

دومین نمایشگاه معادن و صنایع فلزات غیرآهنی (اکتشاف، استخراج و فرآوری) امروز، ۲۹ دی در هتل المپیک تهران آغاز بهکار میکند.
این نمایشگاه بر اکتشاف، استخراج و فرآوری فلزات غیرآهنی تاکید دارد. در این همایش ۳روزه که تا اول بهمن ادامه دارد، شاهد حضور مهمانهای داخلی و خارجی هستیم. اهداف این همایش چه در حوزه اکتشاف و چه در حوزههای استخراج و فرآوری این است که حرفهای جدیدی مطرح شود. سخنرانی، کارگاههای تخصصی و آموزشی جزو برنامههای اصلی این همایش است.
در این نمایشگاه به تمام فلزات غیرآهنی مانند طلا، مس، آلومینیوم، سرب و روی پرداخته میشود و تنها تاکید بر یک عنصر خاص وجود ندارد. هدف از برگزاری این همایش این است که خواستههای فعالان این حوزه به گوش مسئولان برسد. روزنامه به عنوان حامی رسانهای این نمایشگاه، با فعالان این حوزه گفتوگو کرده است.
غیرآهنیها از آهنیها بزرگترند
محمدرضا خالصی، استاد دانشگاه تربیت مدرس تهران درباره اهمیت برگزاری نمایشگاه غیرآهنیها به گفت: معدن در همه جای دنیا تقسیمبندی میشود و شاخههای مختلفی دارد. به دلیل ماهیت کانسار و صنعت، بخش آهن و فولاد معمولا از ابتدا تا انتهای فرآیند به یکدیگر پیوسته بوده و زنجیره بزرگی تشکیل میدهند. بنابراین حجم معادن فلزی آهنی، گردش مالی و اهمیت فولاد در توسعه اقتصادی هرکشور باعث شده که مسئله آهن و فولاد را به صورت جداگانه از سایر فلزات بررسی کنیم. این در حالی است که بازار فلزات غیرآهنی، فرآیند اکتشاف، فراوری و صنایع معدنی مربوط به آنها نیز مبحث جداگانهای است. نکته مهم اینکه غیرآهنیها از فلزات آهنی بسیار بزرگتر هستند و باید به طور جداگانه بررسی شوند.
استاد دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اهمیت نگاه تخصصی نسبت به غیرآهنیها تاکید کرد: مس، طلا، سرب، روی، نیکل و… حجم بزرگی را در اقتصاد کشور به خود اختصاص دادهاند و نمیتوان آنها را در کنار آهن و فولاد گذاشت. بنابراین لازم است نمایشگاهی به نام فلزات غیرآهنی با پنلهای تخصصی در کشور داشته باشیم تا آن را به دیگران معرفی کنیم.
خالصی بابیان اینکه اغلب معدنکاران بخش خصوصی در حوزه فلزات غیرآهنی فعالیت میکنند، اظهار کرد: معادن کوچک و متوسط ما اغلب در بخش غیرآهنیها هستند و به عبارتی میتوان گفت که بخش اعظمی از معدنکاران بخش خصوصی در فلزات غیرآهنی فعالند.
وی در پاسخ به این سوال که امسال چه انتظاری از نمایشگاه غیرآهنیها دارید، اظهار کرد: اگر الگوی آهنیها را در بخش غیرآهنی هم داشته باشیم میتوانیم بهتر از این عمل کنیم. به این معنی که بتوانیم تقسیمبندی مناسبی برای غیرآهنیها داشته باشیم و هر روز نمایشگاه را به یک ماده معدنی غیرآهنی اختصاص دهیم تا هر کدام به صورت تخصصی دیده شوند.
خالصی با اشاره به تنوع معادن غیرآهنی در کشور گفت: معادن سرب و روی کشور و صنایع معدنی مربوط به آن در استانهایی مثل زنجان و یزد بسیار گسترده بوده و فعالیت زیادی دارند. ضمن اینکه تعداد بسیار زیادی از نیروی انسانی را در خود جای دادهاند و به رشد اشتغال در این بخش کمک کردهاند. بنابراین باید به غیرآهنیها به شکل خاص پرداخته و به صورت تخصصی در سمینارها و پنلها به آنها توجه شود.
