهضت فرآوری سنگهای کمعیار هماتیتی نام میبرند و معتقدند با بهرهبرداری از کارخانههایی از این دست در زمانی که کشور در چشمانداز ۱۴۰۴ با کمبود سنگآهن روبهرو خواهد شد حلقه دیگری برای تکمیل زنجیره فولاد به وجود خواهد آمد.
شریعتمداری، در بدو ورود به شهرستان زرند با حضور در گلزار شهدای این شهر به مقام شامخ شهیدان ادای احترام و پس از آن از کارخانه واگنسازی زرند بازدید کرد.
منبع: صمت