

: قراضههای آهنی، این روزها بیش از هر کالا یا مواد اولیه دیگر در داخل کشور، گوی سبقت افزایش نرخ را از آن خود کردهاند و حتی در ماههای گذشته شاهد بودیم که نرخ آن از بهای شمش فولاد هم پیشی گرفت.
البته فعالان این حوزه، علل مختلفی را برای افزایش بهای این ضایعات آهنی در چند ماه گذشته عنوان میکنند که به نظر میرسد کمیاب شدن قراضه در داخل کشور مهمترین دلیل است، به گونهای که خریداران این خوراک اولیه را به صف کرده است.
عوامل گران شدن قراضهها
مسعود محرمی، مدیر فنی کارخانجات ذوب و نورد کارخانههای فولادی درباره افزایش نرخ قراضه در چند ماه گذشته در گفتوگو با صمت عنوان کرد: نرخ قراضه این روزها روز به روز در حال افزایش است و یکی از مهمترین دلایل آن به کمیاب شدن قراضه بازمیگردد.
محرمی در پاسخ به این پرسش که چرا نرخ قراضه در ماههای گذشته از نرخ شمش فولاد هم پیشی گرفت، اظهار کرد: یکی از دلایل افزایش نرخ قراضه در چند ماه گذشته به موضوع کمیاب شدن آن بازمیگردد. البته دلیل دیگر گران شدن قراضه، گران شدن ترکیباتی است که هنگام ذوب به قراضه افزوده میشود چراکه قراضه در زمان ذوب با فروآلیاژ مخلوط میشود و همین موضوع سبب شده به مراتب قیمتی بالاتر از شمش پیدا کند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بنابراین یکی از دلایل افزایش نرخ قراضه نیز افزایش بهای فروآلیاژهاست چراکه برای هر تن قراضه ۸ کیلو فروآلیاژ استفاده میشود. نرخ هر کیلو فروآلیاژ تا پیش از این هر کیلو ۴ هزار تومان با دلار ۴۲۰۰ تومانی بود اما هماکنون به کیلویی ۲۲ هزار تومان با دلار ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان رسیده است.
محرمی ادامه داد: از این رو واحدهای ذوب ترجیح میدهند بیشتر از آهن اسفنجی استفاده کنند و کمتر قراضه را به کار بگیرند. البته تا پیش از این، واحدها به صورت ترکیبی از آهن اسفنجی و قراضه استفاده میکردند، اما هماکنون استفاده از قراضه دیگر به لحاظ اقتصادی به صرفه نیست.
قراضهها مدیریت نمیشوند
این مدیر فنی بخش ذوب کارخانههای فولادی با اشاره به مشکل اساسی قراضه در کشور خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مشکلات قراضه از این موضوع ناشی میشود که بازار قراضه اتحادیه یا مدیریت واحدی ندارد که قیمتگذاری زیر نظر آنها و به صورت مشخص باشد. از این رو قراضه، بدون مدیریت مناسب از سوی برخی افراد یا گروههایی که بازار قراضه را در دست گرفتهاند، قیمتگذاری میشود.
محرمی در ادامه تاکید کرد: پس درحالحاضر بازار قراضه کشور با دو مشکل اساسی یعنی یکی کبود قراضه در کشور و دیگری نبود یک مدیریت یکپارچه و واحد بر این بازار روبهور است.
وی با اشاره به نرخ روز قراضه بیان کرد: هماکنون نرخ قراضه در بازار با احتساب هزینههای حمل به کیلویی ۲۶۰۰ تا ۲۷۰۰ تومان رسیده، در حالی که نرخ شمش به کیلویی ۲۸۰۰ تومان رسیده و این فاصله اندک بین نرخ قراضه و شمش به افزایش نرخ فروآلیاژها بازمیگردد.
این مدیر فنی بخش ذوب کارخانههای فولادی در ادامه افزود: البته همانگونه که عنوان کردم، کمیاب شدن قراضه مزیت بر علت شده تا نرخ قراضه روند افزایشی بیابد و مشتریان برای خرید قراضه در صف بایستند. گمان نمیکنم که نرخ آن روند کاهشی در پیش بگیرد و روند افزایشی آن نیز ادامهدار خواهد بود.
زیادهخواهی کارخانهها
درباره وضعیت این روزهای بازار قراضه نیز محمد میرزایی، فعال بازار قراضه در گفتوگو با صمت عنوان کرد: موضوع اصلی این است که مالیات ارزشافزوده، معضلی برای بازار فولاد شده و به همین دلیل برخی افراد شرکتهای صوری راهاندازی کرده و وارد این بازار شدهاند، در حالی که این افراد در اصل قراضهفروش نیستند و تنها باعث افزایش نرخ قراضه در بازار شدهاند.
میرزایی در ادامه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر این عده ۹ درصد ارزشافزوده را پرداخت نمیکنند و مصرفکننده نهایی باید آن را پرداخت کند. وی در پاسخ به این پرسش که فاصله نرخ قراضه با شمش چقدر است و چرا به تازگی این فاصله کم شده است، عنوان کرد: درحالحاضر فاصله نرخ قراضه با شمش بسیار کم شده است. از این رو بیشتر کارخانهدارها وارد این عرصه شدهاند و این موضوع سبب شده که قراضهفروشهای واقعی کنار بروند.
این فعال بازار قراضه همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا قراضه تحت تاثیر تحولات ارز گران شده است، گفت: قراضه بیشتر تحت تاثیر شمش و گران شدن هزینههای فرآیند تولید گران شده است.
این فعال بازار قراضه در ادامه یادآور شد: یکی از موضوعهایی که سبب گران شدن قراضه شده، این است که کارخانهدارها بیشتر از سهم خود قراضه خریداری میکنند. البته این موضوع از آنجا ناشی میشود که هر کارخانهای، سهم مشخصی برای خرید قراضه دارد و زمانی که کارخانهدار بیش از سهم خود خرید میکنند باید آن را از پایه نیز گران خریداری کنند که همین موضوع سبب افزایش بهای قراضه میشود، در حالی که کارخانهدارها باید به سهم خود قانع باشند.
میرزایی در ادامه افزود: در بازار قراضه، سود بیشتری نصیب واسطهها میشود، البته سودی که هماکنون میبرند، ناشی از سود تورمی است. وی در ادامه یادآور شد: بسیاری هم برای گرفتن وام وارد این بازار شدهاند و اکنون که تورم افزایش یافته، سود بیشتری نصیبشان میشود.
اتحادیه نداریم
این فعال بازار قراضه با اشاره به بیمدیریتی بازار قراضه در کشور خاطرنشان کرد: کشور ترکیه، گاز را ۲ برابر از ما خریداری میکند، در حالی که هزینه نیروی انسانی آن حدود ۳.۵ برابر و هزینه برق آن حدود ۲.۵ برابر کشور ما است و قراضه را نیز از آسیای میانه، امریکا و افریقا وارد میکند اما با این هزینهها قادر است در بازار فولاد با ما رقابت کند و این موضوع بیمدیریتی مـا را نشان میدهد.
میرزایی با اشاره به این موضوع که درحالحاضر بازار قراضه در کشور بسیار آشفته شده است، عنوان کرد: پیشنهاد ما این است که انجمن تولیدکنندگان فولاد و مصرفکنندگان قراضه در کنار هم حضور داشته باشند تا بتوانند به این بازار سر و سامانی بدهند چراکه یکی از معضلات بازار قراضه این است که تعاونی، اتحادیه و انجمنی ندارند تا به طور مشخص و شفاف برنامههای خود را دنبال کنند.