نمایشگاهی در خدمت بومیسازی
مجید وفاییفرد، مدیر مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی نیز در گفتوگو با صمت اشاره به اهمیت جدایی آهنیها از غیرآهنیها گفت: به دلیل وسعت زنجیره فولاد و اینکه ما در این حوزه مزیت نسبی داریم و همچنین برای جلوگیری از تداخل باید حوزه فلزات غیرآهنی را از فولاد جدا کرد. او ادامه داد: از طرف دیگر غیرآهنیها طیف وسیعی را در صنعت شامل میشوند که باید به صورت جداگانه به آنها پرداخت.
مدیر مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی با اشاره به مزیت نسبی بخش غیرآهنیها در اقتصاد کشور گفت: در برخی از زمینههای غیرآهنی مثل سرب، روی و مس مزیت نسبی داریم. برخی عناصر هایتک و عناصر استراتژیک مثل عناصر نادر خاکی و فلزات خاص زیرزمینی هر کدام کسبوکار و تجارت جدایی ایجاد میکنند که توجه جداگانه به آن نیز حائز اهمیت است.
وفاییفرد بابیان اینکه همرسانی در نمایشگاه یکی از اهداف مهم است، اظهار کرد: در نمایشگاه طرفین عرضه و تقاضا، کارشناسان و متخصصان مختلفی حضور دارند، بنابراین فرصت خوبی برای همافزایی ارتباطات و توسعه همکاریها فراهم میشود.
مدیر مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی با اشاره به اینکه نخستین بار است که در نمایشگاه غیرآهنیها شرکت میکند، در پاسخ به این سوال که چه انتظاری دارید، اظهار کرد: باید فرصت همرسانی بین متخصصین فراهم شود تا بتوانند به توسعه اکتشاف و فرآوری فلزات غیرآهنی کمک کنند.
وفاییفرد با اشاره به تحریمها و اینکه این نمایشگاه نقش موثری برای مقابله با آن دارد، گفت: ما به بومیسازی و توسعه ساخت داخل نیاز داریم بنابراین برگزاری چنین نمایشگاهی در این شرایط بسیار موثر است. در این نمایشگاه فعالان غیرآهنی چه کسانی که فلزات را تولید کرده و چه کسانی که مصرفکننده هستند باهم آشنا میشوند.
اگر دستاندرکاران این بخش بتوانند نیازهای خود را مطرح کرده و ماشینسازان و تامینکنندگان هم بتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند و به توسعه ساخت داخل بپردازند، نمایشگاه به هدف اصلی خود رسیده است.
غیرآهنیها کمتر از آهنیها نیستند
محسن رحیمی، موسس شرکت معادن کاریز شهر که در حوزه تولید کرومیت فعالیت میکند به صمت گفت: این ماده معدنی در ایران بسیار فراوان است و مصارف شیمیایی دارد و در صنایع فولاد نیز استفاده میشود.
او بابیان اینکه ایران در حوزه غیرآهنیها شرایط خوبی در جهان دارد، ادامه داد: کوههای شرق کشور تا قزاقستان سرشار از مواد معدنی مس هستند. مس، فلز گرانبهایی است که در آینده دنیا را تسخیر خواهد کرد، طوری که نرخ آن نزدیک به فلزات نیمه قیمتی میشود. موسس شرکت معادن کاری شهر با تاکید بر اینکه غیرآهنیها کمتر از آهنیها نیستند، ادامه داد: اگر در ایران روی ماده معدنی مس کار شود و به آن بها دهیم بار سنگینی از اقتصاد کشور را میتوان برداشت و بهنظام اقتصادی کشور کمک کرد. البته روی، سرب و دیگر غیرآهنیها نیز مهم هستند که باید به آنها هم توجه کرد. او ادامه داد: فلزات سنگین غیرآهنی در کشور وجود دارد که ظرفیت خوبی دارند و بسیار گرانبها هستند اما هنوز کار جدی روی آنها انجام نشده است. در این بین وظیفه دولت است که زیرساختها را فراهم کرده تا بخش خصوصی بتواند رشد کند. رحیمی در پاسخ به این سوال که چه انتظاری از نمایشگاه غیرآهنیها دارید، گفت: انتظار داریم که با برگزاری چنین نمایشگاههایی شرایط برای سرمایهگذاران بخش خصوصی فراهم شود. اگر دولت در حوزه غیرآهنیها فعالیت کند هرچند نتایج خوبی به بار میآورد اما مطلوب بخش خصوصی نیست. بنابراین انتظار ما این است که دولت، سرمایهگذاران بخش صنعت، معدن و فرآوری فلزات غیرآهنی را به رسمیت بشناسد تا با اطمینان کامل سرمایه خود را در این صنعت به کار ببرند.
مس؛ یکی از ارزآورترین مواد معدنی
محمود بندرچی، مدیرعامل شرکت رستاک پاد ویژن و برگزارکننده اصلی این همایش نیز چندی پیش درباره این سوال که نمایشگاه معادن و صنایع فلزات غیرآهنی از چه زمانی و با چه رویکردی آغاز به کارکرده است، به صمت گفت: دوره نخست این همایش در سال ۱۳۹۲ با همکاری انجمن کارفرمایان سرب و روی، وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران، خانه معدن ایران و سازمان نظام مهندسی معدن آغاز به کار کرد. وی افزود: رویکرد این همایش به صورت تخصصی اکتشاف، استخراج و فرآوری فلزات غیرآهنی مس، طلا، سرب و روی، آلومینیوم، کرومیت و عناصر نادر خاکی بود اما پس از دوره نخست، این همایش برگزار نشد. برگزارکننده اصلی این همایش در پاسخ به چرایی توقف این همایش گفت: به دلیل رکودی که بر بازار حاکم شد، این همایش ادامه پیدا نکرد تا اینکه امسال تصمیم گرفتیم دومین دوره این همایش را برگزار کنیم. به این ترتیب این همایش از ۲۹ دی تا ۱ بهمن امسال در هتل المپیک تهران برگزار میشود. بندرچی درباره اینکه صنایع فلزات غیرآهنی تا چه حد در کشور مورد توجه قرارگرفته و ضرورت برگزاری این همایش تا چه اندازه بهنظر میرسد، اظهار کرد: درحالحاضر یکی از ارزآورترین مواد معدنی کشور مس است که جزء صنایع سرآمد بهشمار میرود. ممکن استهای و هوی صنعتی مانند فولاد بسیار زیاد باشد اما فلزاتی مانند مس، آلومینیوم و طلا هم میتوانند ارزشافزوده بالایی داشته باشند. با وجود این شاهدیم که کمتر به آنها پرداخته شده است. مدیرعامل شرکت رستاک پادویژن درباره اساسیترین مشکل صنایع فلزات غیرآهنی گفت: بیشترین مشکل در بخش اکتشاف است؛ چراکه اکتشاف بهطور کامل در زمینه این فلزات انجامنشده است. گمان نمیکنم که بیش از ۱۰ تا ۱۵درصد اکتشافهای کشور در حوزه این فلزات انجامشده باشد. البته در حوزه استخراج و فرآوری نیز مشکلاتی وجود دارد، این در حالی است که بالاترین ارزشافزوده را فرآوری ایجاد میکند که باید در این حوزه بسیار کارکنیم. از سوی دیگر بهدلیل تحریمها در بخش ماشینآلات با مشکلاتی روبهرو هستیم. بندرچی تاکید کرد: همچنین فناوریهای واحدهای فرآوری در برخی صنایع بسیار قدیمی شده و نیازمند روزآمدی است. از سوی دیگر باید بیش از پیش این واحدها را به سمت صادرات سوق داد. هر چند در این حوزهها بخش خصوصی پیشروتر از بخش دولتی است و درحقیقت میتواند الگوی خوبی برای بخش دولتی قلمداد شود.
گفتنی است برگزارکننده اصلی این همایش شرکت رستاک پادویژن با همکاری انجمن کارفرمایان سرب و روی ایران است اما سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، وزارت صنعت، معدن و تجارت، خانه معدن ایران و نظام مهندسی معدن ایران جزو حامیان این همایش بهشمار میروند.
منبع: صمت نیوز